Spiritualitate

articolul anterior articolul urmator

Vecinii străini

24
5 Apr 2017 12:25:55
Péter Demény

Încă mai visez despre o ţară în care utopia se realizează. Şi nu o utopie sîngeroasă cum ni s-a dat de mai multe ori în istoria noastră.

Butonez şi eu către seară şi îl prind pe Cătălin Ştefănescu cu al său Garantat 100%. Este una dintre emisiunile mele preferate, am savurat-o cu încîntare pe cea cu Philip Glass sau pe cea cu Marina Krilovici. Şi pe cine zăresc acum pe ecran? Pe nimeni altul decît pe Barabási Albert-László. Este unul dintre autorii şi vorbitorii mei preferaţi, un om inteligent, jovial, dinamic, rapid la creier.

Spre marea mea uimire, cei doi vorbesc în engleză. Barabási trăieşte din 1994 în SUA, deci pot înţelege că nu prea mai ştie să vorbească în româneşte, deşi la sfîrşit a spus „la revedere”. Pot să-l înţeleg şi pe Cătălin Ştefănescu: criticile pe care le-aş aduce l-ar avea ca ţintă pe statul românesc care nu vrea să înţeleagă cît de important ar fi ca un român din Transilvania să ştie limba maghiară.

Sunt bulversat, totuşi, pentru că în TVR sunt vorbitori de maghiară, şi nu e bine ca limba şi cultura maghiară să fie resortul unic al celor de la emisiunea maghiară. Mi s-a părut un lucru nelalocul ei într-o ţară în care enclavele sunt aproape de nezdruncinat. Pur şi simplu situaţia mi s-a părut şchioapă, defectă cumva. Visez despre o ţară în care moderatorul discută cu vecinul lui în limba acestuia din urmă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

24 Comentarii

Lucian Pufu
5.04.2017, 13:40:49

Da, dar emisiunea asta are si ea, de la inceput, un realizator, nu-i asa? Nu are 10 realizatori sau 100, fiecare cu limba lui. Catalin Stefanescu e, pentru cei care-i iubesc emisiunea, o vedeta. Prezenta lui e necesara. Daca nu stie limba maghiara, ce-i de facut? Daca maine are un invitat din Italia, de exemplu, si nu stie italiana? Apoi, nu ne spuneti nimic de continutul emisiunii? Asta-i tot, de ce nu a fost inlocuit Stefanescu, pentru acest episod al propriei emisiuni, cu un vorbitor de maghiara? Dar celelalte episoade, dar cele viitoare? Il clonam pe Stefanescu si invatam clonele sa vorbeasca, fiecare, alta limba? In emisiunea asta e vorba de universalitate, invitatii lui Stefanescu asta sunt, oamenii ideilor care nu au frontiere...(adica nu sunt maghiari, romani, americani, rusi decat intr-o mai mica proportie).

+12 (12 voturi)
gas,ca
5.04.2017, 13:56:29

domnule demeny,sfatul meu,este sa continui sa visezi,dar mult asa,si sa nu povestesti visurile,ca altfel oricum nu se vor implini niciodata! eram sigur ca dupa al 10 lea rand pe care il scrii in limba mea romana majoritara,acolo unde traiesti si dumneata ca minoritar,incepi sa debitezi ganduri autonomiste si insinuari ca sunteti asupriti de noi. sa va fie rusine,nu va mai ajunge cate drepturi aveti!

+9 (11 voturi)
dorin valeriu domuta
5.04.2017, 14:40:12

Au vorbit destul de mult si pe romaneste si Dl.Barabasi s-a exprimat corect, curgator si natural. Faptul, oarecum ciudat, ca interviul propriuzis s-a desfasurat in engleza eu mi l-am explicat asa : invitatului , dupa aproape treizeci de ani de la plecarea din Romania, dupa multi ani de studii, cercetare si activitate didactica in USA, ii era mai usor sa-si expuna ideile si rezultatul cercetarilor in engleza . Catalin Stefanescu a fost de acord si faptul asta nu l-a impiedecat pe CS sa realizeze o emisiune interesanta, curgatoare si foarte placuta pentru telespectatori.

+10 (10 voturi)
gogu58
5.04.2017, 15:09:26

Nu ai inteles, autorul nu este suparat ca a vorbit in engleza si nu in romana, supararea mare este ca nu au vorbit ambi in maghiara... ca sa priceapa si romanii.

+11 (11 voturi)
MadWolf
5.04.2017, 15:23:52

Domnule Demeny, nu visezi dumneata mai bine la o tara unde orice cetatean sa vorbeasca limba oficiala a tarii respective?!?

+8 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (24)

Modifică Setările