Spiritualitate

articolul anterior articolul urmator

Romantismul carnivor. Despre naţionalismul ştiinţific

28
6 Apr 2022 15:42:04
Péter Demény

Citesc consternat că istoricul Ioan-Aurel Pop a fost reales preşedinte al Academiei Române. Nu-mi vine să cred ce se întîmplă.

Dl Pop este un naţionalist pentru care orice ocazie e bună să spună ceva protocronist. Toate declaraţiile, expunerile şi scrierile sale emană o viziune de secol al XIX-lea care se pretinde a fi eminescian, coşbucian sau iorgian dar e numai desuet şi patetic. Deşi faptul că refuzase să fie candidatul la preşedinţie din partea AUR îi conferă o bilă albă, situaţia spirituală nu se schimbă deloc.

Se vede cu ochii liberi cum o Europă întunecată se ridică peste ruinele celeilalte. Mai mult, începe s-o ia din loc şi să şuiere. Şi chiar aici, în Europa centrală fusese cîndva un Havel, un Danilo Kis, un Michnik. Spiritualitatea lor s-a stins cu totul. În acest context, numai de academicieni naţionalişti nu avem nevoie. 

Sigur, nu contest votul democratic. Mă uimeşte faptul că un om de o asemenea factură are atîţia votanţi. Sperasem că „la noi” nu se va întîmpla asta: nu vor ajunge oameni de un romantism carnivor, ca să zic aşa, în poziţii importante.

Dar se pare că naţiunile, ca şi oamenii, adoră să trăiască împotriva lor înşişi. În România, e numai delăsare — în alte ţări, e ideologie. Dar una de alta nu e la o distanţă chiar aşa de mare încît să ne liniştim.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

28 Comentarii

Stanila Ion
6.04.2022, 17:07:21

Ca de obicei tov Demeny bate campii. Singurul patriotism admisibil este, dupa mintea lui, cel sovin-revansard unguresc... E deranjat de adevarurile istorice, dar argumente nu are asa cum nu au toti acesti insi de teapa lui, care de ani de zile o tin langa cu mileniarismul caruia i-au ridicat si un monument la Budapesta....

+9 (13 voturi)
Radu Mircea
6.04.2022, 17:42:53

# Peter Demeny Ca sa fiu sincer si eu am ramas cracanat de uimire si mirare ca dupa 12 ani de domnie , poporul maghiar il mai poate vota pe Orban desi este aproape sa scoata Ungaria din UE . Dar vorba dvs. : ''nu contest votul democratic'' , insa spune multe despre mentalitatea si idealurile ''poporului frate ungar''' .

+12 (14 voturi)
Coco
6.04.2022, 23:23:23

Noroc ca v-am citit comentariul fiindca ma trezeam cu o acuzatie de plagiat. :)

+7 (7 voturi)
cosmopolit ardeleanul
6.04.2022, 21:42:31

M-am nascut si am crescut in campia transilvana, la o aruncatura de bat fata de satul natal al presedintelui Academiei Romane.Acolo s-au nascut, au trait si sunt ingropati strabunicii strabunicilor.... mei. Puteti sa ma injurati, dar nu ma puteti impiedica sa va spun adevarul: in fruntea Academiei Romane a fost ales un istoric sovin, dezavuat inclusiv de intelectualitatea clujeana pentru care spiritul transilvan nu este un moft.

-4 (16 voturi)
Stanila Ion
6.04.2022, 23:16:33

Bati campii... Dovada ca au si ardelenii prostii lor....

+1 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (28)

Modifică Setările