Spiritualitate

articolul anterior articolul urmator

Trei mituri comune despre bogăţie – străine de perspectiva creştină

3
18 Nov 2018 16:25:51
Cătălin Sturza

Trei mituri foarte răspândite în lumea contemporană – care sunt străine cu totul străine de perspectiva creştină.

1. Că am fi stăpâni peste corpurile noastre şi peste tot ce avem – şi că facem ce vrem cu corpurile şi cu bunurile noastre materiale. Apostolul Pavel ne avertizează în mod explicit că în nici un caz nu suntem stăpânii corpurilor noastre, care sunt „temple ale Duhului Sfânt” (Corintenti 1, 6:19). Iar bogăţia îi este dată omului spre administrare, ea aparţine în fapt lui Dumnezeu; şi Dumnezeu o dă cui voieşte (Facerea 24: 35).

2. Că scopul cel mai înalt al omului pe pământ este să fie întreprinzător, să facă averi şi să construiască imperii. În fapt, Regele Solomon este unul dintre primii care avertizează că această idee este o nebunie. Care este rezultatul împlinirii acestei pofte, pentru Regele Solomon – descrisă în Ecclesiastul 2: 4-10? „Mi-am urât viaţa, că vicleană este asupra mea fapta cea făcută sub soare. Că toate sunt deşărtăciune şi vânare de vânt” (Ecclesiastul 2: 17).

3. Că bogăţia şi proprietatea sunt, în sine, rele, iar creştinismul este un marxism avant la letrre care condamnă bogăţia şi-i condamnă pe cei bogaţi. În fapt, există numeroase exemple de oameni bogaţi, de dregători, de prinţi şi de domnitori care devin sfinţi. Aceşti oameni şi-au folosit (şi îşi folosesc) bogăţia pentru a construi case de oaspeţi şi spitale, biserici şi mănăstiri, şi pentru a-i ajuta pe săraci. Şi făceau (şi fac) aceste lucruri în spiritul Evangheliei, nu în spiritul „carităţii” umaniste din zilele noastre. Folosirea bogăţiei şi a proprietăţii în spiritul iubirii de Dumnezeu şi de oameni este mântuitoare.

Aşadar, când facem planuri şi construim imperii, nu e rău să ne amintim şi de vechiul vers al psalmistului: „Omul deşertăciunii s-a asemănat, zilele lui ca umbra trec” (Psalmi 143, 4)

(o meditaţie la pilda bogatului căruia i-a rodit ţarina)  

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Freedom of Speech
18.11.2018, 16:43:03

Comentariu considerat abuziv.

Galeriu Crestinu
18.11.2018, 16:59:29

TREBUIE MULTA ATENTIE..... Pentru ca traim in plin MARXISM SATANIST implementat fortat de guvernele actuale subordonate GUVERNULUI MONDIAL secularist care dau unda verde DESFRAULUI la toate nivelele ....libertatea sexuala LGBT - totul e permis - libertate totala...DEZORDINE....HAOS.....cu satisfacerea totoror instinctelor primare si placerilor de tot felul ca in SODOMA GLOBALA .....ritualuri satanice .inchinarea la BAAL si BELZEBUT / BAHOMET in plina zi cum a fost In Elvetia la inaugurarea Tunelului European... ..."cad vedeti toate acestea...sa iesiti din mijlocul lor"........

0 (4 voturi)
semisotpiatatisesti
18.11.2018, 23:04:38

Sturza "Trei mituri foarte răspândite în lumea contemporană – care sunt străine cu totul străine de perspectiva creştină." Da dar si Dumnezeu ne ajuta sa intelegem cu conditia sa fim atenti. Adica totusi sa arda pe Rug 70 de oameni in tara celor care au inventat aceste greseli nu e putin. Dar intrebarea e, ne invata cineva ceva din asta ?

-2 (2 voturi)