Spiritualitate

articolul anterior

O problemă falsă

18
5 Mar 2020 14:11:30
Radu Preda

Recentul comunicat de presă al Patriarhiei privind luarea unor măsuri de prevenire a epidemiei în curs a tulburat şi chiar smintit mult popor din sânul Bisericii noastre. Pe bună dreptate.

Să ne lămurim însă: cum se ştie (dar se uită), orice criză este o şansă. Iată, în pragul Postului Mare am început să vorbim despre ţesătura euharistică a Bisericii Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Adică să discutăm, să ne informăm, să adâncim sensul comunitar al credinţei: de ce şi cum mergem la biserică, în ce constă practica noastră religioasă, care sunt resorturile identitare şi aşa mai departe. Ocazie de catehizare mai mult decât binevenită şi necesară. 

Desigur, chestiunea serioasă legată de virus, trebuie abordată pe măsură: calm şi pragmatic. Sfânta Împărtăşanie se poate primi şi fără contact nemijlocit, adică fără să atingi linguriţa. Nu aceasta este problema. Mai precis: este o problemă falsă pusă în circulaţie de persoane care oricum nu calcă pe la Sfânta Liturghie. Aşadar, să ne revenim în fire. 

Important este ca Patriarhia să comunice coerent, adică să nu dea semne de intimidare şi nici să îi abandoneze pe cei care îi apără propoziţiile de credinţă. 

Cineva, din grijă pastorală, dar fără discernământ liturgic, a vrut să vină mai mult în întâmpinarea criticilor (pe care nu îi converteşti astfel, ci, dimpotrivă, le confirmi pauşal atitudinea antibisericească) şi a cererilor din partea autorităţilor statului, generând textul cu pricina. Acesta a fost, din fericire, amendat scurt de către însuşi Patriarhul nostru, precizând că absolut nimic din practica ortodoxă nu este negociat, pus în chestiune sau modificat. A rămas, din păcate, o pagubă sufletească a cărei plată va cere timp.

Reacţiile corpului eclesial au fost, în ansamblu, coerente şi – veste bună – au demonstrat, precum au făcut-o şi la referendumul pentru familie, că suntem o Biserică vie, că avem fraţi şi surori de credinţă în mod real preocupaţi de ceea ce sunt, de ceea ce cred şi, iarăşi: pregătire pentru Sfintele Paşti, că nu le este indiferentă „biografia“ sufletului lor. Aceasta este cea mai mare mângâiere şi o încurajare pentru noi, preoţii, în vacarmul de isterie, politicianism, negoţ şi prostie. Cum spuneam: orice criză este binevenită pentru că ne probează, ne trezeşte. Sus să avem inimile!

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

18 Comentarii

Gornic
5.03.2020, 14:47:02

Radu Preda "Sfânta Împărtăşanie se poate primi şi fără contact nemijlocit, adică fără să atingi linguriţa. Nu aceasta este problema. Mai precis: este o problemă falsă pusă în circulaţie de persoane care oricum nu calcă pe la Sfânta Liturghie" Sa fie asa ala care minte ?! Fara sa mananci te mantuiesti Hans ! Cand nu mai pui mana pe mancare esti mantuit ! Fara sa mananci Impartasania esti mort Fritz !

-5 (5 voturi)
Gornic
5.03.2020, 14:51:52

"Mai precis: este o problemă falsă pusă în circulaţie de persoane care oricum nu calcă pe la Sfânta Liturghie" Corect ! Practic dupa capu matali astia ar fi cei mai impartasiti, ca stau la distanta mare de ea .

-4 (4 voturi)
Gornic
5.03.2020, 14:58:53

Preda "Sus să avem inimile!" Ha, ha, ha ! Sa aveti sus inimile , da asa mai ascuns dupa obroc . Cica el are inimile in sus da cu conditia sa stea ascuns sub pat, sa nu se apropie cumva Impartasania de el ca-l mananca virusii .

-5 (5 voturi)
Gornic
5.03.2020, 15:10:01

Radu Preda "Cum spuneam: orice criză este binevenită pentru că ne probează, ne trezeşte." Te trezeste da la realitate . Abia acum se vede ca daca ramaneai totusi la comunism era maximul ce se poate scoate .

-4 (4 voturi)
Gornic
5.03.2020, 15:25:09

Radu Preda Va vad asa in verva ! As vrea sa va intreb la chestiune : Credeti ca Papa s-o fi racit de la Impartasania lor catolica ? O fi virusata !? Si-a bagat necuratu codita in ea si acum in loc sa vindece impartasania imbolnaveste !

-4 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (18)

Modifică Setările