Spiritualitate

articolul anterior

Să judecăm Biserica în zilele de sărbătoare

25
20 Apr 2014 13:03:36
Cristi Dumitru
Biserica Ortodoxă este biserica în credinţa căreia m-am născut eu, părinţii, bunicii şi străbunicii mei.
Biserica Ortodoxă este biserica în credinţa căreia m-am născut eu, părinţii, bunicii şi străbunicii mei.

Citesc, cu uimire, postărilor colegilor mei de spaţiu virtual referitoare la cum ar trebui să fie sărbătoarea Învierii Domnului. Privesc cu oarecare amuzament la judecăţile de valoare făcute pe seama românilor care nu mai ştiu să întâmpine această minune şi la adresa Bisericii care s-a transformat mai degrabă într-o societate comercială care obţine profit de pe urma pseudo-credincioşilor.

Transformarea rapidă şi nu neapărat pozitivă a societăţii româneşti este pusă aproape exclusiv pe seama Bisericii care se face vinovată de toate greşelile „turmei şi o îndeamnă să rămână scufundată într-o profundă necunoaştere.

Exemplele de preoţi care au uitat de menirea lor divină şi de parohi care produc bani şi din piatră seacă (a se citi sărăcia enoriaşilor) culminează cu critici mai mult sau mai puţin voalate asupra modului în care îşi fac datoria în momentul celebrării marilor sărbători creştine.

Criticii sunt ba comentatori de dogmă (explicându-ne unde greşeşte Biserica şi poporul în aplicarea şi respectarea acesteia), ba izvorâtori de noi adevăruri încercând să arate fraţilor în credinţă (căci se recunosc creştini) că Biserica nu se mai leagă de Dumnezeu aşa cum ar trebui.

E dreptul lor şi pe alocuri mai au şi dreptate. Dar încercările repetate de a despărţi Biserica de români sunt vizibile şi au un caracter din ce în ce mai agresiv în mass-media. Dacă nu-ţi place cum arată sau se poartă Patriarhul, atunci Biserica trebuie separată de credinţa românilor în Dumnezeu. Dacă un preot, sau mai mulţi, nu respectă perceptele creştine atunci Biserica nu este legătura pe care românii o pot avea cu Divinitatea. Catedrala Neamului este prea scumpă şi este pusă în antiteză directă cu lipsa şcolilor şi spitalelor. Avem prea multe biserici şi prea puţine instituţii de ajutor social.

Dacă Biserica reacţionează la orice articol critic şi/sau defăimător devine o instituţie agresivă care nu acceptă punctele de vedere care nu sunt în concordanţă cu viziunea sa.

Citind printre rândurile scrise cu dibăcie de unii critici de zile sfinte (căci articolele sunt plasate de multe ori în momente bine alese) putem descoperi chiar inutilitatea, sau de ce nu pericolul, pe care Biserica îl reprezintă la adresa societăţii româneşti. 

Nu mă consider un bun creştin şi nici la Biserică nu ajung atât de des pe cât ar trebui, dar sunt creştin-ortodox. Şi nici nu caut să iau apărarea unei instituţii pe care unii o consideră „încremenită în timp” sau „lipsită de transparenţă”. Nici nu vreau să-i jignesc pe ceilalţi creştini sau de alte religii, vorbind doar despre Biserica Ortodoxă. Este biserica în credinţa căreia m-am născut eu, părinţii, bunicii şi străbunicii mei.

Orice dezbatere este benefică atât timp cât cei ce o provoacă încearcă să construiască. Să valorizeze ceea ce avem şi să-şi aducă contribuţia personală în acestă construcţie. Să dărâmi şi să dai cu pietre...este destul de uşor. 

În această zi Luminată, nu pot decât să reamintesc tuturor celor care, cu atâta uşurinţă, trec peste secole de istorie şi de zidire a unei identităţi, care acum se vrea a fi ştearsă cu buretele, că:

„Zace in noi o tainica rautate, careia-i place sa descopere nedesavarsirile fratilor nostri si iata de ce, gata stam sa-i judecam, uitand ca judecata inimilor numai dreptul lui Dumnezeu este. In loc de a cerceta cu atata pornire ispititoare cugetul altuia, sa ne coboram in al nostru. Gasi-vom destule temeiuri sa fim ingaduitori fata de aproapele nostru si sa tremuram pentru noi insine."
Arsenie Boca

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

25 Comentarii

dubrovschi elvis
20.04.2014, 18:02:07

Cristi Dumitru - Inainte de toate vá salut cu urarea crestiná .HRISTOS A INVIAT! Nu vreau sá "dárâm" si nici cu " "pietre sá arunc",dar sunt indignat pâna ìn adâncul sufletului de ceea ce se petrece astázi în Biserica Ortodoxá al cárui membru sunteti. Minciuni grosolane care urmaresc un profit enorm sunt vehiculate si practicate de Biserica dvs.,iar enoriasii necunoscátori ai Scripturii náválesc cu duiumul în a se înfrupta din rodul promisiunilor desarte..Un lucru nemaipomenit pâna în zilele noastre are loc sub directa obladuire a Bisericii Ortodoxe si anume: "Aducerea luminii de la Ierusalim cu avionul".Citesti,asculti si rámâi perplex. Afirmati ca sunteti crestin ortodox din tatá în fiu.Vá rog sa-mi spuneti: acceptati asemenea bazaconii náscocite de preotii dvs. care, chiar dacá nu ar avea nici un beneficiu material (însá câstigul este enorm),zmintesc mintile atâtor crestini ortodocsi sinceri, nestiutori, sáraci cu duhul ? Ce temei biblic au asemenea practici ? Nu credeti (ca istoric), cá fruntasii Bisericii care se abat de la învátáturile Bibliei,seamáná sámânta minciunii în inimile enoriasilor sái ? Toate aceste obiceiuri au scopul manipularii "turmei oarbe",umilirea acesteia si tinerea ADEVARATEI LUMINI sub obroc. Lumina vine de la Hristos.Nicidecum de la Ierusalim dintr-o grotá oarecare, nici din altá parte si nu poate fi comercializatá de întreprinderea " BOR SRL".

+12 (26 voturi)
Radu Mircea
20.04.2014, 19:28:26

# dubrovschi elvis Total de acord cu cele scrise de tine si as mai adauga ca eu nu accept sa-mi cedez dreptul de a judeca pe oricine care greseste fata de mine sau fata de bunul simt elementar , numai pentru ca Arsenie Boca ne sfatuieste manipulator sa lasam judecata in grija lui dumnezeu , de parca nu avem destule exemple de pacatosi cu dosare incarcate pina la cer si a caror judecata intirzie sau lipseste cu desavirsire . Semn ca poate si dumnezeu este prea incarcat de sarcini si depasit de avalansa de pacate savirsite de creatia sa cea mai de seama . Sau poate ca au reusit sa-l mituiasca si pe el .

+3 (17 voturi)
Popescu Dorin Ioan
20.04.2014, 19:15:14

domnule CD, cand ai sa intelegi aberatia din propozitia, citez: "sunt crestin ortodox" atunci ai sa incepi sa intelegi ce inseamna crestinismul. pana atunci esti doar un alt provincial (dpdv spiritual bineinteles) care are acces la internet. Iisus Hristos nu a fost ortodox, nu a fost catolic, protestant, etc. decat in capul bisericilor respective. Iisus Hristos ca om a fost acaparat de diferite culte mai mult sau mai putin penibile care l-au transformat intr-o marca inregistrata. Iisus Hristos ca Dumnezeu nu este de nicio culoare, marime,etc. mintea ingusta si proasta, sufletul bolnav si plin de adoratii tampite (Dumnezeul meu e mai misto decat al tau) produc doar tembelisme pe banda rulanta. doar ura, amenintari, ipocrizie, falsitate si dorinte. foarte multe dorinte. o alta viata traita degeaba.

+2 (22 voturi)
IulianH
20.04.2014, 20:05:01

In primul rand biserica nu reprezinta nici un ,,dumnezeu,, ci reprezinta doar propriile interese financiare si de manipulare a maselor naive. Apropo daca exista vreun dumnezeu nici intr-un caz nu a construit vreo biserica,templu ci poate forme de viata stele,planete,galaxii .....Dumnezeu este peste TOT in natura.,dar nu in betoane si constructii inutile si ridicole.

-2 (20 voturi)
Paul
20.04.2014, 20:52:59

Cu siguranta le-a construit, pe calculator insa, dumnezeu e defapt un geek programator. Ma intreb daca e freelancer sau il plateste Bill Gates-ul sau.

-3 (11 voturi)

Vezi toate comentariile (25)

Modifică Setările