Spiritualitate

articolul anterior articolul urmator

Un model inepuizabil

14
31 Jan 2019 14:26:01
Radu Preda

În ultima zi a lui ianuarie, acum opt ani, murea vrednicul de pomenire Mitropolit Bartolomeu al Clujului. În lunga lui viaţă a avut de toate: detractori înverşunaţi şi admiratori, invidioşi şi prieteni, colaboratori devotaţi şi profitori, sfinţi şi lepre.

Comună le-a fost tuturor confirmarea, inclusiv prin cuvinte rele sau tăceri încrâncenate, a faptului că omul de litere şi ierarhul nu putea lăsa pe nimeni indiferent. În fapt, este trăsătura personalităţilor reale, a celor care nu sunt construiţi nici artificial, nici nu îşi înscenează propria viaţă. Tocmai pentru că era dramaturg, pe lângă alte genuri literare cultivate, Valeriu Anania sau Mitropolitul Bartolomeu avea un exagerat simţ al ridicolului. Nu pretindea ceea ce nu era sau nu putea deveni. A încercat mereu să fie sincer cu sine şi cu ceilalţi.

Cum am mai spus-o şi cu alte ocazii, de la un asemenea om învăţai tot felul de lucruri, lumeşti şi eclesiale deopotrivă, dar nu cum să faci bani sau carieră. Ajuns în Sfântul Sinod la frageda vârstă de 73 de ani, slujind Biserica la Cluj aproape două decenii, Părintele nostru era un antitalent: nu putea linguşi, nu se putea preface şi nici să joace diverse roluri. Era politicos dar nu amăgitor. Avea „strategia” corectitudinii. Cumpănea oameni şi situaţii. De unde şi incompatibilitatea naturală cu Securitatea, cu anumite cercuri bisericeşti sau culturalnice. 

Mă întâlnesc cu din ce în ce mai mulţi oameni, mai cu seamă tineri, care nu l-au cunoscut nemijlocit în timpul vieţii lui, dar pentru care contează. Fie i-au citit fascinantele Memorii sau operele literare, fie îi ascultă predicile sau se folosesc de diortosirea textului biblic, fie din toate câte puţin, la un loc. Astfel se verifică pentru a doua oară caratele unui model autentic: este inepuizabil, te surprinde, te consolează sau te încurajează. Este prezent în peisajul tău sufletesc şi intelectual fără să intre nechemat şi mereu dispus, când ai nevoie de el. Ca o carte bună sau un prieten drag.

Aşa cum o carte bună se cere recitită, iar un prieten vizitat, mă raportez la Părintele nostru – nu pot spune că este doar al meu, aparţinând multora – ca la o sursă preţioasă şi nesecată de inspiraţie. Îi aud vocea când deschid paginile memorialistice, aşa cum mă surprind, nu foarte des, cum mă fură cadenţa şi limpezimea lui de predicator. Motiv să mulţumesc lui Dumnezeu pentru şansa avută şi să îi încurajez pe cei care nu ştiu de el, să îl caute. Îi aşteaptă nenumărate bucurii. Dumnezeu să îl odihnească, iar pe noi să ne înzdrăvenească!
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

14 Comentarii

Radu Mircea
31.01.2019, 16:33:23

# Cine o fi fara de pacat sa arunce primul cu piatra , da' eu tare ma tem ca '' informatorul Apostol '' de prin anii '60 este unul si acelasi personaj cu mult laudatul dvs. model . Daca ma gindesc ca la vremea acea nu puteai sa umblii teleleu prin America , sau Elvetia ca altii , fara incuvintarea baietilor cu ochi albastri parca n-as mai fi asa de convins de sfintenia tirzie a Bartolomeului .

+2 (6 voturi)
Paun Al
31.01.2019, 17:22:51

Vad ca dl Preda ne bombardeaza cu modele, care au colaborat bine cu securitatea comunista , care au semnat angajamente ... care puteu calatori in Occident cum nici un cetatean obisnuit nu putea sa o faca in dictatura comunista . Cred ca toate "modelele " acestea in frunte cu preafericitul au slujit si slujesc pe "Hristosul securist "...

+2 (6 voturi)
Iulian Arion
31.01.2019, 17:47:03

Domnule Preda, Care este motivul pentru care, clereul ortodox este ales in mod ocult din categoria celor care au renuntat la intrebuintarea fireasca a femeii? Adam umbla trist prin rai. Dumnezeu a decis sa creeze si parte femeiasca, sa se iubeasca. A nu iubi o femeie, este un sindrom de egoism, de a trai doar pentru sine. Ce-a facut acest domn? A citit in nestire toata viata! Nu cumva s-a izolat si de lume, inainte de a ajunge la "frageda varsta de 73 de ani"? Cu iti iubesti aproapele daca te izolezi de ceilalti? Ce pilda este pentru noi un om care se izoleaza si nu lasa nimic in urma sa? E fezabila scanarea intregii arhive a securitatii si publicarea acesteia on line? Cine se opune?

+1 (3 voturi)
A(n)
31.01.2019, 18:11:56

Trebuie spus ca inainte de a pune intrebari trebuie sa ne legitimam. Dumneavoastra trebuia sa ziceti: Sunt din Ialomita si nu recunosc sfintenia Sfintilor Bisericii. Cand vad crestini care cinstesc Sfintele Moaste, nu vreau sa vad, sau ma enerveaza etc (ce stare aveti) Pentru ca raspunsul depinde foarte mult de ascultator. Cel mai simplu raspuns de ce utilizarea femeii este neutilizata de cler este acesta: Sfintii au ajuns Sfinti pentru ca au fost calugari: de exemplu Sfantul Ioan Botezatorul era Nazireu adica calugar. Fecioara Maria chiar daca in acte a fost casatorita a ramas pururi fecioara. Apostolul Ioan care era copil cand l-a cunoscut pe Hristos a ramas vesnic necasatorit, Apostolul Pavel la fel. Apostolul Pavel explica cum este cel mai bine ca oamenii sa nu se casatoreasca. Dar daca nu pot ramane necasatoriti mai bine sa se casatoreasca. Deci pe scurt necasatoria este mult superioara casatoriei. Iar clerul ortodox incepand de la episcopi in sus este obligatoriu ca sa fie din aceasta categorie. Asa ca sa facem o gluma intrebarea dumneavoastra ar fi: De ce la fabrica sunt sefi de sector ingineri si nu sunt muncitorii sau si mai bine sportivii intreprinderii.

-2 (4 voturi)
A(n)
31.01.2019, 18:15:30

Iulian Arion "Ce pilda este pentru noi un om care se izoleaza si nu lasa nimic in urma sa?" Ce sa lase ? Euro ! Ceausescu saracu a construit pentru toti apartamente sa aibe toata lumea, si apoi a fost inlaturat pe motiv ca nu erau comfortabile.

-3 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (14)

Modifică Setările