VIDEO Academicianul Bălăceanu-Stolnici, despre semnificaţia Paştelui la români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În mijlocul tensiunilor politice şi neliniştilor economico-sociale, Sfintele Sărbători Pascale rămân un reper al spiritualităţii poporului român. Celebrată la scară largă chiar şi în timpul interdicţiei comuniste, Învierea Domnului, cea mai importantă sărbătoare a creştinătăţii ortodoxe, reînvie anual tradiţiile milenare ale spaţiului carpato-danubian.

Academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici prezintă în cadrul emisiunii „Ora Nouă a României”, realizată de jurnalistul Cristian Unteanu şi difuzată duminică, pe adevarul.ro, semnificaţiile aceste sărbători creştine.

„Trăim într-o epocă, începută încă de la sfârşitul secolului al XVIII-lea cu mişcarea iluministă, care a subminat aspectul sacral al vieţii umane în spaţiul istro-european”, explică Bălăceanu-Stolnici.

În  opinia sa, sărbătorile pascale păstrează, spre deosebire de Crăciun, de pildă, o încărcătură religioasă mai puternică.

„Sărbătoarea Paştelui încă păstrează o conotaţie sacră mai mare decât celelalte. Întâmplarea a făcut să fie plasată astfel încât să fie precedată de Săptămâna Patimilor, în cursul căreia omul ia contact cu anumite ritualuri, o accentuare a rigorilor impuse de disciplina Bisericii, care fac în aşa fel încât Sărbătoarea Paştelui să fie mult mai religioasă decât Crăciunul, care a devenit aproape o sărbătoare mondenă”, consideră Bălăceanu-Stolnici.

Academicianul susţine că, dintre toate minunile înfăptuite de Mântuitor, actul Învierii este „momentul suprem în care se vede, într-adevăr, dumnezeirea lui Iisus Hristos”.

„Paştele e o sărbătoare importantă pentru că e momentul suprem în care se vede într-adevăr dumnezeirea lui Iisus Hristos. Iisus, din punct de vedere teologic, este foarte complicat. Este şi Om, şi Dumnezeu în acelaşi timp. Întreaga teologie creştină se bazează pe acest lucru”, a subliniat academicianul.

„Iisus nu a murit pentru El, ci pentru noi. Aceasta este esenţa sacrificiului pascal”, a mai spus el.

Întrebat dacă se teme de moarte, Bălăceanu-Stolnici a explicat că doctrina creştină „face ca această moarte să nu pară ceva îngrozitor”.

„Nu pot să spun că mi-e indiferentă, dar religia creştină face ca această moarte să nu pară ceva îngrozitor, ca o trecere în neant. Nu ştim, fizic, cum o să ni se întâmple să dispărem, dar nu pot să spun că este un lucru care mă îngrijorează”, a explicat el.

image

Academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici, în studioul Adevărul Live FOTO David Muntean

Descendent al vechii boierimi, profesorul Bălăceanu-Stolnici este un fin observator al realităţilor civilizaţiei contemporane, dar şi al istoriilor ce au marcat poporul român, în timpul parcursului său prin monarhie, dictatură comunistă şi democraţie de tranziţie.

Renumitul om de ştiinţă al României realizează o radiografie a societăţii româneşti în timpurile contemporane, marcate de o profundă criză de identitate. Cu toate acestea, Biserica Ortodoxă continuă să se poziţioneze în topul încrederii românilor, iar tradiţiile specifice Paştelui sunt urmate anual de milioane de oameni. 

Emisiunea dedicată Sărbătorilor Pascale va putea fi urmărită şi luni, 21 aprilie, de la ora 09.00 pe PrimaTV. 


Citeşte şi:

VIDEO Constantin Bălăceanu-Stolnici, la Adevărul Live: Din cauza educaţiei comuniste, românii văd doar partea laică a Crăciunului

La Adevărul Live am avut o ediţie specială de Crăciun, în care invitat a fost academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici. El a vorbit cu jurnalistul Cristian Unteanu despre Crăciunul la români, acum şi în trecut.

INTERVIU Constantin Bălăceanu-Stolnici: „Piloţii americani care bombardau Bucureştiul erau adulaţi“

Constantin Bălăceanu-Stolnici îşi aminteşte momentele frumoase ale copilăriei sale petrecute într-o familie de boieri. Despre perioada de după instaurarea comunismului, profesorul vorbeşte mai puţin, păstrând un mic mister şi mai puţine regrete.

VIDEO Ora Nouă a României: Noul război al Rusiei la porţile Europei

Ultima săptămână a demonstat că expansiunea Moscovei asupra fostului spaţiul sovietic din Europa de Est nu se va opri la peninsula Crimeea. Aruncate într-o situaţie care se poate inflama foarte uşor, noile autorităţi de la Kiev nu reuşesc să recapete controlul asupra regiunilor din estul ţării, unde provocatorii Rusiei îşi extind ocupaţia.

Dinu Săraru, la „Ora Nouă a României“: „Lehamitea - acesta e cuvântul care caracterizează societatea noastră”

Romancierul Dinu Săraru a fost invitatul jurnalistului Cristian Unteanu, în cea de-a doua ediţie a emisiunii „Ora Nouă a României“, la Prima Tv. Dinu Săraru a cunoscut mai multe epoci, fiecare cu o lume proprie, cu valori proprii, adesea conflictuale. El a realizat o analiză savuroasă a României de astăzi, prin paralele cu istoria controversată din care neamul românesc s-a născut, subliniind de ce prin cunoaşterea trecutului, românii îşi pot înţelege particularităţile.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite