Spiritualitate

articolul anterior articolul urmator

Răspuns ateilor

100
19 Feb 2013 20:25:58
Radu Preda

Am rămas dator cu un răspuns celor care reclamă ruperea oricărei legături financiare dintre bugetul public şi Biserica majoritară. Pe fundalul crizei şi al stagnării economice, apelul pare justificat. Şi totuşi nu este. De ce?

Înainte de toate, se operează cu cifre false. Jumătate de miliard de euro pe an doar pentru BOR?! Ar trebui divulgată metoda de calcul. Au vrut să spună lei? Cum exagerarea reprezintă cea mai eficientă metodă de discreditare, suma avansată este tocmai bună pentru a stârni indignarea. Aşa ajung preoţii să împartă antipatia cu magistraţii, militarii, foştii securişti, cu revoluţionarii, reali sau făcuţi, cu parlamentarii şi alte categorii stipendiate excesiv. Un clasic exemplu de inducere în eroare.

Apoi, contestatarii raporturilor actuale dintre stat şi culte fac dovada unei crase inculturi. Nu îi interesează istoria social-teologică, pe alocuri dramatică, la capătul căreia s-a ajuns, prin legea din 2006, la instituirea parteneriatului dintre autorităţile publice şi confesiunile religioase. Se poate imagina un sistem viitor. Ca de atâtea ori la noi, din păcate, dezbaterea este însă ratată fundamental printr-o punere în pagină deficitară.

Nu în ultimul rând, se trece prea repede cu vederea că societatea românească este majoritar religioasă. Se declară astfel. Cetăţeanul plătitor de taxe nu poate fi separat de credincios. Sigur, trebuie discutat despre modul concret prin care banii circulă între stat şi culte, despre transparenţa cheltuirii lor şi ordinea priorităţilor. Toate acestea însă presupun un dram de bună credinţă.

Agitatorii temei sunt nu doar incorecţi cu cifrele, manipulând, dar îşi arată lipsa de onestitate prin toate elementele demersului. Ştiu că nu vor avea imediat câştig de cauză. Menţin subiectul cald. Poate, poate. Ca şi cu religia în şcoală. Fac trimiteri urechiste la legislaţii europene diferite, Europa neavând un model unic în domeniu. Se coalizează în numele unui „umanism” căruia ar trebui, cinstit, să îi spună pe nume: ateism.

Nu este o ruşine să te declari ateu. Asta dacă, într-adevăr, te-ai lămurit în forul tău lăuntric că eşti din punct de vedere religios, vorba lui Max Weber, unmusikalisch. Să te ascunzi în spatele grijii pentru banul public, să invoci drepturile omului, să agresezi concetăţeni paşnici şi să faci uz de calomnie, asta este, dimpotrivă, ruşinos.

Cum arată şi ultimele sondaje, Biserica majoritară se confruntă cu un curent antireligios. La formarea acestuia au contribuit propriile stângăcii de comunicare publică şi clericalizarea excesivă, culminând în abuzuri strigătoare la cer, intoleranţa faţă de criticile constructive, din interior mai ales, de unde tendinţa de a prezenta propagandistic realitatea, lipsa unei dimensiuni profetice şi în general impresia, accentuată dureros în ultimii ani, că totul se reduce la bani. Iată de ce, răspunsul cel mai convingător ar fi demonstrarea faptului că nu este aşa. Că Biserica lui Hristos din România nu este atât de slabă moral pe cât pretind ateii că sunt oameni drepţi.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

100 Comentarii

salad fingers
19.02.2013, 21:05:04

eu nu sunt ateu, sunt agnostic. nu judec dupa cifre si judec dupa ceea ce vad si traiesc zilnic.

+4 (22 voturi)
Francisco Goya
19.02.2013, 21:26:12

Exista o campanie sistematica antireligioasa. Si ca orice campanie are o anumita strategie. Nu se declara fatis antireligioasa, pentru ca nu ar asculta decat prea putini mesajul. Asa incat se concentreaza pe veriga cea mai slaba si mai facila, respectiv latura institutional umana a Bisericii. Adica in principal clerul. Exista si manipulari subtile, dar pentru o natie mai grosolana ca a noastra ar fi inaplicabila. Asa incat se merge pe sanatosul principiu "o minciuna spusa de un milion de ori devine adevar" si "calomniaţi, calomniaţi, ceva tot va rămâne". Cum la noi nu exista cazuri de pedofilie se ataca pe cea mai draga tema a romanilor, respectiv banii. De aia sunteti saraci pentruca are Biserica profit mai mare decat McDonalds. Aici intervine masa de manevra care se simte jecmanita de ultimii leuti de preotii cei carcotasi. Si masa de manevra devine cutie de rezonanta, creandu-se astfel doritul curent impotriva Bisericii.

+4 (30 voturi)
AndreiK
19.02.2013, 21:27:07

Sunt convins ca studiul Teologiei sta la temelia unei vaste si solide culturi. Nu mi-e rusine sa spun ca sunt ateu dar este irelevant. Si domnul teolog este ateu raportat la Zamolxe , Buddha sau Zeus doar ca eu am facut un pas mai departe. Singurul beneficiar al religiei, indiferent de perioda istorica sau forma de manifestare a fost din totdeauna clerul. Preotii si Religia merita tot dispretul si antipatia ne mai gasindu-si rostul intr-o societate bazata pe valorile seculare, ratiune si libertate de constiinta.

+4 (28 voturi)
Eugen Tănăsescu
19.02.2013, 21:35:04

Cu permisiunea fratelui Radu Preda,adaug încă un argument. ONG-urilor seculariste, vor ca cei care se declară atei să nu mai finanţeze cultele. Până aici, avem o frumoasă evanghelie despre echitatea socială, în care fiecare cetăţean să finanţeze zonele publice care crede că îi folosesc. Numai că, în realitate, ideea ONG-urilor este profund discriminatorie. Conform echităţii sociale, prioritatea rezolvării problemelor din spaţiul public se stabileşte în funcţie de procentul de reprezentativitate al actorilor sociali. Ori, înainte de a împlini dorinţa celor 0,2 % atei declaraţi, ONG-urile ar trebui să ia în calcul dorinţa similară a celorlalţi aprox. 90% credincioşi declaraţi, care sună simplu: Nu mai vrem nici noi să finanţăm, din banii noştii, chestiuni care nu sunt conforme cu valorile în care credem, inclusiv programe şi ONG-uri ateiste. Vrem ca banii noştri să finanţeze proiecte ale cultelor în care ne regăsim. De altfel, putem găsi oricând tot felul de programe, proiecte şi evenimente care satisfac orgolii personale sau de grup, în care noi, credincioşii din ţara asta, nu ne regăsim, dar care sunt sprijinite cu sume importante de bani. Ca exemplu, pot aminti oripilantele expoziţii pe teme pornografice şi oculte, organizate, prin 2008, de către ICR în SUA şi Germania. Mai recent, adevărul.ro a relatat despre anomaliile din Uniunea Scriitorilor. Sunt convins că alte exemple se pot găsi oricând prin presa românească. După ce ONG-urile iau în calcul doleanţa noastră, cordial le asigur că ne vom mulţumi cu banii recuperaţi pentru a ne finanţa singuri cultele.

-7 (37 voturi)
Eugen Tănăsescu
19.02.2013, 21:39:35

erata...randul 2..ONG-urile seculariste vor ca.....

-1 (19 voturi)

Vezi toate comentariile (100)

Modifică Setările