Spiritualitate

articolul anterior articolul urmator

Papa Francisc laudă practicile din Biserica Ortodoxă „retrogradă”

62
4 Aug 2013 15:56:32
Liviu Iolu
Papa Francisc răspunde, în avion, întrebărilor jurnaliştilor FOTO The Guardian
Papa Francisc răspunde, în avion, întrebărilor jurnaliştilor FOTO The Guardian

În discursul public a intrat în obişnuinţă descrierea Bisericii Ortodoxe drept o entitate „retrogradă“, care „nu ţine pasul cu vremurile“, care rămâne „refractară la schimbare“. Practicile păstrate de preoţii orientali sunt puse în opoziţie cu „deschiderea“ arătată de preoţii catolici. O declaraţie recentă a Papei Francisc pune sub semnul întrebării „supărările“  ortodocşilor pe propria biserică şi dă o temă de gândire bisericii occidentale.

Printre cele mai des invocate motive enunţate de creştinii ortodocşi atunci când se scuză că nu merg duminica la biserică cel mai des este invocată „lungimea“ liturghiei, a timpului de desfăşurare a slujbelor. Ar fi „suportabil“, spun cei mai mulţi, dacă am sta jos, pe scaun, „aşa cum e la catolici“.

Admiraţia pentru slujba catolică apare, mai mereu, în relaţie cu oboseala pe care creştinul ortodox o acumulează la slujbă, cu „scăunelul“ lipsă care l-ar ajuta să participe activ la liturghie. E o scuză auzită des şi, cumulată cu faptul că „la catolici“ slujba e mai scurtă, demonstrează „înapoierea“ ortodoxiei în comparaţie cu Bisericile Occidentale care „au evoluat“. Preoţii ortodocşi care au ales să fie „păstrători ai tradiţiei“ sunt ştampilaţi, din aceste motive, drept „retrograzi“. E un exemplu superficial, dar motivele invocate de obicei pentru neparticiparea la slujbe şi pentru îndepărtarea de Biserică sunt de această natură, nu vin din cugetări adânci comparative de practică şi teorie teologică.

Pe drum de la Rio de Janeiro  la Roma, în avion, după ce a participat la Zilele Mondiale ale Tineretului unde a oficiat o slujbă în faţa a peste trei milioane de pelerini, Papa Francisc a răspuns la o serie de întrebări ale jurnaliştilor într-o conferinţă de presă improvizată la altitudine. Din acest dialog a apărut declaraţia Papei despre gay care a făcut în câteva minute înconjurul lumii: „Cine sunt eu să judec homosexualii?

Însă tot acolo, în avion, Papa Francisc a fost rugat de către jurnalistul rus Alexey Bukalov (şeful biroului din Roma al ITAR-TAS) să comenteze celebrarea a 1025 de ani de la creştinarea Rusiei. Răspunsul  este un discurs admirativ tocmai asupra „tradiţionalismului“ care în spaţiul românesc este blamat:

Bisericile ortodoxe au păstrat Liturghia originală. Ei (ortodocşii – n.a.) au păstrat-o, o cântă,  Îl adoră pe Dumnezeu. Noi ne-am pierdut puţin simţul adorării Lui. Ei Îl cinstesc pe Dumnezeu şi Îi cântă cântece de preamărire fără să ţină seama de timp. Într-o zi, vorbind despre Biserica occidentală, mi s-a spus ‹‹ex Oriente lux, ex Occidente luxus››. Adică din orient provine lumina iar din occident societatea consumului şi a bunăstării care a făcut atâta rău. În schimb, ortodocşii au păstrat frumuseţea a lui Dumnezeu în centru. (…) Avem atâta nevoie de aerul proaspăt al orientului şi de această lumină pe care o emană!

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

62 Comentarii

gigione
4.08.2013, 16:22:48

Eu nu am auzit de scuza asta a orostatismului, adică domnule, nu stau fiindcă n-am scaun. Nimeni nu îţi impune să stai pînă la capăt. Apoi, mai există stranele laterale, unde poţi să te aşezi fără probleme. Catolicii au o "slujbă" prea artificială, prea orientată spre impresie artistică. Clopoţei, băncuţe, statui aurite...deh.

-4 (10 voturi)
Corina
4.08.2013, 20:07:54

Argumentul frumusetii slujbei ortodoxe e valabil, insa la (greco-)catolici gasesti un interes binevenit fata de om si slabiciunile lui. Acolo se stabileste si o relatie sincera preot-credincios. Le pasa mai mult. O sa vina vremea cand o sa cauti si tu bancutele si in tare putine locuri o sa gasesti un loc liber... :)

+5 (9 voturi)
Ioana Meissner
4.08.2013, 17:31:51

Eu cred ca scaunelul lipsa ne cam ajuta sa participam mai activ la slujba si la rugaciune si ca Sfanta Liturghie trebuie pastrata in intregimea ei. Iar cei care nu pot ramane pana la sfarsit, pot pleca mai repede.

0 (4 voturi)
Paun Al
4.08.2013, 18:16:40

Scuza pentru neparticiparea la slujba nu e din cauza scaunului , ci pentru ca ori slujba de fapt nu e "pe sufetul nostru", ori sufletul nostru nu e pregatit pentru liturghie . Decat sa construiasca biserici in care enoriasii sa se roage, mai util ar fi sa construiasca suflete , care sa poata sa se roage , sa traiasca si sa simta credinta. Daca vrei sa-ti satisfaci o dorinta profunda , o placere .. treci peste neajunsurile ...organizationale ( scaunele de ex) Nu am auzit plangandu-se cei ce merg in cluburi de ex.....de lipsa scaunelor . De fapt liturghia ortodoxa nu se adreseaza rationalului , ci misticului din om. (Majoritatea il considera un ritual mistic , la care daca participi , Dumnezeu iti da o "bila alba". Liturghia catolica s-a "rationalizat" ,se adreseaza mai mult ratiunii decat misticului . De fapt societatea occidentala e mai rationala decat cea estica . Iar ratinea are alte "asteptari". Rationalul este mai greu controlabil , vrea argumente , vrea rezultate. Irationalul se multumeste cu speranta , cu iluzia...

+13 (15 voturi)
paradoxal
4.08.2013, 21:27:40

Paune matale se vede ca esti doldora de misticism,,ca io am fost de citeva ori la lalaielie astea numite pompos liturghie,dar mai mereu am avut revelatia somnului,,sa fie oare din cauza lipsei de misticism din mine ?

-5 (13 voturi)

Vezi toate comentariile (62)

Modifică Setările