Spiritualitate

articolul anterior articolul urmator

O Biserică liberă

42
24 May 2017 12:12:48
Radu Preda

Anul 2017, dedicat de Biserica noastră formelor diverse de rezistenţă şi mărturie în plină dictatură atee a comunismului, poate însemna un real moment de cotitură. Cum se spune mai elevat: o schimbare de paradigmă. Oare de ce?

În primul rând, cum am tot afirmat cu alte ocazii, se deschide cu adevărat capitolul cunoaşterii întregii perioade din istoria bisericească şi socială deopotrivă, cu bunele şi relele, cu exemplele de adaptare inteligentă, în sensul Evangheliei, şi cele de înregimentare laşă. Luarea la cunoştinţă a biografiilor, a situaţiilor şi contextelor, scoaterea la lumină a arhivelor şi analizarea lor, coroborarea surselor şi fructificarea altor suporturi memoriale – toate la un loc atestă complexitatea istoriei recente. Nu mai putem cultiva imaginile în alb şi negru.

În al doilea rând, pe măsură ce avansăm în cunoaştere, ajungem să ne punem mai limpede întrebarea despre rostul teologic, profund, al experienţei Bisericii în dictatura proletariatului. Mai ales că, în istorie, asemenea momente au mai fost. De la persecuţiile lansate de împăraţii romani la cele provocate de derivele dogmatice ale celor bizantini şi de la ocupaţia otomană la excesele autocratice ale stăpânilor pravoslavnici – Biserica Ortodoxă nu a dus lipsă de puneri fundamentale în chestiune. Din care a învăţat mereu.

În al treilea rând, cunoşterea şi recunoaşterea trecutului recent duce la lămurirea exagerărilor şi la echilibrarea judecăţilor. Asumându-şi căderile şi cinstindu-şi martirii, corpul eclesial se eliberează de acuzele pauşale aduse nu doar de criticii de meserie ai Bisericii, dar chiar şi de către membrii ei, arătând că are puterea, inspirată de sus, de a face un act de smerenie. Or, aceasta este virtutea celor cu adevărat tari. Cu alte cuvinte, Biserica lui Hristos din România redevine în bună parte liberă, nu mai poate fi, ca până acum, şantajată moral.

Una peste alta, doar o Biserică majoritară liberă poate fi motorul unei societăţi libere. Interogaţia fundamentală, pe cât de teologică pe atât de practică în consecinţele ei, despre cum îţi păstrezi libertatea interioară, indiferent dacă eşti în celulă sau pe stradă, reprezintă începutul cel bun al terapiei unei societăţi traumatizate. Asemeni poruncii iubirii, ajungând până la iubirea de duşman, nici îndemnul la libertate, pe care o trăieşti intens inclusiv când unii cred că ţi-au furat-o definitiv, nu este o lecţie epuizată sau depăşită. Dimpotrivă. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

42 Comentarii

Stefanescu Marian
24.05.2017, 12:35:26

Ca să devină LIBERĂ pentru ea şi pentru enoriaşi,biserica trebuie să NU mai primească bani de la stat.Iar statul trebuie să devină LAIC,în sensul că nu mai trebuie să accepte intervenţia bisericii în instituţii.

+6 (12 voturi)
Radu Mircea
24.05.2017, 12:47:20

# Nu sunteti drept domnule Preda , biserica va fi libera si respectata cu adevarat numai cind isi va cunoaste si recunoaste pe linga martiri si popii care l-au vindut pe Cristos , punindu-se in slujba diavolului reprezentat de securitate . Unora li se mai vad epoletii si in ziua de azi .

+6 (12 voturi)
pathfinder
24.05.2017, 12:59:59

Bre, ia lasa-ma matale cu "biserica" si mai bine spune-ne despre credinta. Care poate exista si in afara, si fara biserica. Iar credinta nu e neaparat sa fie dedicata unui creator cu barba, dupa chipul si asemanarea noastra. Sau, ma rog, a voastra...

0 (10 voturi)
Iulius.
24.05.2017, 14:18:49

Corect pathfinder Zilele astea trebuie să ajung neapărat pe la biserică. Vreau sa merg la spovedanie. In 40 de ani am adunat atatea pacate...Of, ce amintiri placute!

0 (8 voturi)
Paun Al
24.05.2017, 14:12:48

"doar o Biserică majoritară liberă poate fi motorul unei societăţi libere" Mai aveti sofisme din astea ? Dupa cum s-a vazut si in istoria evolutiilor religiilor si se vede si in zilele noastre o biserica majoritata isi va impune dogmele , normele , ideologia ... in viata comunitatii , in educatie , in societate , in politica ...maxim din cat poate , sau i se permite . Cum poate fi o biserica bazata pe dogme fixe scrise cu mii de anii in urma , sau stabilite pe la sinoade , cand cunoasterea si realitatile lumii erau altele , o biserica bazata pe "ascultare ' absoluta .... sa fie libera ? "Şi veţi cunoaşte adevărul, iar adevărul vă va face liberi." Care "adevar "? Cel din Biblie , cel stabilit la sinoade ? Daca o religie , prooroci , o dogma ...sunt adevarate , sau nu ... "le vom cunoaste dupa roadele lor " Care sunt dovezile si roadele ce ne dovedesc adevarul ?

+4 (12 voturi)

Vezi toate comentariile (42)

Modifică Setările