Spiritualitate

articolul anterior articolul urmator

Un expert în criminalistică digitală a reconstruit chipul lui Iisus Hristos: rezultatul, total diferit de reprezentările cunoscute

32
15 Dec 2015 08:47:40
Autor: Bogdan Dobre
Doctorul specializat în în criminalistică digitală Richard Neave, fost profesor la Universitatea Manchester din Marea Brtianie, a realizat chipul lui Iiisus după ce a examinat trei cranii care au aparţinut unor bărbaţi evrei din Galileea, în nordul Israelului. FOTO The Independent
Doctorul specializat în în criminalistică digitală Richard Neave, fost profesor la Universitatea Manchester din Marea Brtianie, a realizat chipul lui Iiisus după ce a examinat trei cranii care au aparţinut unor bărbaţi evrei din Galileea, în nordul Israelului. FOTO The Independent

Un medic specializat în reconstrucţie facială digitală, procedeu folosit în criminalistică, a reuşit să obţină o imagine a lui Iisus Hristos extrem de apropiată de realitate, consideră acesta, după ce a folosit craniile a trei bărbaţi evrei din perioada în care a trăit Iisus. Rezultatul este cu adevărat surprinzător, cu totul diferit de reprezentările cunoscute ale Mântuitorului.

Păr şaten şi lung, privire blajină, oastură a feţei fină, iată detalii ale chipului angelic la care credincioşii din toată lumea sunt obişnuiţi să se raporteze atunci când se gândesc la Iisus Hristos. 

Nu asta a reieşit însă în urma cercetărilor făcute în acest sens, una dintre cele mai controversate aparţinând doctorului britanic Richard Neave, specializat în reconstrucţie facială digitală, procedeu folosit în criminalistică.

Acesta susţinea în 2001, când a realizat proiectul pentru o serie de documentare difuzate de postul de televiziune BBC, că reuşit să obţină o imagine a lui Hristos extrem de apropiată de realitate, după ce a analizat craniile a trei bărbaţi evrei din perioada în care a trăit Mântuitorul.

Rezultatul obţinut de doctor este cu adevărat surprinzător, cu totul diferit de reprezentările cunoscute ale lui Iisus informează publicaţia britanică „The Independent“, lucru care a reuşit să inflameze din nou spiritele pe reţelele sociale, ţinând cont că se apropie momentul naşterii Mântuitorului. Specialistul britanic a realizat adevăratul chip al lui Iisus după ce a examinat trei cranii care au aparţinut unor bărbaţi evrei din Galileea, în nordul Israelului. Pentru a ajunge la forma finală, a apelat şi la tomografia computerizată, cu ajutorul căreia a estimat grosimea craniului, ceea ce i-a permis să recreeze muşchii faciali şi pielea cât mai apropiat de realitate.

Neave a folosit şi desene antice, găsite în diverse situri arheologice din zona Galileei, reuşind astfel să determine culoarea părului lui Iisus, apoi a comparat descoperirile cu ceea ce scrie în Bibile pentru a se asigura că lungimea podoabei capilare este corectă.

Chipul lui Iisus, rezultat în urma proiectului doctorului Richard Neave. FOTO The Independent

În cursul cercetării, doctorul britanic a stabilit şi ce înălţime ar fi avut Iisus, pe baza analizei scheletelor unor bărbaţi care au trăit pe vremea Mântuitorului, adică 1,55 metri, la o greutate medie de 50 de kilograme.

Profesorul s-a bazat pe faptul că Iisus Hristos a muncit ca tâmplar până la 30 de ani, aşa că a presupus că a avut o constituţie mai robustă decât cea sugerată de reprezentările cunoscute, iar chipul său era mai negricios, pentru că lucra afară, în vânt şi soare.

Nu este prima încercare de a descoperi adevărata înfăţişare a lui Iisus. Anul acesta, experţi din cadrul Poliţiei italiene au generat o serie de fotografii care prezintă modul în care ar fi putut arăta Iisus în copilărie (foto jos), plecând de la chipul imprimat pe Giulgiul din Torino, ţesătură despre care unii cred că ar fi cea în care a fost înfăşurat trupul lui Hristos după răstignire.

Experţii italieni au folosit o tehnică prin care au întinerit chipul imprimat pe giulgiu, pentru a obţine imaginea feţei aşa cum ar fi arătat în copilărie, nota publicaţia britanică „The Independent“. Tehnica este utilizată de criminalişti pentru a genera imagini care să evidenţieze cam cum ar arăta în prezent diferite persoane căutate ale căror chipuri nu au mai fost văzute de ani de zile.

FOTO marcianitosverdes.haaan.com

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

32 Comentarii

Aiuriel Petrachescu
15.12.2015, 09:51:05

"Anul acesta, o echipă de detectivi italieni a ajuns la concluzia că Mântuitorul ar fi arătat, de fapt, ca un adolescent, după ce s-a analizat Giuligiul din Torino." IT-istii au o zicala buna: "garbage in, garbage out". "Detectivii" astia italieni sa faca bine sa se ocupe de chestii mai serioase, daca sunt in stare, pentru ca Giulgiul din Torino este un fals din vremea evului mediu.

+4 (10 voturi)
x cogito ergo sum
15.12.2015, 10:59:03

Nu pot sa inteleg ce importanta ar avea cum arata de fapt Isus la infatisare ? Cu ce ne incalzeste pe noi cum arata ? Asta este important ori sa respectam ce ne-a invatat adica sa nu mai pacatuim si sa ne iubim unii pe altii ? Cum putea sa arate decat ca un tanar evreu ce se purta ca si ceilalti conationali din secolul intai Barba si un camesoi lung pana la pamant iar in picioare sandale .

+4 (8 voturi)
foarte atent
15.12.2015, 12:02:46

asa e, nu conteaza forma...nu vad de ce esti revoltat, nimeni nu spune in articol ceea ce se pare ca ai inteles! Cercetatorii asta fac in general: cauta ca sa caute...si uneori descopera ceva la care nici nu s-au gandit sa caute. Ca se sapa pe acest subiect e normal...ca doar nu ai vrea sa sape despre Guta!

+1 (3 voturi)
Un bucurestean
15.12.2015, 12:08:13

In Africa veti gasi Hristosi negri, in Asia Hristosi cu ochi alungiti, in Europa, Hristosi blonzi etc. Daca erau oameni cu pielea verde, fiti siguri ca apareau si Hristosi verzi.

+5 (7 voturi)
Bilibistrocul Zglobiu
15.12.2015, 17:06:17

Isus e doar un personaj fictiv, o insumare a mai multor povesti mitoligice reciclate int-una singura. Desi romanii documentau aproape cu strictete despre evenimentele importante ale vremii, nimeni nu a scris despre Isus in timpul vietii lui ci s-a auzit de el abia cam la 40 de ani dupa ce a murit. 40 de ani! A fost fiul Domului, a facut minuni, a cutreierat inlung si in lat si aia n-au scris nimic de el in timpul vietii lui... Acum 40 de ani eram in anul 1975. Cati isi mai aduc aminte ce s-a intamplat atunci? Ca sa crezi in Isus inseamna sa nu stii povestile zeilor in care s-a crezut cu mult inainte de Isus (Horus, Isis, Osiris, Buddha, etc) si sa nu vezi asemanarile izbitoare. Nasterea lui Isus a fost sarbatorita la inceput pe 6 Ianuarie. Craciunul, inainte de Isus se numea Saturnalia si toate obiceiurile ca impodobitul bradului, oferirea de cadouri de acolo le avem, ca simbol al renașterii soarelui și alungării iernii. Credinta oricum exploateaza nestiinta, naivitatea, superstitia si vulnerabilitatea enoriasilor.

+2 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (32)

Modifică Setările