Spiritualitate

articolul anterior articolul urmator

Părintele Constantin Necula: „Omul de presă, atunci când vrea să aibă opinie, trebuie să aibă şi cultura opiniei pe care o exprimă”

11
20 Dec 2015 21:22:01
Iulia Badea-Guéritée

Preotul ortodox Constantin Necula, la aproape un an de la atentatul din redactia revistei franceze Charlie Hebdo, a acordat un interviu săptămânalului parizian Courrier International. In preluarea pentru revista Qmagazine, am abordat câteva subiecte importante: moralitatea presei, EgliseHebdo...

Sunteţi în acelaşi timp preot dar şi, într-un fel, un lider de opinie: exprimaţi păreri, în numele dvs dar şi în numele Bisericii. Aveţi impresia că tragedia de la Paris (Charlie) a schimbat ceva, putem încă să ne exprimăm fără frică, aşa cum dorim?

Nu ştiu dacă a schimbat ceva neapărat. Ştiu doar că a atras atenţia asupra fenomenului media. Că se poate trăi şi muri, că putem să cădem victime comunicării propriilor noastre excese ori frustrări. Niciodată exprimarea unei păreri nu poate fi făcută fără frică. E un misterum tremendum dinaintea fiecărui cuvânt ori fiecărei imagini pe care o editezi. Este parte din fişa postului unui comunicator emoţia asumării cu propria viaţă a adevărurilor pentru care eşti dispus să fii mărturisitor.

Având în vedere şi recentele derapaje mediatice, de atunci, de la Paris, dar şi mai recente, la Bucureşti, ar trebui să cenzurăm discursul media? Dar să autocenzurăm?

Despre cenzură nu poate fi vorba. Cred că avem datoria de a creşte în omenie, în decenţă.  Nu poţi să emiţi doar ca să ai rating informal ori doar ca să vinzi materialele în care exprimi dreptatea proprie. Lipsa moralităţii în media afectează enorm conştiinţele celor dispuşi să trăiască actul comunicării doar prin media. Efortul de a creşte decenţa este unul fundamental. Exprimarea adevărului devine tot mai importantă în contextul în care suntem ahtiaţi după evenimente. Presa nu trebuie să creeze evenimentul ci doar să-l însoţească, să cultive informaţia. Asta când nu e vorba de propriul eveniment de presă (lansări, conferinţe etc).  Omul de presă, atunci când vrea să aibă opinie, trebuie să aibă şi cultura opiniei pe care o exprimă. Să nu confunde termenii, să nu anuleze realitatea, să nu se avânte în comentarii fără finalitate formatoare. Ştiu că sună ideal, dar presa o fac oamenii. Când un om este lipsit de morală şi ideal nu prea are ce căuta în presă.

Interviul, dacă doriti să-l cititi în întregime,  pe site-ul Q Magazine, care i-a consacrat un dosar şi o copertă. 

Dosarul, aici.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

Menumorut
20.12.2015, 22:42:44

Chiar ca OMUL asta merita un articol.. Si mai ales pentru ca merita sa citesti ce spune !

0 (2 voturi)
Sorin Muncaciu
21.12.2015, 06:23:50

" Ferice de cei saraci cu duhul, a lor va fi imparatia cerurilor" ... Slujitorii din mass media occidentala au nevoie de " cultura opiniei" ..nu se poate , eu credeam ca au nevoie, in primul rand, de constiinta si moralitate!! Judecand dupa toate crimele impotriva constiintei pe care mass media le-a colportat , nu cultura a fost de vina. Proprietatea asupra organizatiilor occidentale de mass media , stirile provin din " laboratoarele " Reuters proprietatea familiei Rothschild via alte outlet tot in proprietatea oligarhiei bancar corporatiste. Pana si CIA se amesteca in " constiinta " mass mediei prin operatiuni subtile tip Mockingbird. Toate cele 6 companii majore americane si Hollywwod sunt pe mana oligarhiei. Despre care cultura a opiniei , constiinta sau morala vorbim doamna Badea, in mod sigur nu aceea a popoarelor sau mediei alternative... Numai de la razboi incoace, toate razboaiele coloniale, schimbarile de regim, genocid impotriva unor populatii , bombardamente care au adus tari in disolutie, blocade economice si militare , crime impotriva umanitatii .. toate au fost justificate prin raspandirea democratiei, sanctitatea capitalismului, statul de drept si protejarea drepturilor omului... Justificarea razboaielor din Irak, Libya, Yemen, Ucraina sau bombardamentele cu cluster bombs din Yugoslavia, toate au avut argumentatie morala in mass media occidentala, morala oligarhiei : constructive destruction !!

0 (2 voturi)
Paun Al
21.12.2015, 08:54:05

Din ce am citit pe net , ce clipuri am vazut , parintele Constantin Necula promoveaza un dogmatism religios mai "liberal " , cea ce este o contradictie . Dupa ce au dogmatizat in timp invatatura lui Iisus , au transformat-o in dogma si teologie ..in afacere , acum se incearca "umanizarea " dogmelor .. adaptarea lor la evolutia societatii. Din aceasta postura mi s-a parut mie ca parintele Necula slujeste biserica , sistemul religios ... Parintele vorbeste cu detasare , cu umor , maestru al sofismelor , incearca sa castige publicul tanar . D-sa face de fapt ce au facut preotii si teologi dea lungul istoriei crestinismului , au tot potrivit dogma la evolutia societatii .Din pacate nu sunt dispusi sa renunte la ea .

0 (4 voturi)
Gavril Man
22.12.2015, 06:36:16

Parintele Constantin Necula traieste ortodoxia,nu cred ca sfintia sa ar promova biserca,cum spun altii.El il reprezinta pe Hristos.Parintele nu slujeste biserica si il slujeste pe Hristos .El e doar un madular,la fel ca si oriicine care -i botezat cu dubul sfant.Dogma ortodoxa e acceasi ,este, si va fii,nu o poate schimba nimeni si nu a schimbat o nimeni.Aceeasi e in toata lumea ortodoxa de la apus la rasarit si de la miazanoapte la miazazi.Ascultati colinzile si vedeti exprimarea simpla si teologica.Hristos astazi s-a nascut ........deci el se naste la prezent,.In lumea lui Dumnezeu nu exista timp.Din pacate foarte multa lume ,comentatori nu au mintea lui Hristos,sau gandurile lui Hristos.Vorbesc fara nici un fel de traire a rugacini si pratici ortodoxiei ,ii mana invidia impotriva roadelor crestinesti.Paun Al nu exista sistem religios,ii imaginatia ta.Ai nevoie de studiu amanuntit,traire cautare, o munca imensa pentru a intelege pe Hristos.Cu o citire de o zi sau cu privirea la biserici,in vesnicie nu o sa intelegi mesajul logosului care ii Hristos.Trebuie intr adevar sa vrei sa l cauti pe Hristos in fiecare secunda ,zi si noapte,neincetat astfel ramai gol in suflet si traire ba

+1 (1 vot)
Gavril Man
22.12.2015, 06:45:41

Dogma e Hristos nu ai cum sa renunti la ea.Cititi si voi putina istorie va dau doar cateva exemple,Ioan Ioanolide,Valeriu Gafencu,Pr Calciu Dumitreasa, etc,e plina Romania de sfinti crestini morti in lagarele comuniste,aveti tomuri de carti,din pacate sunteti slabi,slabi in al cauta pe Hristos,multa orbire si trufire,daca nu le da ti la o parte veci nu o sa vedeti lumina adevarat.Voi greu o sa prideti acest tren,,,,,,,,

Vezi toate comentariile (11)

Modifică Setările