Papa Francisc pledează la Cairo pentru pace şi înţelegere între musulmani şi creştini

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Papa Francisc a pledat pentru pace şi înţelegere între musulmani şi creştini vineri, la Cairo, unde a vizitat o biserică coptă în care 29 de credincioşi au fost ucişi într-un atentat jihadist şi unde l-a vizitat, de asemenea, pe marele imam de la Al-Azhar, relatează AFP.

„Suferinţele voastre sunt şi sunt suferinţele noastre”, a declarat Suvernaul Pontif într-un discurs pe care l-a susţinut la sediul Bisericii Copte, în faţa Papei Tawadros al II-lea.

Cei doi lideri spirituali, unul în alb, celălalt în negru, au mers după aceea aproximativ 100 de metri într-o procesiune, înconjuraţi de gărzi de corp şi demnitari religioşi, până la Biserica Sfântul Petru şi Sfântul Paul, avariată în decembrie de un atentat revendicat de gruparea Statul Islamic, dar renovată între timp.

Vizita la Cairo a Papei argentinian - plasată sub un dispozitiv de securitate impresionant - are loc la trei săptămâni după alte două atentate în biserici copte ortodoxe, soldate cu 45 de morţi, pe 9 aprilie, de Florii, revendicate tot de Statul Islamic.

Papa, care a sosit în capitala egipteană vineri după-amiaza, a participat la o conferinţă organizată de influenta instituţie sunnită Al-Azhar.

„Nicio violenţă nu poate să fie comisă în numele Domnului, pentru că i-ar profana Numele”, a subliniat el.

În această primă vizită în Egipt, o ţară aflată în stare de urgenţă, poliţişti şi militari erau omniprezenţi pe străzile din Cairo, în care circulaţia rutieră a fost oprită. Poliţia a ocupat inclusiv acoperişurile imobilelor.

În împrejurimile Nunţiaturii Apostolice, unde s-a cazat Papa, circulaţia rutieră a fost interzisă vineri. Iar blindate erau staţionate în apropiere de sediul Bisericii Ortodoxe Copte.

Şeful Bisericii Catolice a efectuat anterior o vizită la palatul prezidenţial, unde s-a întâlnit cu preşedintele Abdel Fattah el-Sisi, după care a fost primit de marele imam de la Al-Azhar Ahmed al-Tayeb.

La Al-Azhar, Francisc a denunţat „populismele demagogice” care, consideră el, „nu ajută la consolidarea păcii şi stabilităţii”, fără să dea vreun exemplu de guvern populist.

El a îndemnat totodată la „blocarea fluxurilor de bani şi arme”, pentru a „preveni conflictele şi a edifica pacea”.

RESPECTAREA DREPTURILOR OMULUI

Toate bisericile din Egipt au fost plasate sub supraveghere, de teama vreunui atentat, în contextul în care Statul Islamic a ameninţat cu o multiplicare a atacurilor asupra copţilor, majoritar ortodocşi, care reprezintă aproximartiv 10% din cei 92 de milioane de locuitori ai ţării.

Copţii ortodocşi din Egipt, comunitatea creştină cea mai importantă ca număr în Orientul Mijlociu, se declară victime ale discriminărilor din partea autorităţilor şi majorităţii musulmane.

În alt discurs, pe care l-a susţinut în faţa lui el-Sisi, Papa Francisc a îndemnat la respectarea „necondiţionată” a drepturilor omului, citând ”libertatea religioasă şi de exprimare”.

Preşedintele egiptean este acuzat cu regularitate de către organizaţii internaţionale pentru apărarea drepturilor omului că a instaurat un regim ultrarepresiv, care nu tolerează vreo opoziţie, de când l-a destituit, în 2013, pe predesecorul său, islamistul Mohamed Morsi.

Criticii săi consideră că el a închis paranteza democratică deschisă după revolta populară din 2011, care l-a îndepărtat de la putere pe Hosni Mubarak.

Însă el-Sisi a fost primul preşedinte egiptean care s-a dus la o slujbă de Crăciun, la catedrala coptă din Cairo. El se bucură, de asemenea, de o puternică popularitate în rândul comunităţii, după ce l-a destituit pe Morsi.

„Egiptul se află în prima linie a confruntării cu răul terorist, poporul său plăteşte cu sacrificiu un preţ exorbitant pentru a face faţă acestui pericol”, a declarat el-Sisi, salutând poziţia Papei Francisc, ”care încurajează toleranţa, pacea şi coexistenţa între popoare”.

DEZGHEŢ

Vizita lui Francisc este a doua a unui papă în Egiptul contemporan, după ce a Papei Ioan Paul al II-lea, în 2000, care s-a întâlnit, la rândul său cu şeicul de la Al-Azhar.

Vechi de aproape 1.000 de ani, Al-Azhar se opune jihadismului inspirat de salafismul rigorist care domină în Arabia Saudită.

Însă această instituţie sunnită se află, de asemenea, în centrul unei lupte între autorităţile politice şi religioase, după ce el-Sisi a făcut campanie în favoarea unor reforme vizând să eradice discursul extremist din sfera religioasă.

Instituţia religioasă a refuzat, de exemplu, să amendeze practica islamică a divorţurilor pronunţate pe cale orală.

Vizita lui Francisc vizează totodată să încălzească relaţiile dintre Al-Azhar şi Vatican, care s-au tensionat după declaraţii controversate, în 2008, ale Papei Benedict al XVI-lea, prin care a părut să asocieze islamul şi violenţa.

În mai 2016, Papa Francisc l-a primit deja pe imamul Al-Tayeb la Vatican.

De când a fost ales, în 2013, Jorge Bergoglio îşi multiplică gesturile de deschidere faţă de musulmani, până la a-i surprinde uneori pe unii creştini.

Liderul spiritual al celor aproape 1,3 miliarde de catolici urmează să oficieze sâmbătă o mesă pe un stadion militar, la periferia Cairo, pentru extrem de minoritara comunitate catolică egipteană - de 272.000 de credincioşi de diverse rituri -, hotărâtă să-i ofere o primire memorabilă.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite