Spiritualitate

articolul anterior articolul urmator

Priorităţi

100
29 Jun 2015 10:15:08
Andrei Pleşu

O ţară – orice ţară – e în primejdie cînd dregătorii ei nu mai disting între esenţial şi neesenţial, între semnificativ şi nesemnificativ, între prioritar şi secundar.

Dacă ne luăm după gazete şi televiziuni, priorităţile României la această oră sunt: genunchiul lui Victor Ponta, modificările „exorbitante“ cerute de preşedintele ţării pentru locuinţa sa oficială, miracolele de la Prislop, noul iubit al Elenei Udrea, dilemele colaborării dintre PSD şi UNPR, Băsescu hoţ de telefoane mobile, iubirea poporului (cu pupături pe obrăjorii Danei Grecu) pentru Antena 3, „ziua steagului“ (pro şi contra) etc.

În plan secund, se vorbeşte şi despre alocaţiile pentru copii, taxe, amestecul Europei şi al Statelor Unite în „treburili interne”, „grexit”, legalizarea căsătoriilor gay în SUA, asasinatele ISIS, TVA, preţuri, pensii parlamentare, Catedrala Neamului.

Mi se va spune că, în democraţie, e normal ca politica să fie o preocupare unanimă, după cum e normal ca toate partidele să aibă o unică prioritate: achiziţionarea puterii. Mi se va spune, de asemenea, că presa fiind liberă, e dreptul ei să-şi asigure rating-ul cu subiecte de orice gen, cîtă vreme ele răspund curiozităţii publice. Uneori însă mă frapează marginalizarea, sau dispariţia totală din perimetrul atenţiei generale, a unor realităţi care, cel puţin din punctul meu de vedere, ar trebui să preocupe în mult mai mare măsură opinia publică şi instituţiile. Voi semnala cîteva, conştient, desigur, că, pentru mulţi dintre cititorii înamoraţi de „actualitate”, ele vor fi clasate la categoria „baba se piaptănă”…

România nu înseamnă doar Voroneţ, Hurezi, Curtea de Argeş sau Coloana Infinitului.

Tocmai m-am întors dintr-o călătorie în judeţul Hunedoara. Episcopul locului, Preasfinţitul Părinte Gurie, nu numai un om de ispravă, dar şi un om de inimă, m-a ajutat să vizitez, (sau să revizitez), cîteva locuri din preajma Devei care, în mod normal, ar merita un interes de prim plan din partea oamenilor şi a oficialităţii. Am avut, astfel, ocazia să iau notă şi să reflectez asupra mai multor probleme legate de ambianţa noastră bisericească. La capătul drumului, propun cititorilor binevoitori următoarele teme de analiză:

1. Există, în toată ţara, monumente de mare preţ, capabile să ne potenţeze, în mod spectaculos, „imaginea”, de care altfel, facem atîta caz. România nu înseamnă doar Voroneţ, Hurezi, Curtea de Argeş sau Coloana Infinitului. Iată, spre exemplu, pe drumul dintre Deva şi Brad, biserica „Sf. Ierarh Nicolae” din comuna Ribiţa. Construită la începutul secolului XV şi împodobită cu o pictură unică în ţară prin har şi rafinament, ea şi-ar găsi locul oriunde în Europa printre cele mai preţioase „documente” de epocă. Aflată pe lista Patrimoniului UNESCO, ea nu este şi pe lista priorităţilor patrimoniale naţionale. Starea zidăriei este primejdios de precară, starea frescei este, şi ea, îngrijorătoare.

Dacă lucrurile ar fi, la noi, bine aşezate, Patriarhia, Preşedinţia, Ministerul Culturii, şi toate instituţiile cu obligaţii şi mijloace în domeniul conservării valorilor naţionale ar trebui să intre în alertă. Iar Ribiţa nu e decît un singur caz din sute de alte cazuri asemănătoare. A vorbi despre patriotism, identitate culturală, „mîndrie“ autohtonă şi a lăsa de izbelişte asemenea monumente e o specie gravă de ipocrizie şi iresponsabilitate.

 2. Pe de altă parte, călătorind prin ţară de la un locaş de cult la altul, nu dai numai peste reuşite coerente şi peste splendori iradiante. Nu te poţi aştepta să parcurgi, fără intermitenţe, un paradis compact. Alături de minuni euforizante, dai şi peste netrebnicii, gafe de gust, lacune culturale şi profesionale, vulgaritate şi „fineţuri” mitocăneşti (pe scurt, kitsch-uri de toate soiurile şi calibrele): biserici noi cu „experimente” arhitecturale îndoielnice, dacă nu direct aiuritoare, restaurări şi repictări asasine, alăturări de obiecte şi acareturi incongruente, excese pompoase laolaltă cu neglijenţe penibile, deraieri iconografice, „originalităţi” ieftine, mofturi…

Confruntat cu astfel de „experienţe”, sunt de părere că Patriarhia Română ar trebui să-şi facă o prioritate din instituirea unui departament înăuntrul administraţiei sale, care să se ocupe de aspectul vizual al mediului nostru bisericesc. Nu mă gîndesc la un tiranic birou de „cenzură”, ci la o operaţiune de asanare cuviincioasă a spaţiului religios, la adoptarea unui set de criterii, de natură să devină un reper pentru toţi cei care amenajează ambianţa cotidiană a vieţii duhovniceşti, care au în grijă înfăţişarea clădirilor, a chiliilor, a muzeelor, a cimitirelor, grădinilor şi atelierelor mînăstireşti.

Fireşte, nu cu diversitatea avem a ne lupta, ci cu extravaganţa incultă, cu dezordinea, cu lipsa (sau ignorarea) unor sfătuitori pricepuţi. Ar fi urgentă, prin urmare, constituirea unui grup de experţi calificaţi, drept-credincioşi şi înzestraţi cu autoritatea necesară, pentru a ne ajuta să nu ne prezentăm lumii învestmîntaţi ca la bîlci sau ca la baluri de cartier. Atrag atenţia că nu e vorba aici de „modernizare”, de rentabile „acomodări” turistice, sau comerciale. E vorba de măsură, discernămînt, eleganţă, simplitate, nobleţe.

3. Din conversaţiile avute cu oameni ai locului, cu ierarhi şi preoţi din felurite parohii, am înţeles că problemele Bisericii sunt mult mai complicate şi mai nuanţate decît credem cu toţii şi decît ne spun gazetele. Noi ştim cîte ceva despre pelerinaje „lucrative”, profeţii înfricoşate, miracole (care ţin mai mult de magie decît de religie).

 Dacă chiar ne pasă de cele „bisericeşti”, să nu rămînem la „breaking news” picante. Să facem anchete adevărate, să contemplăm nu doar derapajele somptuare ale „înălţimilor” ecleziastice, ci şi penumbrele de fundal ale prestigiului lor public.

Mai ştim cîte ceva şi despre capi ai Bisericii dotaţi cu Mercedes şi Audi, despre imensa cheltuială impusă şi guvernului şi enoriaşilor pentru construcţia vanitoasă a „catedralei neamului”.

Dar e bine să ştim că există şi nenumăraţi preoţi (mai ales la ţară), care păstoresc comunităţi sărace, care n-au cu ce să întreţină clădirea bisericii, salariile cîntăreţilor, îngrijirea mormintelor şi propria subzistenţă. Biserica nu e numai „nomenclatura“ ecleziastică.  E, mai ales, masa slujitorilor ei anonimi, modeşti, abandonaţi financiar şi administrativ. Dacă chiar ne pasă de cele „bisericeşti”, să nu rămînem la „breaking news” picante. Să facem anchete adevărate, să contemplăm nu doar derapajele somptuare ale „înălţimilor” ecleziastice, ci şi penumbrele de fundal ale prestigiului lor public.

Iar responsabilitatea pentru o astfel de reconsiderare revine, cred, în primul rînd, Bisericii. Nu „Catedrala Neamului” e cheia eventualei noastre mîntuiri, ci bunăstarea sufletească a credincioşilor şi decenţa funcţională a preoţimii. A încurca, la acest nivel, priorităţile e a crede că „Împărăţia lui Dumnezeu” este totuna cu împărăţia lumii pămînteşti.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

100 Comentarii

Utilizator Adevărul
29.06.2015, 10:28:06

Comentariu considerat abuziv.

Utilizator Adevărul
29.06.2015, 10:32:20

Comentariu considerat abuziv.

Utilizator Adevărul
29.06.2015, 10:37:20

Comentariu considerat abuziv.

Vanatorul/d.c.
29.06.2015, 10:28:09

"Toate religiile sunt întemeiate pe teama celor multi si pe istetimea câtorva" (paraziti care le speculeza tema in folosul material propriu)"- Stendhal. Paranteza adaugata in continuarea citatului, imi apartine. (Practic s-a ajuns ca religia sa fie pretextata de cei puturosi si prosti (si evident, saraci), atunci cand acestia, in numele credintei si respectului fata de simbolurile religioase pe care ei le considera de-o sacralitate indubitabila, isi..revarsa invidia si ura asupra celor cinstiti, harnici si destepti (si evident, prosperi). Pe pamantul asta sunt oameni si..oameni. Insa doar doua lucruri ii imping pe unii dintre ei la acte disperate sau demente (irationale) : saracia si..credinta oarba. Aproape ca nici nu conteaza in ce cred astfel de oameni..In iubire, in nevasta, in Iisus, in Mahomed sau in..OZN-uri. Iulie 2014, al 6-lea Raport CE asupra coeziunii economice (raport tinut secret de catre guvernul Ponta si BOR, pentru ca in noiembrie uramau alegerile prezidentiale, iar baronetul pesedist e mana-n mana cu baronetul in sutana): - o familie din doua nu are niciun membru angajat, iar 25% din totalul familiilor au doar un membru angajat; - puterea de cumparare a romanilor in ultimul an a scazut pana intr-acolo, incat a ajuns de doua ori mai mica decat media europeana; - peste 30% dintre romanii sufera de semianalfabetism; - mai putin de jumatate dintre locuintele românilor au apa curenta ai canalizare; - infrastructura sa este cea mai inapoiata; - romanii sunt cei mai saraci si mai needucati oameni din Uniunea Europeana; - (si-acum tineti-va bine) Romania este statul european cu cele mai multe biserici si cu cei mai multi preoti pe cap de locuitor..! Avem aproximativ 400 de spitale, multe dintre ele in cladiri vechi, cele mai multe dintre acestea jalnice ca dotare si vag modernizate si igienizate si peste 18 500 de biserici (grosul find cele ale BOR). Sunt 18 500 de biserici in care doar preotii sa calca in picioare pentru a primi ortu' popii de la rudele celor ale caror suflete urmeaza a fi..mantuite, asta dupa ce au murit cu zile prin spitalele lipsite de medicamente si echipamente performante..! Si continua sa se moara cu zile prin spitale, pentru ca o mare parte din banii cu care care spitalele nostre ar putea fi modernizate si asigurate cu tot ce-i necesar salvarii vietilor oamenilor, se duc in buzunarele popimii hraparete sau pe constuctia de ..silozuri divine..! Chiar in timp ce cititi aceste randuri, cativa oameni mor cu zile prin spitale, din motivele spuse mai sus..! Medicina va poate salva vietile intr-o zi, oameni buni..! Ceea ce va poate insa omori in alta zi, e nesabuinta BOR si parazitismul clerului ortodox, din ce in ce mai numeros, din ce in ce mai mai hulpav si mai nesatul, din ce in ce mai agresiv in a se infiltra si influenta domeniile vietii sociale..! Cateva sfaturi pentru cumpatatii si neprihanitii nostri preoti: - lasati politica in pace, pentru ca la cat de corupata e, numai niste mafioti in sutane ii mai lipseste; - lasati invatamantul de stat si copii oamenilor in pace; - lasati avutia statului si lesul bugetului national in pace si ocupati-va doar de ciolanele lesurilor voastre .."sfinte si atotfacatoare de minuni", minuni precum munti de bani nefiscalizati; - lasati legislatia in pace, pentru ca Romania e un stat laic, nu unul fundamentalist ortodox in care clerul parazit sa dicteze celor care muncesc, cum sa traiasca. Intorceti-va in biserici si daca aveti nevoie de scoli in care sa va pregatiti urmatoarea generatie de slugoi orbiti in supunerea lor fata de voi, faceti-va pe banii vostri scoli..! Aveti restaurate, pensiuni, hoteluri, fabrici, ochiuri de apa, ferme de animale, zeci de mii de hectare de padure si de teren agricol, ca sa va permiteti scoli ..religioase, ridicate si intretinute pe banii vostri murdari, niciodata munciti, bani primiti spaga (ca spaga e..!) de la politicieni mizerabili si de la cei fara de minte, carora le promiteti inca o viata in Rai, desi voi sunteti primii care stiti ca singura si adevarata viata, viata frumoasa, indestulata si lisita de grija zilei de maine, e cea pe care o traiti voi popimea, aici, pe acest pe pamant, printre fraierii care va dau crezare..!

+6 (18 voturi)
Vanatorul/d.c.
29.06.2015, 10:34:53

Adevarul trebuie spus fara ..menanjamente..! In ultimii 70 de ani BOR a avut numai patriarhi comunisti si securisti..! De altfel, s-a vazut clar la ultimile alegeri prezidentiale ca preotii BOR au fost agenti electorali ai securistilor, comunistilor si progeniturilor lor pesediste, lucru explicabil prin faptul ca popimea BOR se afla in cardasie cu acestia la devalizarea avutiei si economiei nationale si la tot felul de matrapazlacuri. Corupta, meschina, hulpava, obeza, privilegiata, retrograda si colaboratoare cu toti mafiotii politici si toate otrepele societatii, BOR , la fel ca si PSD-ul impreuna cu care saboteaza interesele nationale, e la randul ei o organizatie infractionala ferm ierarhizata, cu un profund caracter gregar, parazitar, antiprogresist, antinational si antieuropean..! In fata nenumaratelor fapte de coruptie, in fata fariseismului popimii BOR, in fata tuturor dovezilor ca BOR a ajuns un fel de SRL in care se vinde si se cumparat totul (de la imobiliare si actiuni la bursa, pana la constiinte si fotolii in Rai), in fata tuturor semnaleleor de alarma ca "divina" institutie cu personal imbracat in rochii negre incearca sa se infiltreze si sa influenteze toate domeniile economico-financiare si laic-sociale (invatamant, cultura, politica, legislatie, etc.), in fata fata sutelor de articole aparute in presa si care demonstreza cu lux de amanunte ca BOR e doar o mafie imbracata in sutana, se gasesc unii sa afirme ca mai sunt totusi si "preoti bun", "devotati trup si suflet invataturii Sfintei Scripturi". Un fals grosolan..! Asa zisii "preoti buni" cunosc foarte bine faradelegile la care se dau colegii lor de breasla, cunosc din interior toate cele sesizate de presa si de catre putinii enoriasi care inca mai spera in reforma si curatirea BOR si, cu toate astea, acesti asa zisi "preoti buni" continua sa taca si sa slugareasca cu devotament..leadershipul BOR Holding "Brothers in Black Dresses" Ltd. Co., ceea ce-i face cel putin complici moral ai escrocilor si fariseiilor imbracati ca si ei in sutane, practic salopete de lucru cu buzunare multiple si adanci dar ascunse de ochii lumii si ai fiscului, salopete denumite impropriu in cazul lor.."rasa monahala"..! Ba mai mult..! Mizand pe faptul ca acesti asa zisi "preoti buni" au o imagine publica ceva mai..curatica, sefii mafiei in sutane (pe care-i recunosti lesne dupa odajdiile lor incarcate cu aur si nestemate si dupa masinile de lux in care-si transporta dosurile lor parazite) , ii trimit in virtual cu misiunea .."sacrosancta si divina" de a ..vopsi cu sarg digital gardul virtual al propagandei religioase, ca, poate..poate, hamesitul leopard al coruptiei si fariseismului din ograda autocefalului stat in stat, Biserica Ortodoxa Romana, se vede mai putin jucand tontoroiul pe lesul avutiei si economiei nationale, la umbra boschetului cu 3 trandafiri..! Sa fii cel mai fanatic fundamentalist islamic din lume si cocosat de-atatea bombe si Kalasniocave cate ai pe tine, cand vezi la popimea ortodoxa atat de multa sfintenie, atat de mult devotament, smerenie, cumpatare si sincera credinta fata de cele sfinte si fata de Dumnezeu (ca doar un Allah avem cu totii, nu..?), iti vine sa te..crucesti, nu alta..! Iti vine sa lasi dracu' toate atentatele si macelurile care-ti trec printre manerele bostanului si sa te inscrii de urgenta la vreun Institut Teologic Ortodox. Prea multa minte si vrajeala nu-ti trebuie..Pentru ca daca ai ceva euroi, sigur gasesti si o romanca care bubuie de mandrie si ortodoxism, o iei si pe asta rapid de nevasta, s-apoi dupa ce-ti cumperi si-o parohie, cu casa, teren si alte ..optionale 4x4 si de lux, .."trai pe vatrai, neneaca"..! Trai pe vatrai, dar si pe cascavalul fraierilor din privat, care muncesc de se spetesc ca sa-si plateasca darile catre statul roman, stat roman care, pe langa alti paraziti si escroci, te tine si pe tine in carca lui..! Ca sa nu mai vorbim de..maruntisul alora cu sfintirea sediilor partidelor, autostrazilor sau crasmelor, sau al alora care mor de foame , da' si de nerabdare sa-si ocupe fotoliul rezervat de catre tine in Raiul de pe lumea ailalta..! Domnu'a dat, Domnu' a luat, Domnu' fie laudat..! Allahu Akbar, Aleluia si..Aloha..!

+10 (20 voturi)

Vezi toate comentariile (100)

Modifică Setările