Teatru

articolul anterior articolul urmator

Începe IDEO IDEIS #15. Arta şi cultura sunt sărbătorite în Alexandria şi încă opt oraşe între 5 şi 9 august

5
4 Aug 2020 15:16:38
Autor: Adelina Mărăcine

Mâine începe cea de-a 15-a ediţie a Festivalului de Teatru Tânăr IDEO IDEIS, în Alexandria şi încă 8 oraşe din ţară – Bucureşti, Baia Mare, Botoşani, Buzău, Câmpina, Roman, Sibiu şi Timişoara.

Alexandria rămâne inima festivalului, locul unde se vor desfăşura câteva dintre cele mai îndrăgite evenimente cu care festivalul şi-a obişnuit publicul, în timp ce în celelalte oraşe trupele de teatru tânăr vor întâmpina pentru prima oară capsulele IDEO IDEIS pentru 5 zile de Ateliere de Teatru şi Măiestrie, precum şi întâlniri cu mentorii. O parte din evenimentele din Alexandria se vor transmite LIVE pe o platformă dedicată. 
 
Programul complet poate fi accesat aici.
 
Ediţia aniversară IDEO IDEIS va debuta cu o Festivitate de Deschidere online marţi seara, pe 4 august, de la ora 20:00.
 
 Noul format al ediţiei, programul, trupele participante, trainerii şi mentorii de anul acesta vor fi prezentaţi de actorul Mircea Postelnicu, iar la final echipa festivalului se va alătura pentru a povesti din culisele a 15 ani de IDEO.
 
În Alexandria va avea loc o serie de evenimente stradale care fac parte din iniţiativa Festivalului de a schimba imaginea oraşului şi de a pune bazele unei educaţii de tip artistic într-un loc în care arta ajunge încă foarte greu. Astfel, cvartetul itinerant de coarde Sonore din Bucureşti va concerta în aer liber în fiecare seară, ajungând în cinci locaţii diferite din oraş. Fiecare concert va dura o oră şi va include piese dintr-o gamă largă de stiluri, de la muzică clasică până la muzică modernă, contemporană.
 
Trei clădiri din centrul oraşului vor îmbrăca haine noi, 3 artişti vizuali urmând să realizeze pe parcursul celor 5 zile de festival 3 lucrări murale în centrul oraşului Alexandria, aliniate la tema de anul acesta a festivalului, SCHIMBAREA. Picturile pe ziduri vor fi semnate de Cristian Scutaru, Livi Po – Liviana Popa şi Wanda Hutira.
 
În plus, Alexandria va găzdui şi instalaţia de artă LYRATA, semnată de artistul timişorean Andrei Arion, şi curatoriată de Georgia Ţidorescu. Aceasta va fi integrată într-un spaţiu central al comunităţii şi celebrează 15 ani de prezenţă IDEO în oraş, invitând privitorii la un dialog despre modul în care arta contemporană poate schimba lentila cu care privim spaţiile urbane.
     
 
Muralele şi instalaţia de artă vor putea fi văzute sâmbătă, 8 august, de la ora 18:00, în cadrul unui vernisaj itinerant.
 
Printre cele mai aşteptate momente din cadrul festivalului se numără Seara Povestitorilor cu Maurice Munteanu, Gojira şi Florin Ristei, discuţiile inspiraţionale din cadrul celor două masterclass-uri moderate de Alexandru Ion, Cinemateca târzie – proiecţii de film în aer liber, Biblioteca din Alexandria – spectacol de teatru comunitar scris şi regizat de Bogdan Georgescu, difuzarea celor două spectacole de teatru audio în distribuţia cărora se regăsesc doar alumni IDEO, precum şi cele 20 de ateliere în aer liber sau online propuse de ART & PLAY comunităţii din Alexandria.
 
Mircea Postelnicu va modera în fiecare seară, de la 22:00, un podcast care îi va trece pe ascultători într-un mod autentic prin istoria celor 14 ediţii de IDEO IDEIS şi a celor mai interesante poveşti şi personaje care au trecut pragul festivalului de teatru tânăr. Alături de el, seară de seară, vor fi invitaţi speciali, toţi parte a familiei IDEO - câştigători ai primelor ediţii, traineri şi mentori, membrii din echipa originală a festivalului şi mulţi alţii care au jucat un rol important în istoria festivalului.
 
Festivitatea de închidere a celei de-a 15-a ediţii IDEO IDEIS se va desfăşura tot online, duminică 9 august, de la ora 23:00, cu un super DJ-set ţinut de prieteni şi organizatori IDEO şi un joc de leapşa online în care trupele participante din fiecare oraş vor putea intra în dialog.
 
Întâlnirea IDEO IDEIS cu fiecare din cele 9 oraşe va fi documentată şi comunicată de mini-redacţiile COLAJ, formate din adolescenţi din fiecare comunitate, coordonaţi de Iulia Dromereschi, în cadrul unuia dintre cele mai ample proiecte de dezvoltare comunitară propus de festival, în parteneriat cu AIVImedia.hub.
 
În Bucureşti, atelierele coordonate de trainerii Ana Covalciuc (teatru tânăr) şi Nicolae Constantin Tănase (film), precum şi întâlnirile de mentorat cu actriţa Dana Rogoz, se vor desfăşura la Roaba de Cultură şi Rezidenţa BRD Scena9. Fotografii Adi Bulboacă şi Bogdan Dincă vor documenta întâlnirea Bucureştiului cu festivalul.
 
Toate evenimentele incluse în programul acestei ediţii se vor desfăşura în aer liber, iar regulamentul de participare va fi respectat, în mod obligatoriu, atât de participanţii şi invitaţii ediţiei, cât şi de organizatorii festivalului. Accesul şi participarea la ateliere şi evenimente vor fi permise numai cu condiţia purtării măştii, aceasta fiind obligatorie pe toată durata desfăşurării. Nu va fi permis accesul persoanelor care prezintă simptome de infecţie respiratorie (tuse, strănut, rinoree, stare generală modificată) şi nici a celor care înregistrează temperatura măsurată mai mare de 37,3°C.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Bogdan Liviu
4.08.2020, 19:55:15

serios: da' o poza cu fetele in tinute mai ... lejere nu ati gasit ?!

+4 (4 voturi)
Ion Capsuna
4.08.2020, 23:32:15

Cica e "arta si cultura"! Numa' ca cica nu toti pricep... Cica nu toti e avansati indeajuns sa pricepa asemenea fandoseli...!

+4 (4 voturi)
Bogdan Liviu
5.08.2020, 18:31:49

@capsunica : in anii 90 a venit la TNB un regizor numit Andrei Serban, A pus in scena o trilogie numita "O trilogie antica" . a socat la vremea respectiva ... inclusiv prin nuditate dar a fost un spectaol extraordinar. ce sa vezi: acum e considerat "Cel mai bun spectacol montat în România în ultimii douăzeci de ani " ma consider un privilegiat ca ma vazut spectacolele ...

0 (2 voturi)
Schindler
5.08.2020, 12:47:37

Deci.. asta e arta? Niste copii dezbracati? ok...

+2 (2 voturi)
Astral New
7.08.2020, 14:48:50

Asta este cultură ce faceți voi ? Dacă sunteți în stare de ceva și "mari artiști" - cum vă pretindeți de ce nu faceți aceste "acte de cultură" într-o sală unde să poată sta spectatorii în condiții decente să urmărească "valoroasele voastre creații". Atunci ați vedea câți adepți aveți și cât de "valoroși" sunteți. Dacă ceea ce faceți este de calitate poate ar fi și unii dispuși să plătească pentru a vă vedea. Dar ceea ce faceți voi este un fel de "maimuțăreală". Vreți să băgați "cultura" voastră pe gât și celor care nu au treabă cu asta. "Paralizați" zile întregi spații în aer liber prin oraș pentru a face "mult zgomot pentru nimic", proiectați filme în aer liber unde spectatorii "mâncați" de țânțari stau cu țigara în gură, cu băutura lâgă ei și sparg semințe. Asta o numiți voi cultură ? Poate "cultură de turmă" ! Învățați copii cum să "mâzgălească", să scrie și să deseneze "obșcenități" pe pereții clădirilor ?!. Mergeți în spatele clădirii Finanțelor, în spatele Prefecturii și la blocurile din jur și vedeți ce "frumos" arată pereții. Asta este artă ? Dacă vreți să promovați arta atunci arătați cum știți să desenați sau pictați pe hartie, pânză, lemn, sticlă, ... Să "mâzgălească" pereți poate și un copil de 2 ani , dacă are în mână o "carioca". Ați fost "înfiltrați" de LGBT- iști și îi promovați la "scenă deschisă" - spre asta vreți să îndrumați tineretul ?! Credeam că în "pandemie" se termină cu "ghiorlăiala", cu "bâlciurile" care "paralizează" câte o săptămână centrul orașului și produc atâta mizerie și disconfort locuitorilor (centrul orașului devine un WC public iar mirosul de urină și fecale dăinuie cu săptămânile, zgomot de vibrează geamurile, fum și miros de bodegă, salariații nu mai au unde parca mașinile, ...). Și toate astea pentru unele interese (să aibă anumite terase și hoteluri "încărcare" cu clienți, să bifeze unii că au "activitate culturală", ...). Este și acesta un mijloc de a transfera bani către unele "entități" Păcat că s-a ajuns aici !

0 (0 voturi)
Modifică Setările