Spiritualitate

articolul anterior articolul urmator

România federală

100
13 Oct 2016 12:32:38
Péter Demény

Politicieni sforăitori, români panicaţi din Transilvania. liniştiţi-vă: autonomia ne-a fost dată chiar de Bucureşti, şi nu pentru că maghiarii au cerut-o.

Lunea, a trebuit să mă duc la Sibiu. Am postat pe FB, am căutat pe Blablacar — nimic; parcă între Tg. Mureş şi Sibiu n-ar exista drum. Mă gîndeam că voi pleca cu ultimul autobuz, pentru că evenimentul, un colocviu despre Cercul literar de la Sibiu, începea doar marţi. Dar ultimul autobuz spre Sibiu porneşte la ora două după-amiază, iar trenul face şase ore.

Ce era să fac, m-am urcat în microbuzul strîmt şi soios, condus de un şofer altminteri foarte simpatic. Am călătorit trei ore şi jumătate într-o poziţie de Mr. Bean şi nu credeam că o să ajung vreodată la Sibiu. În drum spre şi apoi, astăzi, dinspre Sibiu am văzut un Tîrnăveni, un Mediaş, un Copşa Mică de coşmar: murdare, uitate parcă de Dumnezeu.

Doamnelor şi domnilor! Asta înseamnă pentru Dvs. „stat naţional unitar”? Unitatea se manifestă numai în neglijenţă, delăsare, murdărie, trivialitate. M-am gîndit la tribunalul de la Cluj, o clădire întunecată, la gara de la Tg. Mureş, o ruşine naţională unitară. Din ce cauză stau aşa lucrurile?

Se gîndesc la Transilvania ca la o colonie — îmi spune un prieten. Bine, dar nici măcar cultură de colonie nu are statul ăsta: nu cred că India sau Algeria arătau aşa în timpul colonizării britanice, respectiv franceze.

„Pămînt strămoşesc”? Dacă chiar credeţi asta şi nu e numai gura de voi, finalizaţi o strategie pentru pămîntul ăsta pe care eu îl iubesc cu-adevărat, şi mă dau lacrimile cînd văd că l-aţi transformat într-un tărîm de lună întunecată! 

În realitate, nu e nimic de capul vostru. Cineva împuşcă un ursuleţ într-un oraş cu tradiţii frumoase şi voi nu ştiţi ce să declaraţi. Dacă aşa v-aţi comportat mereu, normal că oamenii rezolvă problema cum ştiu ei mai bine. De la voi, reprezentanţii statului cu gura mare şi capul gol, oricum nu se poate aştepta la nimic. Un primar bun, un consiliu care nu se războieşte cu el — astea sunt toate speranţele, pentru că voi nu sunteţi în stare să gestionaţi nici un stat unitar, nici unul federal. Dar el este federal de fapt: se însumează din state minuscule, lăsate în paragină şi în care se poate întîmpla absolut orice.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

100 Comentarii

Paun Al
13.10.2016, 15:24:50

E bine ca v-ati racorit ...:) Numai ca starea Romaniei nu tine de autonomie , de stat federal , sau de colonie . Tine de ce conducatori tot alegem de 26 de ani . Ori pentru asta fiecare avem proportional cu puterea votului ... responsabilitatea noastra . O sa va ajut sa spun eu ceea ce se subantelege , si nu ati avut curajul sa spuneti ... Daca Transilvania era "autonoma" condusa de maghiari , sau daca apartinea de Ungaria ...altfel arata ... nu mai era o colonie, murdara , cu microbuze soioase , cladiri darapanate ... Insa continui eu , atunci nu mai era nici minoritatate romaneasca semnificativa pe aici ... In scurt timp Transilvania ar aratat asa cum este acum in Ungaria, o tara fara minoritati . Un stat" pur " maghiar , bine organizat ...

+15 (21 voturi)
Zoltan
13.10.2016, 17:03:42

@Paun: 1) Treaba cu federalizarea, tot asa sa o ti si mai departe. Dar intre timp cam la fel de multi tineri Romani lucreaza acum intrun stat federal, citi au ramas sa lucreze si in statul unitar, super-cetralizat. Poate intro zi o sa iti explic din punct de vedere economic in detaliu de ce statul super-centralizat de fapt conduce la administratie ineficienta, corruptie, risipa si lipsa de pasare, dar este un subiect mai complex, nu usor de discutat pe un forum. Poate ar fii mai bine sa pui tu mina si sa citesti o carte pe subiect. 2) Transylvania a fost parte de regatul Ungar, sau Imperiul Habsburg 1,100 de ani. Cel putin din 1200-1918 a fost un loc unde au supravietuit trei etnii majore. Nu a fost perfect, si de multe ori Romanii nu au fost respectati ca egali, dar au supravietuit bine mersi. De fapt exista evidenta ca au fost multe valuri de migrare din Moldova, Vallachia, spre Transylvania, care nu poate insemna altceva decit ca era mai bine ca Roman in Transylvania, decit Roman in tarile Romane. Deci nu stiu de unde tu ai ajuns la concluzia ca daca Transylvania ar fii ramas parte de Ungaria, nu ar mai fi Romani. In 1918, locuiau 23,000 Romani in Ungaria de astazi. La ultimul recensamint sau declarat 26,000 Romani. In comparatie, in Romania, erau 1.7 millioane Maghiari in 1918, astazi 1.2 millioane, pe cind etnicii Germani.....

-15 (17 voturi)
Anonymustransylvanus
13.10.2016, 16:50:44

D-le Paun Al.... Daca va faceti ca nu stiti de ce e Ungaria "o tara fara minoritati"(ceea ce nu este adevarat,doar ca sunt in numar mic) atunci va spun eu de ce:deoarece in urma Tratatului de la Trianon au fost luate teritoriile cu 90% cu populatie fost minoritara de statele vecine,respectiv Romania,Serbia,Slovacia, Ucraina si chiar si Austria.Adica toate aceste state" s-au intins" pana unde au gasit un sat cu populatie de-a lor.Nu mai trebuie sa precizez ca nu s-a respectat defel trasarea hotarelor dupa principiul populatiei majoritare.Dar sunteti liber sa ma contraziceti.O zi buna!

-7 (13 voturi)
M Costi
13.10.2016, 17:21:57

Dle P. Demeny gândul acesta , cu "...Romania federala..." , v-a venit numai dupa ce ati calatorit cu "...microbuzul strîmt şi soios..." , ori il aveati in minte de mai multa vreme ? Eu cred varianta a doua ! Mai cred ca procedati exact ca un politician versat : Luati un caz izolat , il pisati bine-bine , apoi il prezentati ca un caz general , si gata , concluzia : Nu pot merge confortabil cu microbuzul pentru ca Romania nu e stat federal !?! V-as aminti de asemenea ca puneti la indoiala Constitutia Romaniei , stat al carui cetatean sunteti . Si ca oricând puteti sa renuntati la cetatenia romana si sa traiti in oricare alta tara din Lume. Sa le faceti in ciuda la romani.... !

+8 (12 voturi)
Paul Cohen
13.10.2016, 17:51:01

Excelent articol ! Imi permit sa adaug: politicieni amatori Romani (numarul politicienilor autentici in Romania poate fi numarat pe degetele de la patru maini), cu venituri ilicite impresionante genereaza o federalizare sociala, cu prapastii economice uriase, cu schizme etnice, care genereaza resurgente nationaliste inevitabile. Un 'club' foarte exclusiv de escroci care folosesc admirabil emotiile nationaliste romanesti si ale etnicilor maghiari, profita de diversiunile pe care le creaza de mai bine de 20 de ani. Romania are nevoie mai must decat oricand de o clash politics authentic, de angajarea social si politice a clasei mijlocii.

-5 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (100)

Modifică Setările