Spiritualitate

articolul anterior articolul urmator

Terapeutica bolilor spirituale. Un studiu de referinţă al lui Jean-Claude Larchet

1
31 Jul 2014 12:00:30
Autor: Simona Chiţan
Depresia este numită deznădejde, în limbaj religios
Depresia este numită deznădejde, în limbaj religios

Teologul francez Jean-Claude Larchet semnează un volum de referinţă: "Terapeutica bolilor spirituale", tradus din limba franceză de Marinela Bojin. Într-o lume în care predomină stresul, singura "chirurgie reparatorie" cu şanse de reusită este vindecarea spirituală. Volumul este publicat de Editura Sofia.

Jean-Claude Larchet este, potrivit site-ului crestinortodox.ro,  recunoscut ca fiind unul dintre cei mai importanti teologi ortodocsi contemporani. Nascut in 1949, profesorul francez Jean-Claude Larchet este doctor atat in Filosofie (1987) cat si in Teologie (1994). Prima teza de doctorat, cea in filosofie, s-a intitulat "Terapeutica bolilor spirituale. O introducere in traditia ascetica a Bisericii Ortodoxe", in timp ce teza in teologie, a avut titlul "Indumnezeirea omului la Sfantul Maxim Marturisitorul".

O nouă psihoterapie biblico-patristică foarte necesară în vremea noastră

„Vindecă-mă. Doamne, că s-au lulbural oasele mele; si sufletul meu s-a tulburai Ioane..." (Psalmul VI. 2-3)

În concluzie, tot conţinutul cărţii de faţă trimite deci la realizarea stării de nepătimire - starea de sănătate a firii. însemnătatea ci pentru viaţa duhovnicească este nepreţuita. Cel ce a dobândit-o s-a apropiat de Dumnezeu şi s-a unit cu El: „Sănătatea sufletului este nepătimirea şi cunoştinţa". Slobozirea de patimi e ..o înviere a suflelului care o precede pe aceea a trupului". Se învredniceşte de nepă-limire cel ce şi-a curăţit trupul de orice întinare, şi-a înălţat mintea deasupra tuturor celor create, aceasta, mintea, stapânindu-i simţurile întru totul, Un astfel de om „adăposteşte pururea în sine pe Dumnezeu care-l ocârmuieşte în toate cuvintele, faptele şi gândurile şi Care, prin lumina interioară ce-i luminează sufletul, îl face să audă oarecum glasul voii Sale dumnezeieşti". „Raiul nepătimrii, ascuns în noi, ne încredinţează Ilie Ecdicul, este icoana raiului viilor".

Jean-Claude Larchet, autor a numeroase studii de spiritualitate ortodoxa, este considerat unul dintre cei mai profunzi cunoscatori ai teologiei Sfantului Maxim Marturisitorul, caruia i-a consacrat nu mai putin de zece ani de studiu. Iata cum explica teologul francez interesul deosebit fata de teologia Sfantului Maxim:

"Cand am citit Sfintii Parinti in intregime Sfantul Maxim mi-a retinut atentia in mod special si asta pentru ca exista o legatura foarte puternica intre viata mea si felul de a gandi al sfantului. O buna parte din preocuparile vietii mele au fost marcate de Sfantul Maxim Marturisitorul.”

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Camelian Propinatiu
2.08.2014, 15:15:18

Exista si biblioterapie: http://propinatiu.ro/lista-lui-propinatiu/

Modifică Setările