Spiritualitate

articolul anterior articolul urmator

Negaţioniştii

42
31 Oct 2019 15:35:40
Radu Preda

Există în instituţiile de stat care se ocupă de memoria trecutului recent o categorie toxică: negaţioniştii. Cei care relativizează crimele comunismului, care dau vina pe alţii, care au dubii despre toţi, dar nu şi despre ei înşişi.

Aşa cum am văzut nu cu mult timp în urmă, dacă eşti la sursa unor informaţii istorice, chiar dacă nu sunt unice, verificate, demne aşadar de încredere, poţi să le manipulezi cum vrei, după interes sau orientare ideologică. Nu este deloc greu să ieşi în public, la momentul considerat oportun, cu jumătăţi de adevăr şi să acuzi direct sau, parşiv, să insinuezi complicităţi, vinovăţii. Te ascunzi după documentele prezentate trunchiat, îţi aperi „onoarea“ de jucător cinstit, obiectiv, de „cercetător“, când, de fapt, eşti un mercenar odios.

Şi mai recent, un asemenea personaj jigneşte grobian memoria celor care, proveniţi din mai toate partidele epocii, au fost supuşi unui sinistru experiment de dezumanizare la închisoarea din Piteşti. Despre cele petrecute acolo s-a scris, aşa cum, la prima mână, avem mărturiile nemijlocite din partea supravieţuitorilor. Aşadar, apropierea în timp şi dovezile palpabile ar fi fost de ajuns. Iată însă că nu sunt. Când vine vorba despre lupta ideologică, nicio evidenţă nu îşi mai păstrează valoarea de argument.

Nu este vorba despre inhibarea căutării adevărului istoric, cel pe care îl postulează orice manual şi la sursă căruia nu a ajuns niciun istoric până astăzi. Dimpotrivă. Poţi şi chiar trebuie să ai dubii. Dincolo de istoriografie, aici se vede altceva: reaua credinţă, ticăloşia, micimea sufletească şi înregimentarea voioasă în armata naratorilor interesaţi. Cu alte cuvinte, aceste personaje toxice nu fac decât să confirme cât de gravă este ceea ce numesc insecuritatea memorială.

La urma urmelor, ce îi deranjează pe negaţionişti şi pe păpuşarii lor? Faptul că, da, în România modernă, nu doar în secolele trecute, s-au găsit oameni, şi nu foarte puţini, gata să moară pentru credinţă şi patria lor. Că au fost caractere care nu au negociat, nu au stat la masa verde, care nu au dat legi compensatorii şi nici nu au promis luna de pe cer în speranţa permanentizării la putere. La Piteşti şi în alte locuri, comunismul a vrut să distrugă tocmai astfel de oameni a căror memorie, cum se vede, trebuie şi ea distrusă. Păcat!

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

42 Comentarii

Monarhist
31.10.2019, 17:30:13

Aveti mare dreptate in aceasta problema. Lupta impotriva acestor negationisti este lunga si grea. Dar trenuie dusa la bun sfarshit. Curaj d-le Preda. !

+5 (11 voturi)
protector
31.10.2019, 17:53:50

Preda "Nu este deloc greu să ieşi în public, la momentul considerat oportun, cu jumătăţi de adevăr celor care, proveniţi din mai toate partidele epocii, au fost supuşi unui sinistru experiment de dezumanizare la închisoarea din Piteşti s-au găsit oameni, şi nu foarte puţini, gata să moară pentru credinţă şi patria lor" Tehnica de a asocia la gramada politicieni corupti persecutati de comunisti cu martiri care au suferit pentru credinta, e cam jumi-juma, parerea mea ! Adica totusi credinciosii nu se ocupa cu politica. Asa ca exemplu ca tot e actual: Securitatea l-a interogat pe Arsenie Boca: De ce a spovedit legionari ! Si le-a raspuns ca i-a spovedit ca pe oricare crestin. Si a mai zis ca legionarii i-au propus de multe ori sa se alature Miscarii, si de fiecare data i-a refuzat politicos pentru ca nu intra in politica ! Deci de aia Arsenie Boca e un sfant iar Iustin Parvu fost legionar asumat zero.

-12 (12 voturi)
Iulian Arion
31.10.2019, 18:00:41

Negationistii sunt fostii ofiteri ai securitatii. Astia traiesc mult, iar lupta impotriva lor nu este usoara.

-2 (16 voturi)
protector
31.10.2019, 18:11:31

Pai cum sa luptati impotriva lor sub carta Drepturilor omului ?! E ca si cum ati merge la vanatoare cu mainile in buzunare ! Ati vazut cum a facut SUA ! Imediat a infiintat un centru de democratie consolidata la Guantanamo. Si asa ieri l-au eliminat pe Baghdati a patra oara !

-7 (11 voturi)
BORIS
31.10.2019, 18:29:48

aerion Nirolf protector etc.acealsi personaj, ce faci troll in bikini din sputnik. ru, tu postezi si tot tu iti raspunzi cu coduri false ?? Adica, tu te crezi, iarasi, la Sapoca,fosta "ofitereasa" a securitati la poarta de intrare ?? Caz medical.

+7 (11 voturi)

Vezi toate comentariile (42)

Modifică Setările