Spiritualitate

articolul anterior articolul urmator

Varza din creier. Despre „creştini“ şi despre „liberali“

35
28 Mar 2016 14:07:53
Péter Demény

Cred că în capul oamenilor e o varză de-ţi-ar fi mai mare dragul, dacă n-ar fi mai degrabă un motiv de o tristeţe iremediabilă.

Citesc ce au spus Ana Blandiana şi Gabriel Liiceanu, citesc despre sprijinul acordat de PNL Oanei Stănciulescu şi rămîn visător. Nu linkuiesc aici nimic, din păcate, totul se poate găsi pe net. În cazul primilor doi este vorba despre personalităţi pe care le-am respectat, din Liiceanu am tradus chiar cîteva eseuri, Fals tratat de manipulare de Ana Blandiana mi s-a părut foarte bun. Dar lupta asta pe care o duc împotriva „political correctness”-ului mi se pare penibilă. Cred chiar că este vorba despre o deviere. De exemplu, cînd bogătaşii sau cei care au o slujbă vorbesc despre „comunism” atunci cînd vine vorba despre ajutorul social şi despre şomaj, ei de fapt încearcă (şi din păcate reuşesc!) să devieze cursul vorbirii. Comunismul a vorbit prima oară despre egalitatea dintre oameni sau creştinismul? E comunist cel care are milă sau creştin? Susţinem că suntem creştini? Nimeni nu susţine altceva; suntem ţara campionilor în creştinism.

Tot aşa şi în cazul pc. „Să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi.” Este asta un verset din pc, sau din Biblie? Şi atunci împotriva cui se luptă Dna Blandiana, Dl Liiceanu, Dl Mihăieş, Dl Ungureanu şi ceilalţi? Susţin de fapt că toţi musulmanii sunt terorişti? 

Nu spun că nu mă tem, nici că nu mă gîndesc la limitări, la orice soluţie împotriva terorismului. Nu sunt cel mai creştin dintre pămînteni. Europa, visul numit Europa, înseamnă mai mult pentru mine decît orice altceva. Dar Europa e zămislită şi din creştinism. Tensiunea continuă a unui creştin, tensiune care se intensifică pînă la insuportabil în situaţii ca cea din zilele astea, este să te ocroteşti rămînînd creştin. De altfel, lucrurile nu sunt foarte simple. Vă mai amintiţi agresiunile din Köln. Dar mai ţineţi minte violul dintr-un sat din Vaslui? Ei bine, n-au fost teroriştii. 

Pe de altă parte, cazul Oanei Stănciulescu. Liberal nu înseamnă să duci propagandă pentru o ideologie ucigaşă. Sigur, tensiunea liberală constă chiar în asta: pînă cînd să tolerezi intolerantul? Dar NU înseamnă marketingul lui.

Şi-atunci mă întreb (cu o falsă naivitate, desigur): ştie PNL ce înseamnă să fii liberal? E important pentru acest partid conţinutul acestui cuvînt, sau numai poziţiile pe care le poate acapara? Dar chiar şi aşa, e o singură persoană care poate ocupa o poziţie?

Unde trăim? Vorbim despre pc, pentru că nu dorim să ne amintim ce spune creştinismul? Susţinem că suntem liberali şi o votăm pe cea care semănă legionarismul? Mai contează despre ce vorbim, ce credem? Sau contează doar că vorbim?

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

35 Comentarii

Mircea A. Lisan
28.03.2016, 14:34:17

Daca taceai filozof ramaneai ... inteleg ca nu sunteti amic cu Liiceanu sau Blandiana , dar ca sunteti in aceeasi barca politica-bolsevica cu un Alexandru Florian si Radu Ioanid este limpede . Si nu mai ocupati spatiul din ziar cu opinii din scara blocului de la activisti de partid la pensie , please !

+8 (10 voturi)
Cristian Saileanu
28.03.2016, 14:34:42

Acum câteva zile, tocmai lucram în grădina din faţa casei, când vecinii mei, care fuseseră la plimbare cu fetiţa lor, s-au oprit să mai stea de vorbă. Dintr-una într-alta am întrebat-o pe fetiţă ce vrea să ajungă când creşte mare. Mi-a spus, spre mândria părinţilor, că vrea să fie Preşedinta SUA. – Şi dacă ai ajunge preşedintă care ar fi primul lucru pe care l-ai face? am întrebat-o eu. – I-aţi văzut pe toţi cei care stau în faţa magazinelor alimentare? Le-aş da de mâncare la toţi, mi-a răspuns fetiţa. Părinţii o priveau cu multă admiraţie şi mândrie. – Bravo, foarte frumos, felicitări, am zis eu. Dar să ştii că nu trebuie să aştepţi până ajungi preşedintă pentru aşa ceva… - Ce vreţi să spuneţi? m-a întrebat ea. – Păi, uite, vino la mine azi, tunde iarba, zmulge buruienile, du-mi gunoiul, şi îţi dau 50 de dolari. Cu banii ăştia te poţi duce la magazinul alimentar, cumperi de mâncare si le dai celor ce stau acolo în faţa magazinului. Fetiţa s-a încruntat o vreme, apoi m-a întrebat, - Dar de ce să nu vină cel ce stă în faţa magazinului, să tundă el iarba şi să îl plăteşti pe el, direct, $50? – Bine ai venit în Partidul Republican, i-am zis eu. acum ai inteles, petr? sau ai varza in cap?

+13 (17 voturi)
Paun Al
28.03.2016, 15:35:56

Ce ati scris dv , se potriveste bine cu titlul articolului "varza din creier ". Numai ca totul este relativ in creierele noaste. Faceti o confuzie grava intre norme ideologice de fatada , intre dogmele de fatada , percepte crestine de fatada ....adica "gardul vopsit " al comunismului , sau religiei si modul in care se impun ele in societate . Adica dv considerati ca comunismul nu este o ideologie criminala , doar legionarismul ? Considerati ca si Iliescu ..... ca Stalin , Dej , Ceausescu...etc... "au intinat doar nobilele idealuri ale socialismului " ? Si comunismul si religia crestina , ca si cea islamica , dupa cum vedeti acum , cand au avut , cand au puterea deplina si-au impus , isi impun "binele " lor , frumoasele lor " percepte" , cu forta , prin teroare si manipulare . Iar cei ce s-au opus , cei ce nu au fost de acord , au sfarsit in inchisori , arsi pe rug , schingiuti ... E adevarat ca liberalismul este o forma de darwinism uman , de darwinism social . Dar intre "binele " comunist , sau crestin cu forta , "binele " totalitar , dogmatic si un darwinism social reglementat , democratic ...dv ce alegeti ?

+2 (10 voturi)
Marcel Panciu
28.03.2016, 15:43:20

Nu cred ca putem reduce complexitatea personalitatii unui crestin la un singur pasaj din Biblie, dupa cum nu putem reduce nici Islamul la dimensiunea lui terorista. Eu zic ca putem sa raminem crestini si daca refuzam sa ne lasam incalecati de ideologii straine si agresive, dintre care nu Islamul este cea mai periculoasa, ci corectitudinea politica. Referitor la pozitia PNL fata de d-na Oana Stanciulescu, aveti dreptate: nu sta in firea acestui partid anti-romanesc sa promoveze persoane morale, verticale, atasate valorilor traditionale. De aceea, gestul conducerii PNL este cu atit mai demn de lauda, chiar daca el nu ne face sa uitam ca acelasi PNL a initiat odioasa lege 217.

0 (6 voturi)
dorin valeriu domuta
28.03.2016, 16:15:33

Ai cam incurcat borcanele !

+4 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (35)

Modifică Setările