Spiritualitate

articolul anterior articolul urmator

Martirii timpului nostru

6
8 Apr 2015 18:52:01
Radu Preda

Vineri, 3 aprilie 2015, la Universitatea din Garissa, Kenya, 148 studenţi au fost ucişi pentru vina de a fi declarat că sunt creştini sau, indirect, pentru că nu au ştiut să recite din Coran.

Acest masacru se adaugă celor deja petrecute în ţara africană având o majoritate creştină şi o minoritate de cca 10% musulmani. Situaţia este dramatică, dacă ne gândim şi la soarta creştinilor, indiferent de confesiune, din Africa de Nord, Orientul Apropiat sau din alte părţi ale lumii precum Indonezia sau India. Una peste alta, fără a alimenta tendinţele alarmiste sau teoriile conspiraţiei, este de domeniul evidenţei că, la început de secol XXI, asistăm la o persecuţie ideologică şi sângeroasă vizându-i pe cei care, în felul lor, Îl mărturisesc pe Dumnezeu întreit în persoane.

Acestei constătări îi urmează o alta, la fel de evidentă: violenţei dezlănţuite nu îi corespunde un protest, social şi/sau politic, pe măsură. Dimpotrivă. Există o disproporţie uriaşă între ura unora şi impasibilitatea altora. Asimetria aceasta iese dureros în evidenţă prin comparaţia, de pildă, cu valul de solidaritate care a urmat atacurilor de la Paris. Je suis Charlie nu se traduce prin Christianus sum. Dimpotrivă. Se pare că nu este chiar “pe linie” să te declari indignat de teroarea talibanilor de orice speţă, de faptul că se amestecă delirant planurile.

Mai mult: unii comentatori ignoranţi şi/sau de rea credinţă, inclusiv de la noi, acreditează ideea că fundamentalismul religios este un pericol generic care trebuie abordat în consecinţă. Adică fără prea multe nuanţe, contextualizări sau distincţii. Unii contemporani ai martirilor timpului nostru cultivă cinismul şi probează empatia subterană cu intoleranţa criminalilor. Aşa le trebuie!, spune, de fapt, cel care scrie cu seninătate că Biserica Ortodoxă este împotriva statului de drept sau că religia nu are ce căuta în spaţiul public, trebuind evacuată prin orice mijloace.

Nu îndemn la răzbunare, dar invit la rezonabilitate. Inclusiv un ateu nu poate fi de acord când semenii lui sunt ucişi pentru culpa de a avea o credinţă. În buna logică a liberalismului fondator al modernităţii, ar fi trebuit să auzim protestul ferm al liderilor de opinie faţă de atacurile, cu arme sau doar prin cuvinte, la adresa libertăţii religioase. Nu am auzit. Cum nu am auzit nici protestele Bisericii noastre majoritare. Manifestările de Florii ar fi putut lansa un mesaj în acest sens. Se pare că şi de data aceasta martirii au nevoie de timp pentru a fi recunoscuţi ca atare.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

marius cristian
9.04.2015, 10:24:52

Cum i-am scris si lui Cristi Unteanu , este actualmente absolut INcorect politic sa pomenesti de persecutia crestinilor de diferite confesiuni , atat in tarile cu majoritate islamica , cat si in cele cu majoritate luciferizata sau cu stapaniri inchinate lui Mamonna - vezi apusul Europei si nordul Americii.

Toru Okada
9.04.2015, 21:00:30

Ce fel de mesaj putea sa dea Biserica de Florii? Eu mai urmaresc situl mitropoliei moldovei - Doxologia, si acolo am vazut inca de acum cateva saptamani luari de pozitie referitoare la unele masacre care se intampla in Siria. Saptamana asta Preasfintitul Episcop Tais de Erzurum - apartinator de Patriarhia Antiohiei, a slujit la Bucuresti la bisericuta Sfantul Spiridon Vechi. Credinciosii ortodocsi de ethnie araba au fost in Biserica alaturi de credinciosii romani. Cum ati mentiont si dumnevoastra Patriarhia Romana a facut si o donatie in bani, destul de consistenta, catre fratii din Siria. Deci eu zic ca solidaritate exista din partea Bisericii Ortodoxe Romane... Cu discretie, dar se face ceva. Sigur, ajutorul nu este niciodata suficient, un mesaj adresat in ziua de Florii probabil ca ar fi avut impact mare in inimile credinciosilor care l-ar fi auzit.

+1 (1 vot)
Sorin Barbul
10.04.2015, 00:58:51

Ce masaJ? Păi ceva ăn genul celui dat de Papa Grancisc de Pațti: „Papa Francisc a cerut lumii întregi, cu prilejul rostirii binecuvântării „Urbi et orbi" („Către oraş şi lume"), să se roage pentru victimele violenţelor de pe continentul african, în special pentru studenţii masacraţi joi de islamişti shebab la Universitatea din oraşul Garissa, relatează AFP. „O rugăciune neîncetată se ridică de la toţi oamenii de bună credinţă către cei care şi-au pierdut viaţa - mă gândesc în special la tinerii care au fost ucişi joi la Universitatea din Garissa, la toţi cei care au fost răpiţi", a afirmat Suveranul Pontif care s-a rugat pentru pace în Nigeria, Sudanul de Sud, în diferite regiuni din Sudan şi în Republica Democratică Congo.”

-1 (1 vot)
Sorin Barbul
10.04.2015, 07:47:32

Scuze: „MESAJ”, desigur.

-1 (1 vot)
Sorin Barbul
10.04.2015, 00:56:38

Frumos articol, domnule Preda.

-1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările