Spiritualitate

articolul anterior articolul urmator

Libertatea de a gândi şi alege

3
5 Jun 2020 23:16:01
Cătălina Florina Florescu

Când am lovit comunismul cu măciuca nu mi-aş fi imaginat, nici în cel mai terifiant coşmar, că oamenii se vor lăsa pradă altei maladii, extremismul religios. În retrospect, am fost naivă.

Comunicatul integral al BOR

Biserica Ortodoxă Română: ”Yoga nu are absolut nici legătură cu spaţiul şi spiritualitatea Revelaţiei iudeo-creşţine. Yoga apare într-un sistem religios totalmente diferit, care nu îl include pe Dumnezeu că Persoană, deci care structural e opus creştinismului. Yoga, care etimologic înseamnă ”a înhămă”, propune un sistem de tehnici corporale şi spirituale care au că scop final „înhămarea” activităţîi mentale, acţiune care nu este posibilă fără ruperea legăturilor spiritului omenesc cu lumea. Exact opusul mesajului creştin care valorizează lumea, creaţie a lui Dumnezeu şi loc al mântuirii omului prin relaţia de iubire jertfelnică cu lumea în totalitatea ei şi cu ceilalţi oameni în particular. Yoga îl exclude pe Dumnezeu că Persoană în relaţie cu care ne mântuim, propunând tehnici de eliberare din lume şi având că finalitate ruperea sinelui de lume şi dizolvarea lui. Creştinismul, dimpotrivă, este personalist atât în plan transcendent, cât şi iminent, fiind rodul Revelaţiei înseşi care s-a împlinit prin întruparea personală a lui Dumnezeu. De aceea, yoga şi spiritualitatea creştină sunt perfect incompatibile, aparţînând fiecare unor spaţîi şi paradigme religioase şi culturale profund diferite”. (Sursa: https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/biseria-ortodoxa-reactie-vehementa-impotriva-yoga-este-inhamare-absolut-incompatibila-cu-credinta-ce-spun-practicantii.html)

 

Se pare că totul a pornit de la fraţii greci, nu cei care sunt adepţi ai terapiei prin artă, taifas, bucate alese, privelişti -- nu, ci cei care habar n-au cât de scurtă şi faină este totuşi viaţa asta şi aleg să se teamă. Temându-se, nu judecă clar. Biserica ortodoxă din Grecia a găsit că după carantină a face yoga este ceva ilicit, un dezmăţ, ceva care trebuie eliminat. Nu ştiu ce s-a intâmplat exact şi, aşa cum este prezentat în presă, rezultă că oamenii "au cerut" să facă yoga şi le-a fost respinsă cererea. Cui cereau ei asta, nu mi-e clar... Presupun că este o măsură extremă pe timp de pandemie, cum sunt de exemplu sălile de fitness închise unde locuiesc în SUA, iar antrenorii fac exerciţii online. Poate la asta se referă că oamenii "cereau" să facă yoga. Altfel, e bizar să ţi se refuze o practică atât de veche precum este yoga.

Să-i lăsăm pe greci în pace. BOR face declaraţia de mai sus. Şi eu, pentru că sunt încă în carantină dublată de proteste stradale, mi-am pierdut răbdarea. Aşa că voi face analiză de text.

1. Yoga nu are absolut nici legătură cu spaţiul şi spiritualitatea Revelaţiei iudeo-creşţine. 

Când s-a pretins asta în yoga? O practici pentru că este alegerea ta pentru corpul şi mintea ta şi în niciun caz că vrei să ai revelaţii iudeo-creştine. 

2. Yoga apare într-un sistem religios totalmente diferit, care nu îl include pe Dumnezeu că Persoană, deci care structural e opus creştinismului. 

Elefanţii nu sunt scaune. Cam despre asta e vorba mai sus. Compari pruna cu extazul. 

3. Yoga, care etimologic înseamnă ”a înhămă”, propune un sistem de tehnici corporale şi spirituale care au că scop final „înhămarea” activităţîi mentale, acţiune care nu este posibilă fără ruperea legăturilor spiritului omenesc cu lumea. 

Îmi cer scuze, am fost la magazin, mi-am luat nişte sfoară să mă înham la pat. Etimologia acestui cuvânt indică şi "a lega" dar şi "a uni". Vrei să creezi o uniune între ceva ce a fost scindat de atâta vreme, mintea e sus/superioară; corpul e jos/inferior. Şi din ce aud de la yoghinii fără agendă, această practică te ajută să te desprinzi, exact opusul. 

4. Exact opusul mesajului creştin care valorizează lumea, creaţie a lui Dumnezeu şi loc al mântuirii omului prin relaţia de iubire jertfelnică cu lumea în totalitatea ei şi cu ceilalţi oameni în particular. 

Yoga nu e în relaţie opusă cu creştinismul. Are efecte în corp şi minte şi e ca un detox exact din mesaje ca ăsta de mai sus.

5. Yoga îl exclude pe Dumnezeu că Persoană în relaţie cu care ne mântuim, propunând tehnici de eliberare din lume şi având că finalitate ruperea sinelui de lume şi dizolvarea lui. 

Ciorapi cu firul dus... cam asta e şi ruperea asta de sine. Eu cred că Dumnezeu face yoga, am să îi cer o dovadă imediat după ce termin de scris. E deschis la el la prăvălie, 24/7.

6. Creştinismul, dimpotrivă, este personalist atât în plan transcendent, cât şi iminent, fiind rodul Revelaţiei înseşi care s-a împlinit prin întruparea personală a lui Dumnezeu. 

Aici, pare-se, este apogeul acestui mesaj iminamente tulburător de neadevărat. Adu-i pe alţii în viaţa ta, nu îi exclude -- cam asta e mesajul lui iubeşte-ţi aproapele ca pe tine însăţi (acordul la feminin).

7. De aceea, yoga şi spiritualitatea creştină sunt perfect incompatibile, aparţînând fiecare unor spaţîi şi paradigme religioase şi culturale profund diferite”.

Carevasăzică, dacă ar fi fost parţial imcompatibile, cum şade bine, dom'le, poate atunci yoghinii ăştia sectanţi ar fi avut o şansă să mănânce mămăligă cu creştinii marca BOR.

 

Şi acum, epilogul:

UN PACIENT: Doctore, doctore, am păcătuit.

UN DOCTOR: Apleacă-te, să mă uit la hemorozi.

UN PAACIENT: Dar, doctore, înainte, n-ai vrea, chiar nu eşti curios, nici măcar aşa, un pic, un picuţ să îţi zic despre păcatele mele?

UN DOCTOR: Ţie îţi arde să mori? Nu vezi că sângerezi?

UN PACIENT: Dacă ai avea timp să mă asculţi..

UN DOCTOR: Dar nu eşti la biserică aici.

UN PACIENT: Biserică??? Ce treabă au păcatele mele cu biserica?!

UN DOCTOR: De unde vrei să ştiu eu?! Hai, apleacă-te, să te examinez.

UN PACIENT: Fie, mă aplec, mă aplec... pot să îţi zic atunci?

UN DOCTOR: N-ai decât.

 

Şi dacă în "sceneta" dusă la extrem pentru efect o pot face cu uşurinţă că mă trag din Sorescu, Ionesco, Beckett, s.a., în realitate aceste inepţii, că yoga este o altă formă de blasfemie, că faci yoga, adio mântuire, toate astea, după ce am stat în comunism şi ne rugam în casă pe ascuns la icoane, toate astea sunt abuzive. Sunt o creştină. Dar sunt şi liberă. Nu se exclud. 

 


 

 

 

 

 

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

pathfinder
6.06.2020, 14:14:53

1. "Presupun că este o măsură extremă pe timp de pandemie, cum sunt de exemplu sălile de fitness închise unde locuiesc în SUA" Ce relevanta are draga domnisoara ca locuiesti in US? Ce are prostia si laudarosenia cu inteligenta? 2. Cum dracu' sa-ti puna tac-tu sau ma-ta numele de Florina cand deja numele de familie e Florescu?!? Astia normali la cap, cam ca tine, fost-au.

-1 (3 voturi)
Rrdde
8.06.2020, 12:58:19

caracterul oricarei religii se rezuma la "crede si nu cerceta". Daca cercetezi, ajungi sa dai de probleme la care desigur, trebuie sa gasesti solutii. Dumnezeu nu ti le da. De aceea orice religie are oroare de cercetare, de orice fel. Deoarece un om (nu un sfant) care lucreaza in sistemul religios (care este tot un sistem economico-social, ca de exemplu, cel al asigurarilor…) nu este educat sa cerceteze, ci doar sa interpreteze anumite dogme sau inscriptii "sfinte". Si atunci orice notiune pe care religiosul nu o intelege : yoga, fisiunea atomului, educatia sexuala, credinta in afara bisericii, liberul arbitru, sa plateasca impozit, adevar si minciuna, si altele…..automat se repede sa o distruga. Anatema ! Produs al Satanei! Foarte usor, scurt, fara efort intelectual (ca e periculos) si da bine la masa de oameni cu educatie precara care inca crede in minuni. In concluzie, ramane tot asa in Romania.

-2 (2 voturi)
Toma Caragiu
9.06.2020, 07:56:04

Este adevarat Biserica Ortodoxa Romana este incapabila de o pozitie care sa nu fie profund si absolut cretina. Biserica Ortodoxa Romana a ajuns manifestarea pe planul concret al prostiei pure in forma cea mai completa si perfecta a conceptului.

Modifică Setările