Spiritualitate

articolul anterior articolul urmator

FOTO VIDEO Lumina Sfântă a ajuns în România, adusă cu avionul de la Ierusalim

48
27 Apr 2019 14:36:31
Autor: Anca Vancu
Lumina Sfântă la Ierusalim FOTO AFP Thomas Coex
Lumina Sfântă la Ierusalim FOTO AFP Thomas Coex

Lumina Sfântă de la biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim a fost adusă, în seara zilei de sâmbătă, cu un avion special, de o delegaţie a Patriarhiei Române, condusă de episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Timotei Prahoveanul.

UPDATE 19.10 Pe aeroportul "Henri Coandă" a aterizat aeronava care a adus de la Ierusalim Lumina Sfântă, ce va fi împărţită milioanelor de credincioşi în această noapte.
 
În declaraţia sa, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor a evidenţiat că anul acesta Lumina Sfântă a ajuns pe pământ românesc pentru a unsprezecea oară consecutiv.
 
„Lumina aceasta de la Sfântul Mormânt, adusă pentru a binecuvânta şi ţara noastră ca şi atâtea alte locuri din lume, ne aduce aminte nouă tuturor de lumina credinţei, de lumina faptelor bune, de lumina pe care o primim ascultând şi, mai ales, împlinind cuvintele Mântuitorului Iisus Hristos. Lumina aceasta ne vorbeşte însă despre lumina cea neînserată a Împărăţiei lui Dumnezeu. (...) Această lumină va fi oferită tuturor celor care îl iubesc pe Domnul, adică fiilor luminii, cei care împlinesc cuvântul lui Dumnezeu, cei care îşi iubesc aproapele, cei care reuşesc să ierte aproapele, cei care iubesc Biserica şi, în general, cei care fac faptele luminii. Această lumină a Mântuitorului Iisus Hristos ne îndeamnă stăruitor să umblăm ca fii ai luminii”, a spus episcopul vicar Timotei Prahoveanul.
 
UPDATE 14.32 ora României. Lumina Sfântă s-a aprins la Ierusalim. O delegaţie a Patriarhiei Române, condusă de Timotei Prahoveanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, este prezentă la Ierusalim pentru a aduce, în această seară, în România, Lumina Sfântă de la Biserica Sfântului Mormânt. 
 
Sfânta Lumină este cel renumit miracol din lumea creştinismului oriental. Coborârea Sfintei Lumini se petrece în acelaşi loc, în aceeaşi manieră şi la aceeaşi oră, anual, de secole. Are loc în Biserica Sfântului Mormând din Ierusalim, cel mai sfânt loc de pe pământ pentru creştini, unde Hristos a fost crucificat, înmormântat şi de unde a înviat. 
 
 
Sfântul Mormânt este inspectat încă din Vinerea Mare, imediat după Prohod. Cei care fac această verificare, pentru a nu exista nicio bănuială de înscenare, sunt poliţişti civili, care nu sunt creştini. De obicei, aceştia sunt trei: un arab, un turc şi un reprezentant al Statului Israel. Rolul lor este de a inspecta încăperea Sfântului Mormânt pentru a nu exista vreo sursă de foc. De asemenea, îi controlează corporal pe cei care vor pătrunde acolo în momentul ceremoniei religioase. Apoi, la momentul potrivit, luminile se sting, uşa se sigilează, iar la intrare rămân doar gardienii.
 
Conform relatărilor, o lumină albastră emană din Mormântul lui Hristos, în fiecare Sâmbătă Mare, la amiază. Când miracolul are loc, Patriarhul aprinde cele 33 de candele pe care le ia în capelă şi apoi iese şi le împarte credincioşilor. De acolo, simbolul învierii se va răspândi în toată lumea şi va ajunge şi la Bucureşti în seara aceasta, adus cu un avion special de preoţi trimişi de Patriarhia Română.

Anual, de Paşti, mii de credincioşi vin la Ierusalim special pentru a lua lumină de la candela Patriarhului grec. Totuşi, există şi voci sceptice în ce priveşte miracolul pogorârii Sfintei Lumini în Sâmbăta Mare. De pildă, în 2001, reporterii publicaţiei „The Telegraph“ au încercat să descopere adevărul din spatele minunii şi s-au dus la Ierusalim, unde au discutat cu un făclier armean, Soukias Tchilingirian, de la care au aflat că de fapt, totul ar fi o înscenare: „Nu este un miracol. Preoţii greci aduc o lampă – una care a fost folosită în acest scop în ultimii 1.500 de ani – pentru a aprinde Lumina Sfântă. Pentru pelerinii credincioşi este un foc din Rai, un adevărat miracol. Dar nu şi pentru noi“, a declarat făclierul armean. Orişicât, Biserica spune că Patriarhul este verificat de cler înainte de a intra în capelă, pentru a se asigura că nu poartă cu el niciun obiect de aprins focul. 

 

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

48 Comentarii

Stefan din Nord
27.04.2019, 15:14:37

A devenit o banalitate si minunea asta Asa cum sunt sigur in fiecare dimineata ca soarele va rasari de la est tot asa n-am nici un stres ca Lumina nu va veni regulat in fiecare an NUMAI la ortodocsi Ca ei sunt cei mai cei de pe fata pamantului si Dumnezeu numai cu ei trateaza dintre toate cultele crestine dandu-le dovada suprema a recunoasterii lor ca detinatori ai credintei adevarate prin trimiterea luminii miraculoase Cel putin asa pretind ei

+5 (11 voturi)
A(n)
27.04.2019, 15:57:25

Stefan din Nord "Cel putin asa pretind ei" Va contraziceti. Sfanta Lumina este trimisa in fiecare an de catre Dumnezeu. Nu e nicio zicere, e un fapt. Ba il numiti chiar fapt banal ! Ceea ce e adevarat: In ortodoxie minunile uluitoare sunt ceva banal. Pentru ca Biblia scrie: Dupa roade ii veti cunoaste. Daca n-ar fi fost ortodoxia cine ar fi stiut ca exista aceasta Lumina necreata, care vine direct de la Dumnezeu?! Care timp de cateva minute nu parjoleste cu foc ! Este cea mai mare minune care datorita ortodoxiei a devenit ceva firesc

-5 (13 voturi)
Ghitza Gogoritza
27.04.2019, 15:25:19

Comentariu considerat abuziv.

Galeriu Crestinu
27.04.2019, 15:55:44

MIRACOLUL Sfintei Lumini nu a intarziat nici anul acesta ! HRISTOS A INVIAT !

-3 (5 voturi)
pescarul symy
27.04.2019, 15:57:23

Si daca pica avionul cu ''lumina sfanta'''..cine-i de vina???...pilotul,ca nu-i ortodox:)))))))

+2 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (48)

Modifică Setările