Spiritualitate

articolul anterior articolul urmator

Jurînd pe lumină, acceptînd întunericul - Despre legionari

45
16 Aug 2015 11:53:41
Péter Demény

Legionarism - ce înseamnă asta? Ce înseamnă oare să fii legionar? Acestea au fost întrebările la care am încercat să găsesc un răspuns. Desigur, observaţiile mele vizează şi pe cei care protestează împotriva legii antilegionare argumentînd că ”totuşi comuniştii...”, de parcă o enormitate ar fi o scuză pentru alta.

A fi legionar înseamnă să crezi că poporul ales sunt românii şi că pentru ei şi în numele Domnului, fireşte, poţi face orice vrei. Să-l urmezi pe Căpitan în delirele sale milităreşti, să-l asasinezi pe oricine ţi se pare demn de asasinat, să-l renegi pe prietenul tău de origine evreiască în numele unei ideologii.

A fi legionar înseamnă să trăieşti în aburii ortodoxiei. Nu-i vorbă, creştinismul întreg s-a cam şifonat în secolul XX, mari creştini au participat la ororile secolului, mai mult, biserica însăşi a formulat fraze teribile. În acelaşi timp, ortodoxia, cu sărbătorile sale interminabile, cu credinţa oarbă nu numai în Dumnezeu, dar şi în preoţi pare cîteodată o religie şi mai problematică decît celelalte. Care este diferenţa între o exorcizare care se sfîrşeşte cu moartea şi după care enoriaşii îl apără pe călugărul care a impus-o şi cazul tinerilor de la Vaslui vinovaţi de viol pe care-i apără comunitatea? Slavă Domnului, a fi ortodox nu înseamnă instantaneu a fi legionar; spun doar că ortodoxia este o religie mai tolerantă cu laturile întunecate ale fiinţei omeneşti.

A fi legionar înseamnă să fii solidar numai cu cel pe care îl ştii tovarăşul tău — o încălcare flagrantă a tot ceea ce este creştinismul. Noica îl mustra post mortem pe Mircea Vulcănescu deoarece acesta s-a aşezat pe ciment ca o saltea pentru un alt deţinut, şi ca urmare a acestui gest nobil a făcut pneumonie şi a murit. Fiind o minte sclipitoare, n-avea dreptul să se sacrifice. Şi uite-aşa, inteligenţa bate morala, bate creştinismul invocat şi ultrainvocat.

A fi legionar înseamnă să juri pe lumină (lumina românească, lumina Domnului, lumina creierului) şi să accepţi întunericul. 

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

45 Comentarii

Popescu Ion
16.08.2015, 12:38:46

O vorbă creștinească spune așa: uită-te mai bine la bârna din ochiul tău înainte de a vorbi despre paiul din ochiul altuia. Chiar dacă autorul consideră că „creştinismul întreg s-a cam şifonat în secolul XX”, îi recomandăm totuși să facă nițică practică cu vorba de mai sus. Apoi n-are decât să trăncănească oricât va vrea despre orice va vrea. Fiindcă tot pe dinafară va rămâne.

+2 (14 voturi)
Marcel Panciu
16.08.2015, 13:16:17

Cind cititi "acestea au fost intrebarile la care am incercat sa gasesc un raspuns" sa nu va inchiputi ca dl. Demeny chiar s-a apucat sa citeasca scrierile personalitatilor reprezentative ale Miscarii Legionare sau sa stea de vorba cu supravietuitori ai inchisorilor comuniste in incercarea de a afla ce inseamna sa fii legionar. Nu, el avea raspunsul deja servit si lectia deja invatata de la cursurile de socialism stiintific intregite cu propriile frustrari si prejudecati anti-crestine si anti-romanesti. De ce o fi simtit nevoia sa mimeze un efort intelectual pretinzind ca "a incercat sa gaseasca un raspuns", habar n-am. Am apreciat totusi pluralul original "delire". Dictionarul zice "deliruri", dar ce stie el?

+6 (12 voturi)
Popescu Ion
16.08.2015, 13:28:20

Eu nu-i reproșez pluralul greșit „deliruri” - totuși, scrie într-o limbă străină. Dar mi se pare total nepotrivit, chiar jignitor, să vorbești de: - „aburii ortodoxiei” - „sărbătorile sale interminabile, cu credinţa oarbă nu numai în Dumnezeu, dar şi în preoţi pare cîteodată o religie şi mai problematică decît celelalte” - „ortodoxia este o religie mai tolerantă cu laturile întunecate ale fiinţei omeneşti”. Și să nu-ți dai seama de penibilul situației!

+7 (15 voturi)
Iulian Arion
16.08.2015, 13:23:07

Domnule Péter Demény, Nefiind parte a terorismului de stat promovat de regimul carlist împotriva legioarilor, Netrăind în acele timpuri, v-aş recomanda să nu scrieţi despre legionari decât pe bază de evenimente, fapte, contextul în care s-au petrecut. Dacă însă aţi intenţionat să scrieţi împotriva credinţei religioase a conaţionalilor dvs. Dacă însă aţi intenţionat să instigaţi la ură pe criterii de credinţă religioasă, e bine să ştiţi că este o infractiune sancţionată de legea penală din România.

+3 (13 voturi)
Iulian Arion
16.08.2015, 13:26:10

O lege antilegionara sau anticomunistă nu-şi are rostul! Legea penală sancţionează faptele pe baza răspunderii individuale. Spuneţi dvs ce fapta o consideraţi de factură legionară şi nu este sancţionată de legea penală?

+5 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (45)

Modifică Setările