Spiritualitate

articolul anterior articolul urmator

Retragerea

9
25 Apr 2019 19:32:21
Radu Preda

Andrei Pleşu şi-a anunţat dorinţa, care va deveni şi faptă concretă, de a se retrage din spaţiul public, adică din acele roluri pe care le-a avut până acum: publicist, conferenţiar, invitat, moderator etc.

A explicat cât se poate de bine de ce o face, din ce pricini şi cu ce stare interioară. Gestul se produce într-un moment pre-pascal în care toţi am avea prilejul, dacă ştim sau vrem să îl luăm ca atare, de a ne distanţa de ceea ce făceam până în clipa de faţă. Ce este, în fond, Săptămâna Mare dacă nu scenariul unei retrageri? Văzut de unii drept posibil lider politic, de alţii drept sectant, iar de mulţi drept un vraci, Iisus Hristos parcurge în câteva zile drumul de la primirea entuziastă în Ierusalim la o condamnare menită să Îl umilească definitiv.

Patimile Domnului pot fi citite, la suprafaţă, ca exemplul unui enorm eşec. Cel care aduna mulţimi de oameni, care electriza masele, care nu găsea decât rareori momente şi locuri de linişte, înconjurat aproape permanent de ucenici, de nevoiaşi, dar şi de spioni ideologici, de ticăloşi năimiţi şi de mulţi gură-cască, ajunge să fie judecat şi condamnat, după ce avea să fie părăsit de absolut toţi. Nimeni dintre cei cărora le făcuse bine – iar numărul lor era consistent – nu ridică vocea în apărarea Lui. Omeneşte vorbind, misiunea se încheie printr-un fiasco.

De ce? Pentru că planul lui Dumnezeu nu se împlineşte exclusiv în văzul tuturor. Dimpotrivă. Chemarea spirituală dizlocă geografia interioară, mută continentele de simţiri, redesenează graniţa dintre dorinţă şi neputinţă, dintre elan şi dezamăgire. Înaintea de a fi percepută exterior, căutarea de sine, câtă vreme este autentică, nu se arată, nu se expune, nu se dă în stambă şi nici nu se cere admirată. Omul teafăr îşi construieşte echilibrul sufletesc ferit de ochii şi de gura lumii. Este ceea ce numim generic intimitatea persoanei, acel ceva la care nu avem acces oricum.

Confruntat cu ingratitudinea, cu laşitatea şi lipsa de onestitate a umanităţii, Hristos se retrage. Toată agitaţia din jurul Lui, timp de o săptămână, pune în evidenţă cortegiul defectelor celor implicaţi în prim plan, dar şi suferinţa, empatia sau zbuciumul celor care, pe margini, simţeau că asistă la un act de nedreptate. Retragerea atinge punctul culminant în chiar actul Învierii petrecut în întunericul mormântului. Iată de ce, reîntâlnirea cu El, a treia zi după îngropare, va fi tot în regim non-vizual, de la inimă la inimă, pe măsura credinţei.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

Paun Al
25.04.2019, 19:51:39

Pana la urma multimile aleg , ii prefera pe cei ce le dau ceva concret , pe cei ce le ofera o perspectiva reala , sau imaginara concreta ... pe cei ce le promit ceea ce vor sa auda ... Daca dam crezare povestii din Biblie, multimea care l-a ovationatpe iisus la intrarea in Ierusalim a crezut ca Iisus este Mesia , care-i va scapa de stapanirea romana, in primul rand ... Dupa care au crezut ca Baraba ar putea sa o faca mai bine , asa ca l-au ales pe el . Acum paralela intre retragerea d-lui Plesu si "retagerea " din lume a lui Iisus este exagerata ...:))) Cine ar fi "Baraba" pe care l-au ales contemporanii in locul d-lui Plesu ?...:)))

+2 (2 voturi)
Mircea Lupan
25.04.2019, 20:03:26

"Baraba" romanilor este indiferenta, indolenta, duplicitatea si toate relele de care nu putem sa ne dezbaram. E mai simplu sa ne complacem.

+4 (4 voturi)
prosciuto
25.04.2019, 22:06:15

Paun Al "Daca dam crezare povestii din Biblie, multimea care l-a ovationatpe iisus la intrarea in Ierusalim a crezut ca Iisus este Mesia , care-i va scapa de stapanirea romana, in primul rand ... Dupa care au crezut ca Baraba ar putea sa o faca mai bine , asa ca l-au ales pe el" Ar fi fost simplu sa fie asa simplu dar nu e. Evreii nu doar l-au ales pe Baraba. Evreii si-au batut joc de Hristos pentru ca reprezenta ADEVARUL ! Lazar de exemplu este cerut azi sa fie eliberat ca sa se poata face bataie de joc fata de cei care spun ADEVARUL. Sa fie numiti PENALI de catre cei mai mari penali, CORUPTI de catre cei mai mari corupti, HOTI de catre cei mai mari hoti etc PENTRU CA SUNT FANI AI LUI SATAN SI A DISTRACTIILOR SI BETIILOR SI IN SPIRITU ASTA LI S-A MODIFICAT CREIERU

-2 (2 voturi)
prosciuto
25.04.2019, 22:14:16

Mircea Lupan "E mai simplu sa ne complacem" Sunteti smecher ca sa ne smecheriti: Taranii de la tara se complac, aia care nu fac miting. Da in niciun caz cine faceti propaganda pe internet

-2 (2 voturi)
prosciuto
25.04.2019, 21:56:25

Bai ! Nu mai comparati pe Hristos cu toate propagandele politice ! Bine ca nu va trece prin cap sa-L comparati cu Ceausescu sau Lazar ! Nu stiu de ce se retrage Plesu cel batran dar stiu de ce trebuia sa se retraga inainte de a se baga: Cum sa scrii carti despre Ingeri in paralel cu o indoctrinare politica ?! Ca fariseii si saducheii care faceau politica au avut decenta sa stea departe de Hristos si crestinism ! ADICA SA NU SE BAGE IN SEAMA!

-3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările