Spiritualitate

articolul anterior articolul urmator

Părintele Constantin Necula, despre arta de a dărui, la Sibiu: „În copilărie, actorii mi se păreau supraoameni”

6
16 Jun 2019 15:19:18
Autor: Simona Chiţan
Constantin Chiriac, directorul FITS, şi părintele Constantin Necula, în Catedrala Mitropolitană de la Sibiu
Constantin Chiriac, directorul FITS, şi părintele Constantin Necula, în Catedrala Mitropolitană de la Sibiu

În conferinţa  „Arta de a dărui – De la Dumnezeu către om”, inspirată de tema acestei ediţii a FITS şi susţinută, sâmbătă, în Catedrala Mitropolitană „Sfânta Treime” din Sibiu, părintele Constantin Necula a subliniat că oamenii sunt motive de dragoste şi că teatrul a fost, pentru generaţia sa, una dintre cele mai tainice şcoli de demnitate.

După rostirea unui poem sub cupola catedralei şi în prezenţa unui public numeros, Constantin Chiriac, directorul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS), a apreciat că părintele Constantin Necula este unul dintre cei mai implicaţi şi mai hăruiţi oameni pe care urbea îi are în această clipă. „Credinţa ne dă şansa de a înfrunta toate greutăţile, de a duce mai departe misiunea noastră de oameni pe pământ şi nevoia de frumos, de mântuire, de linişte, de împlinire. Dăruim, nu ca să primim ceva înapoi - iar tema ediţiei din 2019 a festivalului reflectă tocmai acest aspect al dăruirii metamorfozate în artă”, a punctat directorul FITS.

Braşovul, loc de întâlnire cu cartea

Într-un discurs viu, fără platitudini, părintele Necula a vorbit despre copilăria sa petrecută în Braşov.  A crescut având sufrageria micului apartament de bloc ocupată cu o bibliotecă şi cu un pick-up garnisit cu sute de discuri de vinil. „Credinţa mi-a fost insuflată în prispa de har a Bisericii Sfântul Nicolae din Şcheii Braşovului. Cartierul meu, Steagul Roşu, nu avea duminică, pentru că nu avea biserică la îndemână.  Am crescut în cultura creştină a tatei, urmărit în creşterea în cultură – inclusiv socială, de o mamă iubitoare şi exigentă cu valorile legate de caracter.  Am trăit într-un Braşov care mai credea în zâne şi feţi-frumoşi, în care alergam de la stadion la teatru şi apoi am făcut din şcoală şi liceu, mai târziu, un loc de întâlnire cu prietenia şi cartea”, a povestit părintele.

Cu actorii, în acelaşi autobuz

Relaţia viitorului preot cu teatrul a devenit una naturală. „Am iubit foarte mult Teatrul Dramatic din Braşov, un soi de spaţiu al rezistenţei. Am fost la spectacole jucate în beznă, de la tăierile de curent, în care publicul rostea replicile cu actorii. Am plâns şi am râs cu lacrimi cinstite, m-am format în cultul limbii române. Pot supăra pe oricine, dar cred că una dintre cele mai tainice şcoli de demnitate era, pentru generaţia mea, teatrul. Mergeam cu actorii în acelaşi autobuz, ultimul de pe rută, privindu-i ca pe nişte supraoameni.  Şi cred că aşa şi sunt. Socializam cu uşurinţă, de la practica în câmp, mergeam până în foaierul teatrului: eram noi înşine, fără fiţe, fără ifose şi lipsiţi de probleme de comunicare. Lunea, dezbăteam piesa la şcoală, fugeam cu diriginta, profesoară de matematică, la Filarmonică, marţea, comentam concertul, miercuri, fugeam în centru pentru că se aduceau cărţi noi,  iar joia  discutam despre ce titluri am cumpărat. Vineri, ne căutam bilete pentru spectacolele de sâmbătă şi duminică”.

Frumuseţea absolută din teatru şi creştinism

Astfel, teatrul şi duhovnicescul s-au îngemănat în parcursul său. „Am descoperit că îmi place biserica în vacanţe, cântând Prohodul, al Mântuitorului – primăvara şi al Adormirii Maicii Domnului – vara. Ascultam muzică de operă şi clasică, mergeam săptămânal la Filarmonică şi la Teatrul de Operetă din Braşov. Nu întâmplător aşteptam spectacolul de seară al minunaţilor artişti braşoveni, plimbându-mă prin cimitirul Bisericii, apoi intrând şi ascultând o parte din Vecernie”.
Cum L-a descoperit pe Hristos prin teatru şi prin bucuria de a dărui? „Am fost ateu convins, cât de convins poate fi un ateu, iar momentul înţelegerii prezenţei lui Dumnezeu în lume a coincis cu descoperirea unei fericiri de neînlocuit: dragostea lui Hristos. Zic aşa că, văzând Hristos cum rătăceam fără orizont, mi S-a făcut orizont şi împlinire. Eu aşa am fost crescut: mi s-a spus că oamenii sunt motive de dragoste, că nu poţi să nu iubeşti oamenii. Teologia s-a născut ca un exerciţiu de admiraţie. Aşa am rămas până astăzi. Nu încetez să admir ortodoxia, să iubesc creştinismul pentru frumuseţea sa absolută”.   Părintele a punctat că nu el a ales Sibiul, ci Sibiul, universitar şi bisericesc, i-a făcut onoarea de a-l locui cu folos. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Galeriu Crestinu
16.06.2019, 17:08:59

Par.C-tin Necula organizeaza cu mare succes la tineretul ASCOR conferinte pe tot cuprinsul Romaniei cu larga audienta in pofida actiunilor subversive pornite de la satanele de la putere ne-pupatoare de moaste....care militeaza platite de Soros numai destrabalare cu LGBT.

0 (2 voturi)
Radu Mircea
16.06.2019, 18:20:24

# Galeriu Mare vrajitor si Necula .... Ce frumos povesteste el cum fugea cu diriginta la Filarmonica si in general cum se facea ca invata . Nu-i de mirare ca dupa chiulul din scoala a trebuit sa apuce calea dosnica a seminarului , alta portita nemaiavind . Ce nu spune marele iubitor de teatru este cum de au sarit de koor in sus toata popimea fiindca la Cluj niste actori s-au costumat in calugari . Ce foc si para era la gura lor de parca le furase cutia milei . Ala nu-i tot teatru popica ??? Sau va confisca epoletii si va degradeaza daca priviti la cracii goi de pe scena ???

-1 (3 voturi)
Galeriu Crestinu
16.06.2019, 22:29:42

Despre Par. Profesor Necula n-am auzit decat de bine....ca de barfe ieftine....e plina media asta falsa globalista in slujba satanei...daca aveau dovezi incriminatorii palpabile....in min.24 de ore le-ar fi si pus in valoare...ca la Tanacu sau la Husi..... Omul cinstit astazi e atacat cu inversunare...uita-te si la Radu Moraru cu NASUL.TV cate inscenari i-au facut borfasii SRI.....

+1 (1 vot)
Vlad Ţepes1
16.06.2019, 23:29:02

# Radu Mircea Cucuveaua mov Ia să-ți zic vreo două împăiat le Știi care i problema ta. Ești dus cu capul. Bulnav. Om fără caracter Cum îți permiți să latrii fără să gândesti. Probabil ai fost abuzat de mic. Asta te a marcat pe viață. De aia împroști atâta ură. Să-ți fie rușine Răpitoare cu creier mic.

-1 (1 vot)
leonard crassas
16.06.2019, 18:27:07

Arta de a darui, este cu bataie lunga sa inveti sa daruiesti bisericii si popilor, asa indobitocesc si copii in scoala.

0 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (6)