Spiritualitate

articolul anterior articolul urmator

Lumea lui Harap-Alb şi surorile Goriot

7
7 Feb 2016 12:08:33
Péter Demény

Am văzut ieri un interviu cu Andrei Pleşu în emisiunea Profesioniştii. La un moment dat, filozoful a vorbit despre deosebirea dintre cei care se uită ţintă la îngeri şi cei care se uită un pic pe lîngă. Ideea lui a fost că nu e bine să-ţi cauţi îngerul atît de direct, parcă obligîndu-l să te ia în seamă.

Atunci m-am gîndit că lumea noastră exact aşa a evoluat. Toată lumea aşa a evoluat, dar implicaţiile schimbării ar putea avea efecte devastatoare în societatea românească.


Lumea lui Harap-Alb

 

Să ne gîndim la Harap-Alb. Îşi alege un mînz; se luptă cu ursul; este înşelat de Spîn; trece prin suferinţe şi iubiri, pînă cînd se poate căsători cu fata împăratului Roş. Eroul basmului lui Creangă trece printr-un întreg ritual de iniţiere.

Fără aceste probe la care este supus, nu poate fi iniţiat. Fără curaj, suferinţă, iubire, mărinimie, prietenie, toate relevate prin experienţe reale, Harap-Alb ar fi un nimeni care nu trăieşte cu adevărat, a cărui viaţă este părelnicie pură.

Rolul experienţelor este cardinal. Nu poţi sta în odaia ta şi să ştii din capul locului toate sentimentele şi problemele vieţii. Poţi să te naşti inteligent, dar fără viaţa care te aruncă în volbura fericirii şi a melancoliei nu poţi rămîne aşa. Nu poţi fi om. Cei care se uită ţintă la un înger sunt mereu oameni dubioşi.

Această morală este atestată de toată literatura lumii europene. Toate basmele vorbesc despre iniţiere. Romanele n-ar avea sens fără acest ritual devastator şi înălţător. Aşa cum nici personajele Oliver Twist, David Copperfield, Fabrizio del Dongo, Alioşa Karamazov nu ar fi avea niciun sens. Despre epopei, ce să mai vorbim.

Cei care vor să primească totul îndată sunt ori visători ca Don Quijote, ori haini ca Fagin, Uriah Heep, Dinu Păturică. Omul care are dreptul să se numească aşa nu se poate priva de ritualul iniţierii.

 

Regimurile omului grăbit şi lumea lui

 

Fascismul şi comunismul — ele sunt regimurile omului grăbit. Îi executăm pe evrei, apoi treptat pe toţi ceilalţi, şi vom trăi în paradis. Îi ducem pe duşmanii poporului la Canal şi în închisori, şi vom trăi în paradis. 

Să nu vă preocupe faptul că comunismul a ţinut cît a ţinut şi în unele locuri mai ţine încă. Viteza regimului este devastatoare, promisiunile lui şi mai şi. Nu trebuie să treci prin iniţieri. Trebuie să fii comunist şi cu asta basta. Dacă nu eşti, vei deveni. 

Astăzi însă trăim în lumea omului grăbit. Internetul, Facebookul, mass-media ameţitoare a dat născare acestui monstru. Un clic şi ştii tot. Crezi că ştii tot — într-adevăr, numai că generaţiile care s-au născut cu online sub pernă nu au conştiinţa acestui fapt. Ei nu cred că ştiu; ei ştiu. Şi ştiu pentru că află totul într-o fracţiune de secundă. Trăirile de bază ale existenţei omeneşti sunt într-un video pe youtube; pe FB trebuie să scrii cît eşti de trist, cît de singur te simţi, că eşti într-o relaţie etc. Viaţa e cît se poate de simplă.

Nimeni nu trebuie să-ţi explice avantajele online-ului ca să te iniţieze în lumea aceasta. Faţă de internet, fascismul şi comunismul au totuşi procesul lor. Dar de ce proces ai avea nevoie ca să ştii că mama ta e mama ta? E destul să te naşti. Îngerul e sub plapuma ta, nici măcar nu trebuie să te uiţi la el. E datoria lui să se uite la tine.

 

Fetele lui père Goriot

 

Anastasie şi Delphine. Ele sunt fiicele moşneagului care încearcă să supravieţuiască în pensiunea Vauquer, un rege Lear francez. Fete cocoloşite de la bun început, nu înţeleg de ce tatăl lor nu-şi dă viaţa pentru ele, de ce nu poate da mai mult decît viaţa lui.

Generaţiile născute în era internetului sunt foarte asemănătoare acestor surori. Ele sunt caracterizate de un egoism inocent şi de o naivitate informată. Internetul dă tuturor, instant şi mai-mult-decît-democratic. Dacă cumva nu reuşesc, oamenii-online sunt complet debusolaţi. Nu înţeleg şi nu pot afla soluţia. Ea nu se află pe net.

Pe de altă parte, informaţiile sunt online. Toate informaţiile, fără excepţie. Cum trebuie să înveţi, cum să-ţi iei examenele, cum să-ţi scrii lucrarea de licenţă, ce să-i dai de mîncare cîinelui tău, cum să-l creşti. Nu e deloc întîmplător că dragostea tinde să devină amor, corpurile se regăsesc şi doar corpurile rămîn. Din bob în bob, cum zice vicleanul Cătălin. 

Şi totuşi, generaţia FB-ului devine foarte deconcentrată cînd deodată dă ochii cu viaţa reală. Pînă şi la şcoală a fost dusă cu maşina, apoi s-a dus cu maşina lui proprie. Atunci ce vrea deodată viaţa de la ea? Cum e posibil s-o întîmpine greutăţi? Ce e de făcut? Cum a putut îngerul să-l înşele în acest hal?

 

Nesimţitul naiv

 

Într-o lume în care n-a existat burghezie, în care comunismul a venit peste o boierime subţire şi peste ţărani, efectul online-ului, a fenomenului surorilor Goriot poate fi devastatoare. Boierimea a depins de turci, ţăranul a fost şi rămîne fatalist. Mioriţa, balada mitică a românilor, a făcut o carieră mult mai strălucitoare decît orice Harap-Alb.

Paşoptismul a fost o speranţă trecătoare, perioada interbelică aşişderea, fără efect formativ asupra generaţiilor. Inteligenţe sclipitoare dar rare prin definiţie versus o masă care a tot repetat ”mai rău să nu fie”. E drept, o masă jovială, cetăţeni neturmentaţi, Nae Girimea şmecheri sau Pristanda care ştie el ce ştie.

În zilele noastre, unul dintre tipurile specifice ţării noastre este nesimţit, sonor, egoist şi naiv. Doreşte să fie totul acum, în momentul acela, nu înţelege greutăţile nu pentru că n-ar înţelege pe ele însele: nu are cum să înţeleagă noţiunea greutăţii. Dacă facem cruce, vom ajunge în paradis. Cerem şi ni se va da. Niciunul dintre acestea nu presupune iniţiere. Românul s-a născut ortodox şi poet.

Sunt nenumărate exemple care mă îndeamnă să rostesc acest lucru. Ministrul Culturii care nu se angajează în lupta împotriva unui director şi a unei mentalităţi desuete. Oamenii care au rămas din veacul trecut şi care vor să moară în fotolii şi care îşi găsesc mereu învăţăcei umili şi linguşitori. Guvernul tehnocrat care e pus acolo să ducă toate ponoasele politicienilor mînjiţi pînă la gît. Firmele care vor bani, dar ne asigură servicii care lasă de dorit. Elevii care sunt revoltaţi că nu pot să plagieze. Oamenii publici care plagiază fără să se revolte. Deţinuţii care scriu cărţi şi apoi se compară singuri cu personaje culturale.

 

Soluţia?

 

Trebuie să ne întoarcem cît mai putem în lumea lui Harap-Alb. Nu sunt de părere să omorîm internetul, ar fi oricum absurd şi dictatorial. Prin exemplul personal, prin dezvăluirea rănilor şi neajunsurilor noastre să facem generaţia online să înţeleagă că viaţa e mult mai bogată şi mai aventuroasă dacă te laşi ridicat de lîngă computer, dacă laşi în plata Domnului Facebookul de pe mobil. Îngerul se uită oricum la tine; nu trebuie să te uiţi ţintă la el, ridică capul. Priveşte în sus şi ai să vezi deasupra ta cerul.

 

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Pintilie Ilie
8.02.2016, 13:48:04

Frate, dar de mult aștept un asa articol! Eram pe punctul de a părăsi Adevărul, ca doar ce sa citești aici? Cea ce ai văzut sau auzit la știri? Si iaca, o noua abordare a lucrurilor. Ecce homo de început de secol XXI. Cum naiba sa nu te grăbești, ca dacă bați pasul pe loc, te oprești sa te minunezi la o floare sau o albinuța plina cu nectar pe piciorușele din spate, ajungi: ..."Aki nem lép egyszerre, Nem kap rétest estére" zice a melodie pentru copii ----> " Cine nu pășește împreuna, nu primește foietaje pentru cina". Ce risca cel care se uita in ceruri si stele? Sa rămână nemâncat :(. In perioada asta de boom informatic, nu mai contează nici studiul-, nici cunoștința temeinica. Si cum trece timpul, tot mai multe TeraBiti de date, informații se aduna si dacă se aduna, trebuie procesat si scos tot felul de outputuri care nu interesează pe nimeni, dara dacă nu le ai, ai simțământul de Lipsa!!! Daca le ai, praful se așterne pe ele. Da, este timpul de a discerne ce este important si ce nu! De ce avem nevoie si de ce nu! Mia este nevoie de CD-uri pline de muzica de pa Internet? Petru ce, ca mâine apar noutăți cu duiumul si ce e vechi nu mai are valoare. Facă-se lumina dată! Si liniște, si pace! Vreau prea mult? Vreau, dar nu o sa le am. Vârtejul nu ma lasă, Vârtejul mi le ia de la nas! Vârtejul... Conducatori Lumii, scoateți veverițele din roata aia blestemata!

+4 (4 voturi)
Pintilie Ilie
8.02.2016, 16:22:20

Cat despre "Vreau acuma si Totul!" nimic nu este mai elocvent/ grăitor/ demonstrativ/ expresiv/ semnificativ, decât comportarea " juvenil agresiva" plina de pretenții, revendicări imediate a tinerei generații, a colegilor nostrii născuți după 1990. E drept, sunt plini de elan, dar și de impertinenta. Sunt ei de vina? Prea puțin! Regimul si Globalizarea i-a făcut asa, si noi, cei care am pus bazele informaticii fără limite de viteza.

+4 (4 voturi)
catalin toader
8.02.2016, 20:35:26

Dupa cum vedeti, alte teme tin capul de afis aici (din pacate, spun eu, o discutie despre capcanele tehnologiei si mai ales despre tineri ar trebui sa ne intereseze pe toti). Nu neg ca aveti dreptate, uneori tinerii au si o comportare "juvenil agresiva". Numai ca nimic nu-i nou sub soare, acelasi lucru l-au facut si generatiile dinaintea noastre (parca a fost o generatie botezata, nu foarte afectos, "give me generation", va mai aduceti aminte?). Chiar si asa, eu am mare incredere in acest tineret. De ce? Daca nu pentru altceva, macar pentru sanatosul motiv ca noi i-am crescut. In plus, nici nu am incotro, trebuie sa am incredere in ei, asa cum nu poti sa te indoiesti de pompierul pe care l-ai chemat la necaz sau in medicul in mainile caruia ti-ai pus viata. Fara nicio legatura cu articolul domnului Demeny, interesant nume aveti :). Numai bine!

+3 (3 voturi)
costea petre
8.02.2016, 15:43:15

Internetul, prin usurinta cu care ne putem informa contine si un potential neconstientizat inca. Acela de a fi instantaneu dezinformati si suntem dezinformati copios, astfel incat, in mod paradoxal, nu s-a schimbat nimic. Posibilitatea de a cunoaste pasiv, fara un efort intelectual propriu, doar prin informare instantanee, este egala cu zero. Abundenta fantastica de informatii, corecte si false de-opotrivă, face ca fara cultivarea unui sanatos spirit de discernamant sa ramanem intr-un tenebros obscurantism, la fel a in perioada in care nu se intelegea logica fenomenelor naturale. Fara un efort intelectual individual nu vom putea progresa ca oameni nici acum, in era informaticii.

+3 (3 voturi)
Paun Al
8.02.2016, 21:54:22

Internetul este "marul" modern prin care avem acces la "pomului cunoasterii binelui si raului ". Sper ca am mai evoluat si vom fi in stare sa gestionam mai bine decat Adam si Eva accesul instantaneu la" cunoastea binelui si raului" . fara restrictii , fara filtre , fara placute indicatoare .....fara "ingeri pazitori ". Suntem pe cont propriu . Sper ca acest acces modern la "cunoasterea binelui si raului " nu va produce dezastre mai mari decat cele produse de "pacatul originar "....

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările