Spiritualitate

articolul anterior articolul urmator

Ura antireligioasă

56
28 Jun 2017 20:39:17
Radu Preda

Iată că după ce am făcut experienţa dramatică a urii de rasă şi apoi a celei de clasă, ne aflăm în plin dezlănţuire a urii antireligioase. Slăbiciunile slujitorilor Bisericii majoritare sunt pretexte ideale, concrete şi suficiente, uşor de manevrat mediatic.

Această strategie are câteva puncte discutabile. Primul ţine de raportul dintre pădure şi uscăturile inerente. La o comunitate de credinţă de dimensiunile Bisericii Ortodoxe din România, existenţa şi a unor nevrednici, a celor dispuşi să îşi piardă propria mântuire şi pe a altora, inclusiv prin sminteală, nu este de mirare. Uimitor şi demn de atenţie este faptul că, totuşi, numărul celor care îşi fac bine treaba, atenţi la grijile sufleteşti şi materiale deopotrivă ale enoriaşilor, este mult mai mare. Însă ştim: binele nu produce rating.

Al doilea are în vedere ţinta reală a celor care se manifestă zgomotos. Or, atacul la adresa Bisericii, pretextând scandalurile care au fost, sunt şi vor mai fi, devine în profunzime unul la adresa dimensiunii religioase. Sunt reluate clişee şi alimentate resentimente. Aşa ajunge Ortodoxia, în cazul nostru, cauza corupţiei şi a tuturor defectelor, explicaţia cauzală chiar a instaurării comunismului, pricina întârzierii civilizaţionale în raport cu Occidentul catolic şi protestant etc. Una peste alta, evacuarea ortodocşilor ar face din ţara aceasta un paradis pe pământ.

Nu poţi, exterior unei comunităţi de credinţă, să clamezi imperios „modernizarea“ ei. Aşa cum nu poţi desconsidera clasa politică şi să nu mergi la vot.

Al treilea punct fundamental eronat al discursului urii antireligioase, ajungându-se la apeluri genocidare, retorice, dar nu mai puţin grave, este incapacitatea de a vedea cum ţesutul moral al unei societăţi nu poate fi instituit exclusiv prin lege. Cu alte cuvinte, pentru a prelua celebra formulă a lui Böckenförde, un stat de drept modern, secularizat, se bazează pe premize pe care nu le garantează pentru că nu le-a creat el însuşi, dar de care se foloseşte. În coexistenţa aceasta rezidă, la urma urmelor, libertatea şi aici e diferenţa dintre democraţie şi totalitarism.

În fine, o observaţie de teologie socială: nu poţi, exterior unei comunităţi de credinţă, să clamezi imperios “modernizarea” ei. Aşa cum nu poţi desconsidera clasa politică şi să nu mergi la vot. În cazul Bisericii noastre majoritare, cred că cei din interiorul ei ştiu cel mai bine ce trebuie schimbat şi mai ales cum. Criticile care mustesc de ură nu fac altceva decât să îngreuneze misiunea celor care, în sânul Bisericii, ar dori să mişte ceva, să ajusteze pe măsura Evangheliei şi a Tradiţiei modul cum Îl facem cunoscut lumii pe Hristos. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

56 Comentarii

🖕
28.06.2017, 21:14:22

Nu doresc să mă refer la critica pe care unii o aduc slujitorilor bisericii (nu religiei!). Dar dta scrii negru pe alb că „nu poţi desconsidera clasa politică şi să nu mergi la vot”. Zău? De dreptul la opinie și libera ei exprimare ai auzit? E scris în Declarația universală a drepturilor omului și în Constituția țării în care trăiești!

+9 (13 voturi)
Iulian Arion
28.06.2017, 21:30:10

" Criticile care mustesc de ură" trebuie sesizate organelor de urmarire penala: procurorilor. Infractiunea de instigare la ura este prevazuta in codul penal si sanctionata cu inchisoarea sau amenda. Art. 369 Incitarea la ură sau discriminare Incitarea publicului, prin orice mijloace, la ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. Eu am sesizat procurorului de serviciu aceasta infractiune. Blogerul s-a corijat. In prealabil ignorase avertismentul.

+3 (7 voturi)
Iulian Arion
28.06.2017, 21:35:05

Credintele religioase, familia, economia, educatia publica sunt elemente de baza ale societatii. Scrie in orice manual de sociologie. Cei care incita la ura folosesc procedee literare, procesul de intentie, insinuarea, sofismul falselor comparatii. Ca profesii, toti sunt licentiati in "stiinte umaniste".

-1 (11 voturi)
Paun Al
28.06.2017, 22:11:56

Plecati de la premisa ca Biserica este ceva util ,ceva folositor societatii actuale ... ca "munca intensa " a oamenilor de religie se defasoara perfect , ca ea contribuie din plin la cresterea moralitatii , a cinstei , corectitudinii si bunastarii in societatea roamneasca ...si ca mai sunt cateva "uscaturi . Premisa este gresita in opinia mea . Sistemul este putred , de asta nu este in stare sa se curete de "uscaturi ". Uitati-va la statisticile cu violenta domenstica , cu abandonurile nou nascurilor , a copiilor , cu nastera minorelor , prostitutie , saracie ...suntem primii in UE. Care este gradul de utilitate al clerului in societatea moderna, daca nu se vad rezultatele ? Ce fel de oameni , cu ce morala ii formeaza clerul , daca enoriasii sustin pe preotii cu probleme ,pe "uscaturi "? Si care sunt roadele clerului , in afara de cresterea exponetiala a numarului de preoti , a bisericilor , a averilor si a traiului tot mai confortabil al clericilor ? Care mai este legatura "Bisericii, trupul tainic al lui Hristos , " cu Hristos, capul ei? Pentru ce vi se dau concret subventiile , si enoriasii banii ... daca nu se vad roade in societatea romaneasca ? Conducerea BOR este plina de fosti ofiteri acoperiti , de fosti informatori si colaboratori ai regimului comunist ... S-a opus si se opune desecretzarii dosarelor . Ori de cate ori au fost si sunt uscaturi , au bagat si baga mizeria sub pres . "incapacitatea de a vedea cum ţesutul moral al unei societăţi nu poate fi instituit exclusiv prin lege." Adica sa instituim "tesutul moral " al societatii ...pe baza de frica de iad si promisiunea "raiului ? Aici va raspunde Einstein: "Dacă oamenii sunt buni doar de frica unei pedepse , sau în speranța unei răsplate, atunci suntem într-adevăr o adunătură jalnică". Atata timp cat toti contribuim prin taxele si impozitele noastre la veniturile bisericii , la confortul tot mai ridicat al preotilor , ca din banii nostri , fac politicienii "donatii ' bisericii , cred ca avem dreptul sa intrebam de ce sunt dati acei bani ... Unde sunt rezultatele , roadele ? Nu va uraste nimeni ...Dar nu se vad roadele.

+5 (13 voturi)
Hawkeye...
28.06.2017, 23:03:17

Trcand peste faptul ca ura este de obicei..anti..dar se admite...pot sa intreb care este diferenta intre ura antireligioasa..si ura religioasa..? Caci exista si ura religioasa...Aia-i buna..? Si daca da..a caror dintre ele..? La religii ma refer..!

+3 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (56)

Modifică Setările