Spiritualitate

articolul anterior articolul urmator

Viitorul religiilor lumii. Predicţii demografice pentru anul 2050

3
3 Apr 2015 00:23:42
Autor: Radu Eremia
Numărul adepţilor hinduismului va creşte FOTO AP
Numărul adepţilor hinduismului va creşte FOTO AP

Răspândirea religiilor lumii şi numărul de credincioşi al fiecăreia dintre aceste credinţe vor cunoaşte schimbări semnificative în următorii 35 de ani arată un studiu realizat de Centrul american de cercetare Pew Research.

Diferenţele în ceea ce priveşte natalitatea, mortalitate infantilă sau trecerea de la o religie la alta, vor schimba harta răspândirii acestor religii pe întreg mapamondul, dar mai ales al numărului de credincioşi pe care îl vor avea fiecare dintre acestea.  
 
Printre concluziile cercetării celor de la Pew Research regăsim explicaţia că musulmanii vor fi aproape la fel de numeroşi precum creştinii până în anul 2050.
 
„Numărul musulmanilor aproape că îl va egala pe cel al creştinilor, în prezent cel mai numeros grup religios”, arată studiul publicat pe site-ul pewforum.org. 
 
De asemenea, până în anul 2050, numărul musulmanilor ar urma sa ajungă la  2,76 miliarde (faţa de 1,6 miliarde în 2010), iar cel al creştinilor va fi de 2,92 miliarde (în anul 2010 fiind 2,17 miliarde), în cazul în care actualele tendinţe demografice se vor menţine. 
 
Totuşi, creştinii vor fi şi în 2050 cel mai numeros grup religios din lume, 31,4%  din populaţia lumii, iar musulmanii vor reprezenta 29,7% faţă de 23,2% în 2010.
 
În Europa, populaţia de religie musulmană va ajunge la 10% din cea totală, iar numărul ateiştilor, agnosticilor sau cei neafiliaţi unei anumite confesiuni va fi în continuă creştere. 
 
Studiul mai arată că numărul budiştilor la nivel mondial va fi aproape acelaşi ca în 2010, în timp ce religiile hindusă şi iudaică vor avea mai multi adepţi decât în prezent.

 

 

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.
   

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Remus Octavian Mocanu
3.04.2015, 08:12:22

Proiectia ilustreza, cert, o tendinta reala, insa ea nu trebuie asoluitizata: asa cum statisticile umfla procentajul crestinilor ptr. ca o gramada de lume se declara crestin in sondajele care nu evalueaza direct credintele, ci apartenentele la o traditie, tot asa se intampla si la musulmani. Ba cu atat mai mult, in conditiile in care societatile islamice inca pedepsesc apostazia. Un oarecare numar de musulmani in Vest, sau in tari cu populatie cultivata, cum e Iranul de ex., ce se ascunde sub declaratia de apartenenta e extrem de variabil de la un individ la altul, si spectrul opiniilor in privinta credintelor religiilor listate de pew merge de la scepticism sever pana la piosenie traditionalista.

0 (4 voturi)
Remus Octavian Mocanu
3.04.2015, 08:29:38

Cum spunea renumitul istoric britanic al ideilor Anthony Gottlieb, in sondajele de opinie in care sunt evaluate chestiuni care comporta riscul judecatilor de valoare, cum e si chestiunea apartenentei sau ne-apartenentei la o religie, adesea apar distorsiuni in rezultate cand sunt implicate ceea ce statisticienii numesc "chestiuni materne" ("motherhood issues"). O data in plus asta e mai accentuat in societatile conformiste, cum sunt si cele musulmane, unde apare cu mai mare pregananta ceea ce Van Wolferen numea ca efect social "reality management".

-2 (2 voturi)
Cornel Balaban
3.04.2015, 12:34:14

Reala sau nu, statistica ar trebui sa raspunda si la intrebarea: care e procentul crestinilor care in afara de botezul primit la cateva luni de la nastere, nu au nici o legatura cu religia crestina? Sa se compare cu procentul musulmanilor care chiar sunt musulmani pana la moarte. ... Cred ca musulmanii in acest caz sunt cel putin dublu fata de crestini, ... sau poate gresesc

+2 (2 voturi)