Spiritualitate

articolul anterior articolul urmator

Radio Trinitas -  excelenţa în cultură

30
12 Dec 2013 08:54:05
Eugen Tănăsescu

CNA a acordat ieri premiile de excelenţă în audiovizualul românesc. La capitolul „Emisiuni culturale”, premiul a fost acordat către Radio Trinitas, radioul Patriarhiei Române şi  către Realitatea TV, pentru programul "Bookface". Un bun prilej să adresez câteva întrebări directorului Radio Trinitas,  Ciprian Olinici.

declaraţii rostite la eveniment. „TRINITAS TV şi Radio TRINITAS sunt două puncte de reper în audiovizualul românesc. Sunt mândră că gestionez o piaţă în care există aceste două posturi. Vă mărturisesc că fără ele aş fi debusolată, aş deznădăjdui şi de multe ori ascult şi privesc la aceste două posturi ca să-mi trag sevă şi să mă cablez divin. Vă mulţumesc că existaţi şi vă mulţumesc că aţi înţeles faptul că 21 de ani de Consiliu Naţional al Audiovizualului înseamnă dincolo de garnitura de membri care există astăzi pe cele 11 scaune un spirit şi o încercare disperată de a gestiona corect cea mai tumultuoasă şi mare piaţă din audiovizualul european”.

 

Acum însă, interviul.

Felicitări Radio Trinitas pentru premiul obţinut. Cred că se bucură atât echipa cât şi ascultătorii. Dar poate sunt şi români care nu au auzit până acum de acest radio sau au auzit dar nu v-au ascultat niciodată.  Prin urmare…cine este Radio Trinitas?

Ciprian Olinici, director Radio Trinitas (C.O): Este o voce echilibrată, care, adresându-se opiniei publice, şi-a propus să cultive în audiovizualul românesc cuvântul care uneşte. Este un proiect editorial început şi crescut de Părintele Patriarh Daniel, proiect care a trecut de 15 ani de existenţă. Este un factor mediatic care afirmă permanent identitatea creştină şi naţională în context european. Dar, cel mai mult, îmi place să spun că Radio TRINITAS este o familie, legată în şi de misiunea Bisericii.

De ce premiul pentru cultură, deşi sunteţi un post de radio confesional, afiliat Patriarhiei Române?

C.O.:Este o întrebare pe care am mai primit-o şi al cărei răspuns se găseşte în grila noastră de programe. De la începurile emisiei, radioul şi-a afirmat deschiderea către social şi cultural, propunându-şi să fie contemporan cu exigenţele şi provocările statutului ascultătorului de persoană în societate, dar şi de căutător pe drumul Bisericii. Premiul pentru cultură, pentru că am afirmat cu multă îndârjire că prin radio se poate promova cultura, se poate construi educaţia. Produsele audiovizuale perisabile dacă nu sunt legate de valori. Iar cultura deţine astfel de valori. Am abordat în programe atât cultura elitelor, cât şi cultură populară şi a marelui public, reuşind să construim o  adresabilitate foarte largă.

Cultura nu prea produce bani, spune o vorbă capitalistă. Din ce trăieşte Radio Trinitas?

C.O.:Cultura nu produce bani, dar produce atitudini care nu pot fi cuantificate material. Este o mare satisfacţie să constaţi că îmbogăţeşti suflete. La 10 de ani de radio, în 2008, Părintele Patriarh Daniel a rostit un cuvânt care defineşte cel mai bine „managementul” radioului TRINITAS : „în piaţa economică toate se cumpără şi se vând, însa în viaţa spirituală toate se primesc şi se dăruiesc”. Desigur, emisia unui radio naţional, cu 51 de frecvenţe, solicită lunar o susţinere financiară importantă, care vine de la Biserică; Patriarhia Română, Arhiepiscopia Bucureştilor şi eparhiile din ţară sprijină lunar acest proiect misionar. Este un efort foarte mare, mai ales în contextul economic de astăzi.

Cultura nu prea mai interesează astăzi, spune altă vorbă contemporană. Cu ce atrageţi ascultătorii şi ce îi ţine alături de Radio Trinitas?

C.O.:Este un radio pentru suflet şi sunt convins că fiecare ascultător caută timp pentru sufletul său. Apoi, suntem un radio complet. Depăşim nişa confesională, abordând toate aspectele vieţii, tocmai pentru a transmite o informaţie utilă. Oferim multă linişte, într-o societate şi un audiovizual uneori agitate, alteori fragmentele şi polarizate. Suntem şi un refugiu. Nu aş putea oferi o reţetă de atrage a cotei de piaţă. Cred că şi asocierea TRINITAS-ului cu Patriarhia Română ne oferă şi multă credibilitate. Dar să nu credeţi că nu suntem şi criticaţi.

Ce transmite directorul radio Trinias publicului larg, care poate nici nu prea calcă pe la biserică şi nici Radio Trinitas nu prea ascultă?

C.O.: Să îşi facă timp şi să aibă răbdare să ne cunoască. E primul pas, cel mai important.

 

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

30 Comentarii

Adrian Ghimus
12.12.2013, 09:35:05

Când aud de radio trinitas, schimb postul repede pe Rock FM și dau tare, pentru exorcizare!!!!

-4 (10 voturi)
Utilizator Adevărul
12.12.2013, 09:43:50

Comentariu considerat abuziv.

Utilizator Adevărul
12.12.2013, 09:45:41

Comentariu considerat abuziv.

Utilizator Adevărul
12.12.2013, 09:47:38

Comentariu considerat abuziv.

Utilizator Adevărul
12.12.2013, 09:42:24

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (30)

Modifică Setările