Spiritualitate

articolul anterior articolul urmator

Viitorul Bisericii

72
11 Apr 2019 19:31:34
Radu Preda

Cu toate că anul acesta este dedicat de către Patriarhia Română satului, miza este în profunzime alta: care sunt resorturile noastre comunitare? Ce ne mai ţine împreună? Care este, dincolo de rural sau urban, viitorul Bisericii? Sigur, omeneşte vorbind.

Ei bine, depăşind ispita bucolismului, a idealizării paradigmei ţărăneşti, în ciuda minunăţiilor pe care le-a scos la lumină de-a lungul vremii şi a contribuţiilor nemijlocite la cultura mare, de circuit universal, este limpede că satul de acum reflectă cel mai bine exodul minţilor şi prăbuşirea demografică. Cu excepţia celor aflate în imediata vecinătate a centrelor urbane, satele noastre mor încet şi sigur. Evident, există mereu excepţii, dar regula instaurată în ultimele decenii ne arată adevăratul chip al unei lumi suferinde, în agonie.

Antropologii sau sociologii ne vor putea spune ce pierdem zi de zi, cumulativ: un anumit mod de raportare la timp, la tradiţia de familie şi la cea mai largă, o respiraţie în ritmul anotimpurilor, o cadenţă de gesturi şi îndeletniciri pe măsura roadelor şi a nevoilor, o naraţiune care nu se va mai transmite, frumuseţi care nu vor mai fi cultivate, bogăţii care vor fi uitate. Pe scurt, oricât ne place confortul urban, diminuarea fondului ancestral ne va face pe toţi mai săraci, mai lipsiţi de sens, mai năuci. Iarba care va creşte pe uliţele satului nu va face asfaltul oraşelor mai prietenos.

Cu toate acestea, mai putem salva ceva din înţelepciunea lumii rurale. Or, practica parohială ne dă o lecţie cultural-teologică. Nu trebuie să ne comportăm tribal pentru a înţelege cât de importantă (re)devine comunitatea. Am văzut în mai toate parohiile zdravene de la oraş: acolo unde preotul este atent la comunitate, lăsându-se după ea şi transformând-o în acelaşi timp, Biserica, generic vorbind, înfloreşte. Luând în seamă calităţile şi slăbiciunile comunităţii deopotrivă, parohul are şanse reale de a schimba, de a converti, de a convinge şi pe alţii care stau pe margini.

Am văzut acest lucru mai ales în diaspora. Când slujitorii altarului sunt cu adevărat păstori, iar nu simpli administratori, oamenii se deschid şi devin capabili de realizări nebănuite. Lecţia este valabilă nu mai puţin pentru episcopi: nu dominaţia este marca slujirii, adică nu şefia, impunerea propriei hotărâri, oricât de proastă, ci ascultarea respiraţiei comunitare, a palpitului unui organism pe cât de fragil, pe atât de promiţător. De la inimă la inimă poate fi auzită muzica inconfundabilă a comuniunii. A viitorului Bisericii lui Hristos. Iarăşi, omeneşte vorbind. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

72 Comentarii

Radu Mircea
11.04.2019, 19:53:16

# Asa cum spune prietenul meu Paun Al : '' ii veti cunoaste dupa roade ''' Ce sa facem domnu Preda cind singurele '' roade '' vizibile astazi ale BOR sunt puzderia de silozuri , cerseala vesnica de bani pentru bolovanul Preafericitului , flota de mertane , toalele aurite , afacerile cu iz de monopol neimpozitate . .... Si mai vreti ca poporul sa va urmeze ??? Poporul este descult si casca gura la pantofii episcopali de 1.300 de euro perechea . Bucurati-va caci adevar graiesc eu voua ... Uitativa bine la mosnegii si babatiile care fac coada la poarta cimitirelor , sunt ultimii enoriasi buni platitori . odata cu pamintul ce cade pe sicriele lor se ingroapa si biserica stramoseasca . Credinta poate va supravierui , dar fara balastul popesc .

+11 (19 voturi)
Vlad Ţepes1
11.04.2019, 20:11:36

Cucuveaua drogată Ai încurcat pastilele. De câte ori să-ți spun ca bați câmpii. Ura din tine se așterne pe hârtie. Iar încurcarea pastilelor te face să zici că ai prieteni. Da asa este. Tu cu mai multe conturi. Adică, să înțelegi, tu cu tine și așa mai departe.... Mă, cretinismul bolnav din tine te face sa vomiți tot felul de invective. O constatare :când apare un articol cu temă religioasă hop și tu, ca musca în anusul calului. Un sfat :abtine-te, îți stă mai bine. In rest, să fii sănătos.

-10 (20 voturi)
John Kruger
11.04.2019, 20:09:15

Viitorul bisericii e in trecut. In viitor singurul Dumnezeu va fi Pamantul. Daca vom stii sa ne rugam la el sa ne ierte pentru cum l-am distrus...

+2 (14 voturi)
A(n)
11.04.2019, 20:38:14

Nu cred ca pericolul romanesc e exodul de la sat la oras. Cred ca pericolul romanesc este exodul de la tara la UE. In UE cine ii mai converteste ? Nimeni, devin victime sigure ale europenismului

-5 (7 voturi)
A(n)
11.04.2019, 20:40:45

La emisiunea In Premiera am ceva ce ma lasat masca: Savatie Bastovoi a scris o carte : Antiparenting. Si a zis ca a tiparit 10000 de exemplare si acum trebuie sa suplimenteze cu inca 5000. Avem datoria sfanta sa cumparam aceasta carte

-4 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (72)

Modifică Setările