Tradiţii şi obiceiuri de Înălţarea Domnului. Se vopsesc ouă roşii şi se sfinţesc plantele de leac

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Înălţarea Domnului Iisus Hristos la Cer se sărbătoreşte întotdeauna într-o zi de joi, la 40 de zile de la Înviere. Foto: doxologia.ro
Înălţarea Domnului Iisus Hristos la Cer se sărbătoreşte întotdeauna într-o zi de joi, la 40 de zile de la Înviere. Foto: doxologia.ro

Înălţarea Domnului Iisus Hristos la Cer se sărbătoreşte întotdeauna într-o zi de joi, la 40 de zile de la Înviere. În 2021, ortodocşii celebrează Înălţarea în 10 iunie. Iată ce tradiţii şi obiceiuri se respectă în ziua de Ispas.

Înălţarea Domnului se mai numeşte Ispas

În popor, sărbătoarea Înălţării Domnului se mai numeşte Ispas, după numele ciobanului care a fost martor la evenimentul religios şi a stat ascuns după pietre, apoi a povestit cum s-a înălţat Domnul Iisus la Cer.

Documentele religioase menţionează că sărbătoarea Înălţării Domnului a fost celebrată şi în Răsărit, şi în Apus, la 40 de zile după Paşte, într-o zi de joi.

„Hristos s-a înălţat!”

În această zi, oamenii se salută cu urarea „Hristos s-a Înălţat!” şi răspund cu „Adevărat s-a Înălţat!”. Pe parcursul celor 40 de zile de la Înviere, Iisus Hristos s-a arătat ucenicilor Săi şi le-a dovedit că El este Mântuitorul care a înviat.

După 40 de zile, Mântuitorul s-a arătat ucenicilor Săi pentru ultima dată şi le-a promis că va trimite pe pământ Duhul Sfânt.  Apoi a mers la marginea oraşului Ierusalim, pe Muntele Măslinilor, de unde s-a înălţat la cer, sub privirile lor. Modesta capelă de unde s-a înălţat Hristos este un loc de rugăciune atîât pentru creştini, cât şi pentru musulmani şi păstrează o dovadă a trecereii Lui pe acolo: o piatră pe care este imprimată urma piciorului Său.

Citeşte continuarea pe click.ro

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite