Spiritualitate

articolul anterior articolul urmator

Preţul femeii

16
14 Aug 2019 15:19:54
Radu Preda

Nicio noutate: România este sursă de materii prime. De la sare, pe care o exportăm şi apoi o importăm ambalată, la lemn, marmură, minţi sclipitoare, meşteri, dar şi infractori, până la femei şi chiar organe.

Am fost cu toţii martorii degradării continue a peisajului social imediat după decembrie 1989. Dorinţa de libertate şi prosperitate a întârziat să devină realitate pentru mulţi, mai ales pentru cei pe care schimbarea i-a prins în mijlocul vieţii, în timp ce pentru alţii, deloc puţini, nu a sosit niciodată. Aşa cum generaţii întregi au murit sperând să cadă comunismul, altele s-au dus fără să vadă beneficiile democraţiei. Alţii, nici ei puţini, pe care istoria i-a găsit tineri, au ales să nu mai aştepte şi au plecat. Şi plecaţi au rămas.

Pierderea prin plecarea unora a fost dublată de nenaşterea altora. Aşa am ajuns să fim o ţară pustie, cu sate muribunde, cu sisteme publice trăind pe datorie, cu un aparat de stat din ce în ce mai greoi şi mai ineficient, cu doctori în securitate, dar lipsiţi de minimul confort al siguranţei. Puţini cum suntem, nu am reuşit să strângem rândurile. Dimpotrivă. Manipulaţi, stropiţi zilnic cu benzina neîncrederii şi a urii faţă de alţii, mai buni şi mai inteligenţi, ne aprindem uşor, pentru a suna precipitat la pompierii care întârzie să vină.

Cele petrecute recent, la Caracal sau lângă Tulcea, arată că, din păcate, la noi se suferă nejustificat de mult şi se moare nepermis de rapid. Aşa cum exportăm materia primă la preţuri foarte avantajoase pentru cumpărători, nici viaţa nu are un preţ prea mai mare. Cu câteva sute de lei sau de euro, o adolescentă este traficată, un organ transplantat, un contract semnat, o campanie de dezinformare angajată, un articol comandat sau o televiziune înregimentată. Totul are un preţ, însă mic.

Dar toate trebuie să aibă un preţ? Nu există ceva sau cineva nepreţuit, tocmai pentru că este unic, iar nu marfă de serie? Iată, în pragul unei mari sărbători dedicate Maicii Domnului, nu am putea să scoatem omul din mercurial? Concret, să nu mai punem preţul de gâturile celor pe care le exploatăm în ţară şi în afară? Cât mai ne rabdă cerul pentru mârşavul târg pe care îl facem, în contextul dat, cu femeia, cu cea prin care ajungem la viaţă şi formăm o naţiune? Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne şi ne luminează!

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

16 Comentarii

MAGIC
14.08.2019, 16:27:03

Un enunt real si adevarat in acest editorial. Subscriu in totalitate. Darwin a "crezut" ca omul a "evoluat" din maimuta, insa religiile cred ca omul a "evoluat" din creatia dumnezeiasca. Si una si cealalta este PERFECT ADEVARATA. Nu se contrazic de loc. Dimpotriva, se completeaza perfect. Cine doreste sa aprofundeze subiectul, va reusi ca la capatul reflectiilor sale sa ajunga la "lumina" cunoasteri. Poate dura ani, zeci de ani, etc..depinde de fiecare in parte.

+4 (12 voturi)
DEMO
14.08.2019, 18:43:25

Impartasesc p.d.v.al tau, bro MAGIC.

+5 (9 voturi)
Radu Mircea
14.08.2019, 20:18:09

# Zeama de varza in creierul veri ??? Mai rar asa performanta dom' Preda .....

-3 (7 voturi)
Ion Tamis
14.08.2019, 18:34:40

Un articol eliptic de concluzii morale atotcuprinzatoare! Nu exista diferente mari de mentalitate intre traficantii de carne vie si indivizii imorali de genul "barba albastra" care, dispunand de resurse financiare si parghii psihologice imbatabile (functii si acareturi), isi achizitioneaza, sub pretextul amorului liber, neveste in ritm ametitor si direct proportional cu varsta lor de hodorogi libidinosi. Exemplele abunda atat in plan national (Tariceanu cu cinci neveste, Dragnea cu Irinuca, Genscher tot cu cinci neveste, plus functie de varf la Gazprom).

+4 (4 voturi)
un motan intransigent
14.08.2019, 19:41:53

Dupa lovitura de stat din decembrie 1989, in Romania s-a instalat un fel de jungla. Si in jungla sunt vanatori si victime. Vanatorii au capacitati de atac, victimele n-au. E de ales: ori toti locuitorii junglei au capacitati de atac si atunci e pace fiindca toti se tin in sah unii pe altii, ori nu are nimeni capacitati de atac si atunci e pace fiindca nimeni nu poate ataca pe altul. Ce alegem? Ce putem alege? Cum impunem alegerea?

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (16)

Modifică Setările