Spiritualitate

articolul anterior articolul urmator

Terorismul, eşecul secularismului politic

81
26 Nov 2015 17:51:30
Eugen Tănăsescu
Somnul spiritual al politicienilor poate naşte terorişti, monştri politici manipulaţi religios.
Somnul spiritual al politicienilor poate naşte terorişti, monştri politici manipulaţi religios.

Terorismul instrumentează extremismul religios în scop politic. Ideea secularistă că religia este o chestiune strict privată falimentează în faţa oricărei explozii sau glonţ acţionat din convingere religioasă. De ce? Simplu. Religia nu defineşte doar relaţia mea personală cu divinitatea, ci şi relaţia cu aproapele meu. Ori asta e o chestiune socială. Deci publică.

M-am bucurat mult când am văzut comunicatul Muftiatului Cultului Musulman din România, care avertizează autorităţile române cu privire la moscheile-pirat şi la problemele comunităţii musulmane. Islamul, mai mult decât creştinismul, datorită conceptului de califat, este locul unde se poate observa cel mai bine extremităţile toxice ale relaţiei Stat-Biserică.

Este la fel de periculos ca Statul să devină religie (Biserică, cult), cât şi ca Statul să fie contrar sau indiferent religiei. De aceea, trebuie să se rămână la dialog. Sau, cum bine spune Constituţia, Statul să fie neutru. Adică el nu influenţează religia cetăţenilor lui (religia e alegerea fiecăruia), dar nici nu se dezinteresează de ea căci modul de raportare la ea (fie pro, fie contra) motivează multe din faptele cetăţenilor.

V-aţi întrebat vreodată de ce este necesar ca Statul să recunoască oficial un cult? Nu pentru că statul ar vrea să fie cult, ci pentru că statul este obligat să asigure siguranţa şi drepturile cetăţenilor lui. Recunoaşterea unui cult presupune, printre multe altele, o certificare a autorităţilor că religia practicată de către unii cetăţeni este sigură şi pentru ceilalţi cetăţeni. Aşadar, rolul statului este de a fi un arbitru şi un partener de dialog pe scena libertăţilor religioase, în aşa fel încât fiecare să se bucure în linişte de drepturile sale.

Mulţi ar crede paradoxal recentul profil al jihadistului francez. Deşi provine din familii atee sau care nu practică o religie, el acţionează în numele unei divinităţi.

Cum ajunge un indiferent religios să ucidă urlând numele lui Allah? Simplu: prin manipulare religioasă. Extremismul religios nu este decât o gravă carenţă de educaţie religioasă.

Lipsa de cunoştinţe elementare în domeniul culturii teologice poate duce la un eşec atunci când un ateu sau indiferent religios se interesează de conceptele religioase. O proastă convertire religioasă este mai periculoasă decât practicarea „călduţă” şi formală a oricărei religii, doar pentru că un „convertit” se simte mai motivat decât un formalist.

Iar terorismul nu este decât o mişcare politică, care-şi manipulează religios „electoratul”. Teroriştii sunt nişte oameni în care frustrarea, deznădejdea şi sărăcia se amestecă exploziv cu spălarea religioasă a creierului şi cu motivaţiile politice ale liderilor acestor mişcări. Astfel, înţelegem mai profund faptul că religia este cea mai puternică armă din lume, prin puterea ei de motivare, chiar şi în plan politic. „Unde este comoara ta, acolo este şi inima ta”, spune Evanghelia. Iar inima (nu doar cea de carne) este motorul vieţii tale.

Însăşi termenul „religie” descrie legătura omului cu valori supreme, divine, absolute. Religia motivează în mod absolut, pentru că leagă omul de absolut, indiferent ce numele zeităţii. Depinde la ce folosim această motivare. Cuţitul taie pâinea, dar taie şi carnea aproapelui. De aceea, religia poate face bine în mâna celor pricepuţi, dar poate produce dezastre în mâna celor proşti, rău-voitori sau interesaţi.

O spun cu părere de rău. Terorismul din occident nu este decât al doilea eşec al viziunii seculariste a politicienilor occidentali asupra religiei. Primul eşec a fost cel demografic: comoditatea, consumismul şi plăcerile vieţii au dus la o periculoasă scădere demografică. Nevoia de a balansa economic această situaţie a creat nevoia de emigranţi. Ceea ce a creat nu o ciocnire a civilizaţiilor creştină şi musulmană, ci o ciocnire a două lumi total opuse: religioşii şi seculariştii. Dacă prostul cu şcoală este mai periculos decât cel fără, atunci izolarea religiei de către stat, în zona privatului, este mult mai periculoasă decât disputele religioase.

Izolând religia, tratând cu dispreţ educaţia religioasă sau relaţia cu cultele, statul nu face decât să încurajeze cultele extremiste, dezvoltarea în voie a unor ideologii care pot motiva religios anumite mişcări politico-sociale mai bine decât orice campanie electorală. Dovada o constituie chiar profilul jihadistului occidental. Adeseori s-a spus despre el că ar fi un „lup singuratic”. El se auto-îndoctrinează, urmare a informării de pe internet sau din moschei-pirat, cu tot felul de toxine extremiste, propagate de liderii islamici politici.

Probabil că unii politicieni invidiază sau urăsc cultele cultele pentru priza pe care o au la public. Sigur, e o eroare când cultele se comportă politic sau electoral. Dar ar fi o eroare şi mai mare ca politicienii să ignore total problema cultelor sau a educaţiei religioase.

Somnul spiritual al politicienilor poate naşte terorişti, monştri politici manipulaţi religios. Cine vrea să conducă înţelept, să se înconjoare de înţelepţi, nu de ideologi.

            

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

81 Comentarii

cxt
26.11.2015, 18:34:44

Hai sa lamurim niste chestiuni. In primul rand articolul citat la profilul de jihadist n-are nici o legatura de fapt cu profilul de jihadist si lucrul asta a fost explicat de mai multi comentatori la articolul respectiv. "Terorismul occidental" - ce e aia? Atentate cu bomba au loc peste tot in lume si sunt comise aproape in totalitate de catre musulmani. Aici e o lista cu atentate teroriste (peste 27.000) care au avut loc dupa atentatele 9/11 http://www.thereligionofpeace.com/index.html#Attacks "periculoasă scădere demografică" - un mit. Ca, de exemplu, populatia Germaniei ar ajunge la 70 de milioane in 30 de ani de la 80 de milioane in prezent. Solutia nu e sa ne inmultim ca bacteriile pana nu mai avem ce sa mancam si apoi sa ne razboim intre noi pentru ultimele resurse. "Izolând religia, tratând cu dispreţ educaţia religioasă sau relaţia cu cultele, statul nu face decât să încurajeze cultele extremiste" - dimpotriva, statele europene au fost mult prea tolerante cu religia in general si cultele in particular. Mai uitati-va la statele majoritar musulmane si cum trateaza acestea alte minoritati si religii, la extremismul cultivat printre cetatenii de rand (de ex, http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/asia/afghanistan/11585490/Four-to-hang-for-mob-killing-of-Afghan-woman-accused-of-burning-Koran.html , http://www.thejakartapost.com/news/2015/10/15/thousands-leave-aceh-after-church-burning.html , https://themuslimissue.wordpress.com/2012/11/08/thailand-unprovoked-muslim-genocide-of-thai-people-for-being-kafirs/ ). Secularismul nu produce mai multi teroristi decat un stat islamic. Autorul vorbeste indirect despre islam, desi nu pare sa aiba suficiente cunostinte despre acesta. II recomand sa se mai documenteze; un bun punct de plecare ar fi aici https://youtu.be/uKKNJ9tjo4Q

+4 (18 voturi)
Alexandru Ona
26.11.2015, 18:46:53

Foarte bine punctat, domnule Cxt şi mulţumesc pentru trimiteri.-

+3 (11 voturi)
catalin toader
26.11.2015, 18:47:43

Parinte spuneti, cu dreptate, cred eu ca "religia nu defineşte doar relaţia mea personală cu divinitatea, ci şi relaţia cu aproapele meu". Am banuiala ca din punctul acesta de vedere, Coranul (cat am priceput eu din el) ofera mai mult suport ideologic pentru terorism decat Noul Testament (care nu ofera chiar deloc). Altfel, nu intamplator, stiti unde si cine a pus bazele utilizarii terorii in scopuri politice. Am numit aici secta "Asasinilor" sau Hashshashini, care din Islam s-a legitimat. Altfel eu nu cred ca secularismul este izvorul terorismului religios, poate doar o circumstanta. Mie mi se pare mai degraba a fi refuzul islamului de a se moderniza. Ca daca bisericile crestine ramaneau la nivelul Evului Mediu, aveam si terorist fundamentalist crestin; din fericire, nu-i cazul.

+7 (9 voturi)
Paun Al
26.11.2015, 18:55:02

Terorismul inseamna crima , agresiune la adresa celorlalti , adica incalcarea drepurilor si libertatilor omului , cu drepul suprem , dreptul al viata . Daca motivatia terorismului este religioasa , primii care ar trebui sa sa elimine, sa curete “madularele smintite “ din religia lor ar trebui sa fie adeptii religiie respective . Ar trebui sa li se impuna aceasta aresponsabilitate … sa fie atenti ce propovaduiesc . Nu numai teroristii trebuie pedepsiti , ci si cei ce i-au indoctrinat , spalat pe creier , ca si cei ce au elaborat o asemenea interpretare a dogmelor . Ori acum este cel putin pasivitate , daca nu complacere in lumea islamica . Sunt de acord ca educatia religioasa este necesara, pentru ca oamenii sa inteleaga cum au aparut si evoluat credintele , o descriere comparativa a lor …si mai ales “roadele lor “. Numai ca dv ca si majoritatea clericilor , prin “educatie religioasa " intelegeti catehizare , indoctrinare religioasa . Ori daca indoctrinezi un copil , tanar indicand-i raul , dusmanul , “voia Domnului “...ca fiind de ex occidentul decadent , libertatile ce se manifesta acolo ( cum fac islamisiti extremisti ). Si daca -i spui ca “voia Dumnului ' este sa dispara aceste “lucrari ale Satanei “...se vor gasi suficienti care sa o puna in practica . Statele ar trebui sa impuna celor ce vor legalizarea unui cult religios interditia de a propovadui intoleranta , sau convertirea cu forta , sau eliminarea celor ce nu au aceeasi religie . Iar daca un cult se manifesta asa sa si fie responsabilitatea cultului. O religie ce “produce “ teroristi in numele ei .. este o religie ostila unui stat in care se respecta drepturile omului si ar trebui interzisa . Trebuie responsabilizati adeptii unui cult , ca suporta consecintele , daca cultul genereaza violenta , intoleranta , terorism . “Iar dacă mâna ta sau piciorul tău te sminteşte, taie-l şi aruncă-l de la tine,  Iar dacă ochiul tău cel drept te sminteşte pe tine, scoate-l şi aruncă-l de la tine, căci mai de folos îţi este să piară unul din mădularele tale, decât tot trupul să fie aruncat în gheenă.”

+2 (8 voturi)
Stan Toma
26.11.2015, 19:09:08

Statul trebuie sa recunoasca cultelor dreptul de a se finanta singure .

+3 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (81)

Modifică Setările