Spiritualitate

articolul anterior articolul urmator

Manfred

2
18 Oct 2018 13:04:19
Radu Preda

Acum o lună, într-o clinică din Tuebingen, murea unul dintre cei mai vechi şi mai statornici prieteni pe care i-am avut în Germania: Manfred Wagner (3 decembrie 1946-16 septembrie 2018).

Pastor lutheran, provenit din mediul pietist, Manfred a fost cel care, la începutul anilor 90 ai secolului trecut, a răspuns spontan la invitaţia Mitropolitului Bartolomeu, transmisă prin mine, de a veni în România. Din această primă vizită avea să se nască un insolit şi fertil parteneriat între Biserica Evanghelic-Lutherană din Wuerttemberg, cu sediul la Stuttgart, şi Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Vadului, Feleacului şi Clujului. Ceea ce unii, înflăcăraţi, consideră cuvânt de ocară – ecumenismul – era, de fapt, o (re)întâlnire după secole de despărţire, de prejudecăţi şi necunoaştere.

Manfred avea să fie în toţi anii de după aceea nu doar catalizator, punte între mentalităţi şi sensibilităţi, dar şi un permanent ucenic, mereu dispus să înveţe, să înţeleagă, să cunoască, să se lămurească. Mai mult decât atât, el va trezi suspiciuni şi chiar va contraria vizibil pe unii dintre şefii lui prin ataşamentul faţă de valorile Bisericii de Răsărit, prin pasiunea pe care o transmitea atunci când prezenta ce a pierdut, de fapt, Reforma nu doar prin ruperea de Catolicism, dar mai ales prin ratarea comuniunii cu Ortodoxia.

Consecvent principiului paulin că prin fapte se vădeşte credinţa – în ciuda exegezei simpliste pe care o fac unii formulei reformatoare Sola Scriptura –, Manfred va promova proiectele sociale ale Arhiepiscopiei de la Cluj, se va angaja total în finanţarea bazei tehnice a revistei şi editurii Renaşterea, în dotarea postului de radio omonim, în construcţia de cămine de bătrâni şi a şcoalii Christiana destinată copiilor fără resurse materiale, în susţinerea Societăţii Femeilor Ortodoxe şi în dialogul reconciliator dintre români şi maghiari, dintre ortodocşi şi protestanţi.

Am însoţit alături de el, ca hermeneut, sute de nemţi care veneau la Cluj şi alte sute de români care mergeau la Stuttgart. Am mijlocit înţelegerea realităţilor de acolo şi de aici, ne-am confruntat cu momente de impas, de criză a comunicării sau chiar de rea voinţă, de o parte şi de alta, am făcut pe ghizii pentru câţiva episcopi ai Landeskirche şi prim-miniştri ai Land-ului Baden-Wuerttemberg, precum şi pentru ierarhii ortodocşi. Împreună cu Manfred, am avut privilegiul de a vedea nemijlocit cum se naşte şi creşte comuniunea între oameni. Dumnezeu să îl odihnească! 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

sestisotdevianostodeviat
18.10.2018, 22:38:59

"Ceea ce unii, înflăcăraţi, consideră cuvânt de ocară – ecumenismul" Este intr-adevar cel mai simplu sa acuzi ecumenismul pentru Razboiul pierdut la Referendum. Chiar si eu am specificat ca vina o poarta simbioza CpF cu Pocaitii. Si evident ca asta e adevarul. Dar in cazul de fata se judeca altfel: Se stie ca Ortodoxia nu are caracteristic Prozelitismul. Adica sper ca se stie asta. De ce ? Pai pentru ca Ortodoxia este pastratarea dogmelor de credinta si deci si a principiilor crestine cele mai pure. Asta inseamna ca Ortodoxia nu va practica niciodata metoda Catolica de Dezbinare si Cucerire cu grecocatolici sau cu uniatii din ucraina etc. Niciodata cat va exista Biserica Ortodoxa Rusa. Dincontra, mai bine va fi Ortodoxia lovita de politici josnice gen Ucraina. De aceea nu cred ca important in cazul ierarhilor Bisericii sa fie o incercare de pupaciune cu un Pastor Pocait sau in fine Luteran tot aia. Nu. Asta nu cred ca a avut consecinte atat de grave. Si atunci care a fost cauza Rusinii Referendumului ? Pai a fost celalt lucru: Daca Prtodoxia nu se ocupa cu Prozeliti, inseamna ca se ocupa cu Dialogul cu Ortodoxia: Adica a fost vre-un dialog cu Biserica Ortodoxiei cea Ruseasca ? N-a fost niciunul ! Pai asta e cauza caderii la cheremul sexualilor. Ca sa fie si dovedit ca un Pastor Pocait nu are influente majore decat punctuale, exista cazul Pomohaci. Pomohaci (acum stim ca era dirijat de diavolul) il invita pe Pastorul Pocait Pustan in Biserica Ortodoxa. Pomohaci a zis ca l-a auzit cum predica Pustan si si-a zis ca trebuie neaparat sa-l invite in biserica Ortodoxa. Noi stim ca diavolul este extraordinar de viclean si defap mai mult a fost dorinta lui sa-l aduca pe Pastor in Ortodoxie. OK Nu mai insist pe detalierea evenimentului pentru ca este TRAGI-COMIC. Ce stim din acest caz e implicatia care a urmat, si care l-a lovit pe Pomohaci si evident cativa din adeptii lui locali. Dar nu a avut consecinte Nationale. In concluzie cochetarea cu un Pastor Pocait nu are cum sa reprezinte cauza esecului de la Referendum ci indepartarea de Biserica Ortodoxa Rusa este cauza esecului.

-3 (3 voturi)
sestisotdevianostodeviat
18.10.2018, 23:12:02

Cand Pomohaci sta in biserica si-l asculta pe Pustan Vladimir care era in stadiu agitat, (cred ca e penticostal deci renumitii tremurici) l-a un moment dat Pomohaci incepe sa planga. E drept ca periodic striga impreuna cu credinciosii Aleluia (asa cum striga pocaitii cand cad in transa). Dar eu n-am inteles niciodata ce anume l-a facut pe Pomohaci sa planga ?, asta o intrebare. Si a doua, desi Po,ohaci statea in fata credinciosilor si plangea, nicio credincioasa din fata nu s-a aratat socata ! Pentru ca eu cand am vazut filmul inainte de a se afla ca Pomohaci era posedat, m-a socat, pentru ca nu stiam daca e sincer sau joaca teatru. Nu stiam atunci ca e dirijat atat de mult de diavol.

-3 (3 voturi)
Modifică Setările