Spiritualitate

articolul anterior articolul urmator

Pretenţii nepretenţioase. Despre conferinţa de la Cluj a lui Dan Puric

37
5 Apr 2016 07:47:23
Péter Demény

Este cît se poate de trist că o conferinţă de guruială naţională va fi organizată la iniţiativa ÎPS Părinte Andrei, Arhiepiscopul şi Mitropolitul Clujului.

Mi-au displăcut mereu cei care au ştiut atît de bine totul, şi mai ales în privinţa naţiunii. Aşa ceva avea ceva frişcă romantică în perioada paşoptismului, dar secolul trecut a arătat cu vîrf şi îndesat noima şi efectele unei asemenea ”ştiinţe” şi demagogii. Acum, cînd datorită migraţiei toţi creştinii cu limba ”ştiu” tot ce trebuie să ştie (adică ceva ce n-are a face cu creştinismul) conferinţele ca cea de diseară mă sperie.

Sigur că înţeleg nevoia oamenilor de a crede în ceva, de a crede necondiţionat şi fără dubii. Dar îmbulzeala asta la nişte discursuri care sunt superficiale şi pline de stereotipii dar par adînci mă întristează. 

Şi mai trist e că sunt sigur că mulţi care vor face parte din publicul de azi repetă întruna mantrele despre tinerii care nu vor să înveţe. Dar ce muncă spirituală înseamnă să asculţi o antologie de anecdote şi fraze luate de aici şi de dincolo înmuiată într-un sos de patos patriotic desuet?

Au fost vremuri cînd am fost preocupaţi dacă suntem Europa de Est, Europa Centrală sau Balcanii. Ei bine, suntem doar regiunea frazelor pretins-mîntuitoare de la care aşteptăm să ne rezolve soarta. Tindem către Hristos numai retoric; altfel, Dan Puric ne satisface pretenţiile creştin-naţionale.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

37 Comentarii

mircea georgescu
5.04.2016, 08:25:33

Suntem un popor usor de manipulat, si altii profita! Mai ales biserica. Cititi, oameni buni, literatura buna! Cititi si treceti prin filtrul gandirii dumeavoastra, si "purecii" vor disparea foarte repede!

+8 (20 voturi)
Filon Aurel
5.04.2016, 10:20:31

Desigur acest tip de conferinte sunt mult mai ok pt autor http ://www. clujulcultural .ro/zilele-culturale-maghiare-conferinta-de-istorie-despre-controversatul-amiral-horthy-miklos/ http ://www. activenews .ro/stiri/La-Cluj-e-comemorat-dictatorul-fascist-Horthy-Miklos-pe-bani-publici-123902

+1 (13 voturi)
Paun Al
5.04.2016, 10:29:13

Nu sunt fan discursuri Puric . Numai ca dv , inca nu ati participat la conferinta cu pricina , pe care o infierati preventiv , si stiti deja ca va fi o "guruială naţională " adica o grohaire , o guitare(DEX) ...nationala . Cum se cheama boala asta in care tot ce este legat de romani, romanesc ... va face un rau profund ...din rarunchi ...:) ?

+4 (22 voturi)
Stefanescu Marian
5.04.2016, 12:38:38

Nu am înțeles care este problema care îl nemulțumește pe autor.Ce a spus Dan Puric,sau ceea ce va spune la Cluj(și nu se știe ce va spune...dar autorul este deja în alertă...)?Sau l-a iritat faptul că Dan Puric ne ”satisface pretenţiile creştin-naţionale.”?Oricum,și dl.Dan Puric are dreptul la opinie ca și dl.Demeny...

+5 (17 voturi)
Gavril Man
5.04.2016, 12:52:48

Mai trist este in loc sa va preocuoe starea jalnica de furt si idiotiei a natiuni unde jafurile sunt la rang de cinste va tot legati de biserica si de niste amarati ca o supapa pentru neputinta voastra.Cititi furturile si vedeti lipsa de constiinta a oamenilor politici,Buba noastra asta este furtul din bugetul statului adica buzunarul nostru

+2 (10 voturi)

Vezi toate comentariile (37)

Modifică Setările