Spiritualitate

articolul anterior articolul urmator

Lecţiile lui Dumnezeu

55
5 Oct 2017 11:10:47
Radu Preda

Pentru cei care nu au înţeles sau nu vor să înţeleagă: orice catastrofă, oricât de mare, are în logica credinţei creştine un miez pedagogic, oricât de revoltaţi şi chiar îngroziţi am fi de cele petrecute. Ceea ce nu înseamnă că răul este aliatul lui Dumnezeu.

Deja în Vechiul Testament, în nenumărate locuri, vedem cum Yahve lasă poporul lui Israel să sufere de pe urma alegerilor pe care le face fără El. Războaiele fratricide, exodurile, robiile şi tot cortegiul de inimaginabile suferinţe sunt citite de divina inspiraţie a cărţii sfinte ca expresii ale îndărătniciei, lipsei de loialitate şi, în cele din urmă, a credinţei prea slabe. Dumnezeu îşi lasă poporul ales, ca pe noi toţi, să vedem unde ne conduc ambiţia, orbirea şi toate celelalte metehne ale autonomiei folosite prost. În esenţă, aceasta este libertatea care defineşte antropologia biblică.

Inclusiv textele evanghelice pun în evidenţă că o libertate neînţeleasă ajunge opusul ei. Parabola fiului risipitor reprezintă de aceea una dintre cele mai profunde interpretări a raportului filial dintre om şi Dumnezeu. Nici creatura nu este îngrădită – îşi ia partea de avere şi o risipeşte prin lume –, dar nici Creatorul nu este un tată veşnic supărat pe insolenţa progeniturii, dovadă că are o imensă bucurie când aceasta revine: „Mort era şi a înviat, pierdut era şi s-a aflat“. Totul sub privirile acre, întemeiate etic, dar nu şi spiritual, ale fratelui cuminte, conform.

Lecţiile lui Dumnezeu sunt nenumărate. Iată Orientul creştin, leagănul culturii creştine, în care, la ora aceasta, creştinii nu doar că sunt minoritari, dar din care trebuie să fugă de mânia persecutorilor musulmani şi nu numai. Inclusiv căderea Constantinopolului, în 1453, trebuie citită teologic ca un act pedagogic. Transformarea credinţei în liant al Imperiului de Răsărit s-a dovedit că nu a funcţionat, bizantinii neînvăţând de la romani modul prin care unitatea teritorială nu este bazată pe uniformizarea culturală. Păgâni, romanii au fost mai înţelepţi.

Mai recent, în modernitate, cazul Bisericii greco-catolice ne arată cum o construcţie pur politică ajunge să fie distrusă tot de factori politici. Dureroase fără îndoială, sacrificiile nu îşi dezvoltă propria lor valoare duhovnicească dacă nu sunt plasate într-o sintaxă pe măsură. Altminteri, ajungem în situaţia de a îi lua prizonieri pe martiri şi să îi folosim în scopurile noastre non-martirice de azi sau de mâine. Adică dăm, iarăşi, dovada că nu am înţeles ce a vrut să ne spună Dumnezeu prin suferinţele unora pe care îi admirăm, dar nu îi şi cinstim cum se cuvine.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

55 Comentarii

dorin valeriu domuta
5.10.2017, 11:52:14

Nu deplasata, de-a dreptul mizerabila "referirea" din ultimul paragraf ! Si ce cale lunga ai batut ca sa ajungi ... la ce-ti propusesesi de la inceput... Din pozitia de teolog si presedinte al unui comitet de studiere a crimelor comunismului !? Chiar ca nu mai meriti sa te citeasca omul ...

+3 (5 voturi)
trinatati
5.10.2017, 12:40:42

RADU PREDA " Pentru cei care nu au înţeles sau nu vor să înţeleagă: orice catastrofă, oricât de mare, are în logica credinţei creştine un miez pedagogic, oricât de revoltaţi şi chiar îngroziţi am fi de cele petrecute. Ceea ce nu înseamnă că răul este aliatul lui Dumnezeu. " ABSOLUT CORECT ! Si acesta este cel mai important lucru. Probabil Sfarsitul Lumii va veni in momentul in care omul nu va mai invata nimic din ce ii transmite Dumnezeu. Si din nefericire traim acest lucru. Exista o persecutie absolut generalizata daca se incearca asocierea dezastrelor cu vina omului. Cea mai importanta conexiune este referitoare la lagarele naziste. Pentru ca in momentul rastignirii s-a strigat: Sangele Lui sa cada asupra noastra si a copiilor nostrii. Nu este indicat sa faca cineva vreo conexiune, desi din cate am inteles in Israel este o grupare de ultraortodocsi care boicoteaza pe strada ziua dedicata de statul Israel De exemplu eu cand eram mic am trait cu educatia ca cei care lucreaza Duminica ajung la nenorociri.

-4 (4 voturi)
Paun Al
5.10.2017, 12:43:51

Interesanta "pedagogia" lui Dumnezeu si sofismele dv , prin care ii justificati "pedagogia ". Un Dumenzeu perfect ar trebui sa dea lectii pedagocice ....perfecte , ale caror urmari ar trebui sa fie evolutia spirituala , morala a omului ... Evolutie care sa fie evidenta , vizibila si consistenta ... Unde (va) sunt "roadele "? Ce au invatat , sau ar fi trebuit sa invete oamenii dupa ce sute si sute de milioane de oameni au murit si mor de boli , epidemii , razboaie , crime ... cand jumatate din populatia Europei a murit de ciuma de ex . Cand 9 milioane de copii mor anual inainte de varsta de 5 ani , dintre care doua milioane de bebelusi inceteaza din viata in prima zi, iar patru milioane in prima luna de dupa nastere, cand peste 500.000 de femei mor anual in timpul sarcinii (OMS) Cand la doua treimi din polulatia globului ...Dumnezeul iudeo-crestin nici macar nu a binevoit sa -si trimita mejajul , sa li se arate .... Dumnezeu s-a arata catorva oameni , ii numeri pe degete , din cateva triburi de evrei , lasand pe ceilalti sa-si creeze alti zei , alte religii ... Folosind "argumentatia dv ...as spune ca Dumnezeu nu este un bun samaritean fata de moartea si suferinta fiilor Sai...ca din motive "pedagogice" ... trece pe langa moartea si suferinta noastra, ca sa ne invete ce ?... Care-i sunt "roadele "? Ca toata moartea suferinta , catastrofele , bolile , foamentea , crimele ...sunt consecinta faptului ca o creatie a lui , facuta dupa chipul si asemnarea Lui ... a muscat dintr-un mar "al cunoasterii binelui si raului "? Ca nu i-a dat ascultare , supunere totala ,absoluta ? Cat despre o "construcţie pur politică" a bisericii greco-catolice ... Insasi biserica crestina a fost inclusa intr-o constructie politica de imparatul Constantin ... si asa a ramas de atunci : o constructie politico-comerciala si de influenta si control a populatiei ... Dar este firesc ca traitorii din darurile aduse la altarul religiei ...sa spuna si sa justifice orice . ... Face parte din "fisa postului "....:)))

+5 (7 voturi)
Paun Al
5.10.2017, 12:46:21

pedagogice

trinatati
5.10.2017, 12:46:22

Caderea Constantinopolelui cred ca e cea mai grea analiza ! Caderea Romei e simpla, imperiul si centrul lui, Roma era degradant si vinovat de multa crima. Dar Constantinopole e mai greu. De exemplu se zice ca inainte de atacul turcilor teologii din Bizant dexbateau ce sex au ingerii. Eu cred totusi ca seamana cu motivatia Comunismului, pentru ca libertatea care a fost in vest a adus lumea la stadiul de acum: Stadiu ultim dinaintea sfarsitului.

-3 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (55)

Modifică Setările