Spiritualitate

articolul anterior articolul urmator

Religia în şcoală. O victorie fragilă

69
11 Mar 2015 17:04:19
Radu Preda

Numărul copleşitor de cereri pentru studierea religiei în şcoala publică este, într-adevăr, similar unui referendum. Rezultatul reprezintă însă finalul provizoriu al unei crize. Urmează alte provocări. De aceea, euforia nu are ce căuta aici.

Întâi de toate, pentru prima dată în postcomunism, fronturile ideologice au fost foarte clare, ascuţite. S-au lansat în discuţie figuri remarcabile şi s-au înghesuit tot felul de impostori intelectuali deopotrivă. S-au rostit/scris cuvinte despre credinţă şi Biserică (fiind avută în vedere cea ortodoxă, majoritară) pline de prejudecăţi şi pasiune. Nu puţini contestatari ai locului şi rolului orei de religie au produs proba inculturii, amestecând termenii şi criteriile. Unii chiar ar fi catalogat situaţia drept indiciu al troglodirii, atâta vreme cât mai există susţinători ai valorilor creştine.

Intoleranţa faţă de alte opinii, absolutizarea deciziei Curţii Constituţionale, lectura bazei legale mai mult în literă şi deloc în spirit, ignorarea activă a mecanismelor consultative şi, în ansamblu, agresivitatea care a marcat dezbaterea – toate acestea se constituie în dovezi ale degradării firavei noastre culturi a dialogului. A fost o luptă lipsită de onestitate, plasată sub presiunea de a lua o decizie în timp scurt, de a fi de acord sau împotrivă pe negândite. În plus, rareori o categorie profesională – aici: profesorii de religie – a fost expusă negativ atât de intens şi de crud.

Asaltul împotriva expresiilor publice ale religiei a scos la lumină însă cu totul altceva. În ultimii ani s-a accentuat anticlericalismul, un fenomen relativ de dată recentă, combustibil ideal al ateismului şi camuflaj perfect. Nu există cale mai facilă de a lovi în Biserică decât punerea în lumină a defectelor, reale sau nu, ale slujitorilor ei. Or, cum se ştie, nu există pădure fără uscături. Strategia devine şi mai lesne când Biserica însăşi, ca instituţie, nu ştie să comunice, când se apără cu argumente improprii sau când, la limită, face uz de atacul la persoană.

În fine, poate că am învăţat şi ceva bun din toate acestea. De pildă că nu toţi apologeţii creştini sunt credibili, mai ales atunci când nu nereuşesc să iasă din tiparele limbii de lemn. Sau că, pe termen lung, ierarhia bisericească trebuie să acorde mai multă încredere laicatului, să ţină cont de agenda acestuia şi să nu îl folosească doar la vreme de restrişte. Sau că, legat concret de ora de religie, existenţa acesteia în viitor depinde esenţial de calitatea dascălilor, dar şi de o colaborare mai strânsă între şcoală şi parohie, între pedagogie şi cateheză. Cine are urechi de auzit, să audă!

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

69 Comentarii

Taunul 77
11.03.2015, 17:36:17

Problema orei de Religie, a fost una care a generat o ampla dezbatere la nivel national. S-au reliefat doua tendinte, ambele exagerand realitatea in interes propriu: aroganta secularistilor si isteria bor-istilor. Primii au avut impresia ca presiunea publica si comoditatea parintilor si elevilor vor scadea dramatic numarul celor care frecventeaza aceasta disciplina. BOR-istii, cu Nea Danut cap de coloana, au generat o isterie nationala, inducand ideea ca cineva doreste sa interzica predarea Religiei in scolile publice. Desi nu era vorba decat de schimbarea modalitatii birocratice prin care se realizeaza acest lucru. Balcanismul a fost caracteristic exponentilor ambelor curente. E evident faptul ca societatea romaneasca mai are pana se maturizeaza si favorizeaza o dezbatere rationala si argumentata. Anticlericalismul, in special cel anti-bor-ist e in crestere din cauza uscaturilor prea frecvente si prea evidente din padurea proprie. Cu niste inalti prelati fosti securisti si actuali imbuibati aroganti lucrurile nu sunt deloc roz. BOR-ul sa se gandeasca la faptul ca in fiecare an trebuie ca parintii sa opteze pentru disciplina Religie. Si ca ar cam fi cazul sa capaciteze laicatul mai mult decat pana acum. Cand i-au privit ca niste contribuabili care sa-si deschida larg portofele de cate ori erau solicitati in schimb neavand nimic de spus in luarea deciziilor de interes general.

+12 (14 voturi)
Iulian Dumitrescu
11.03.2015, 17:41:27

Felicitari Dle. Preda pentru sinteza, acurat si la obiect ca de obicei. As dori sa punctez ca a identifica si expune perfiditatea celor care doresc cu orice pret sa denigreze Biserica lui Hristos insusi prin numirea lor nu trebuie evitata. Combaterea acestora se face doar aratandu-le necontenit adevaratele intentii respectiv ale celor care ii sponsorizeaza/sustin. Aici poporul roman a reactionat instinctiv, dar o mai buna cunoastere a celor ce coordoneaza aceste actiuni ar ajuta mai mult - Vezi trolii care vor aparea pe aici - iluministul progresist cu veleitati de intelectual, ateistul militant-denigrator, cel care "crede in entitati superioare" dar nu in Hristos, "ortodoxul" indignat de "popime" etc-

-11 (21 voturi)
Azazel of Hell
11.03.2015, 18:01:05

Da domnule, vom aparea si noi, fraierii pe care ii nominalizezi. Insa ca dumneata, gogu care crede tot ce ii este bagat pe gat, indiferent cat de absurd si irational este, mai rar.

+8 (16 voturi)
Azazel of Hell
11.03.2015, 18:13:32

Un articol relativ pertinent. Doar relativ. In primul rand, victoria bor srl este mai fragila decat simplele cifre. 88% din elevi pentru toate religiile. In conditiile in care, potrivit ultimului recensamant in Romania avem 99.3% (http://www.recensamantromania.ro/wp-content/uploads/2012/08/TS8.pdf), dati-mi voie sa nu fiu atat de suparat de marea victorie a bor srl. In conditiile in care, anterior deciziei CCR, Ministerul Educatiei estimase 99% prezenta la ora de religie, pot sa spun ca acest 88% nu este chiar atat de negru. Desi, personal speram ca acest procent sa fie mai mic (pe la 75%), asta e. Daca omul vrea religie, cine suntem noi sa ii spunem ca nu trebuie? Insa vad ca toti bucurosii uita de un lucru esential: o mana de oameni au luptat si au bagat in fibrilatii o industrie aproape perfect pusa la punct. Mega corporatia bor srl, impreuna cu intreg aparatul din ministerul educatiei au transpirat abundent si au avut nevoie de clipuri comerciale (care mie mi-au amintit de clipurile in care eram indemnati sa purtam prezervativ, macar alea erau educative), presiuni ale scolilor (oare cate sedinte prin care parintii sa fi fost informati ca pot sa isi scoata copilul de la ora de religie au fost tinute inainde de decizia CCR?) ca sa ajunga la acest procent. Vad ca se uita ca o gramada de lideri de opinie (CTP-gandul; Andries-gsp; Bocancea-adevarul, Radu Banciu-nemernic B1, ala de la TVR, Manduta, Guran, etc) s-au pronuntat impotriva modului de campanie al bor srl. Chiar credeti ca toti sunt atei sau vanduti "agenturilor straine"? Eu nu pot sa spun decat: felicitari bor srl, ai mai gasit o generatie de fraieri care sa suporte un parazit ca tine! Insa imi place cum bor incepe cu prostiile cu valoarea de referendum a participarii la ora de religie. Referendum care spune ce?

+6 (14 voturi)
Nirolf
11.03.2015, 18:26:34

Stimate domnule Radu Preda , aveti meritul sa ridicati la modul interogativ o serie probleme cu caracter retoric , carora tot dv le raspundeti . Alaturi de "figuri remarcabile" (proreligie) s-au "inghesuit tot felul de impostori intelectuali deopotriva" (antireligie) . Precizez ca partea din paranteza este a mea ca o consecinta logica a textului . "Nu putini contestatari ai locului si rolului orei de religie au produs PROBA INCULTURII" . Nu stiu cat de crestineasca toleranta contin ideile dv , dar daca eu as fi exprimat astfel de pareri vis-a-vis de dv riscam sa fiu moderat . "Unii chiar ar fi calificat situatia drept un indiciu al TROGLODIRII " Oare chiar va place astfel de limbaj ? Nu mai continui sa citez din frumosul si interesantul dv articol mai ales cea privind aspectul logic al argumentatiei , intrucat pastreaza in totalitate aceiasi linie . Domnule Preda , daca iubiti Biserica atunci : Iubiti pre vrasmasii vostri Binecuvantati pe cei ce va blestema Faceti bine celor care va urasc Rugati-va pentru cei care va insulta si va prigonesc. (Matei 5.44) Va doresc numai bine si Dumnezeu sa va lumineze .

+11 (13 voturi)

Vezi toate comentariile (69)

Modifică Setările