Teatru

articolul anterior articolul urmator

A murit actorul Boris Petroff, cunoscut pentru rolul Geppetto din „Pinocchio”

1
18 Nov 2021 18:50:27
Autor: Cristina Morozan
Foto: Facebook
Foto: Facebook

Actorul Boris Petroff a murit, joi, la vârsta de 82 de ani, a anunţat Uniunea Teatrală din România – UNITER. Rolul cu care s-a identificat şi pe care l-a jucat timp de 35 de ani pe scena Teatrului „Ion Creangă” din Bucureşti a fost Geppetto din „Pinocchio” de Carlo Collodi în regia lui Cornel Todea.

„Azi s-a stins Boris Petroff. Împlinise 82 de ani pe 4 noiembrie. Un artist desăvârşit, care şi-a dedicat zeci de ani din viaţă teatrului pentru copii. Un spirit ludic, mereu şugubăţ şi cu zâmbetul pe buze, plin de o vivacitate molipsitoare. 

O personalitate complexă, un actor cu 100 de feţe. În ultimii ani de viaţă se retrăsese la Moroeni (Dâmboviţa). Dumnezeu să îl ierte şi să îl odihnească”, a scris UNITER, pe pagina sa de Facebook.

Sursa citată a amintit câteva repere din activitatea neîntreruptă de 55 de ani ca actor profesionist a regretatului.

„Debutul ca profesionist s-a făcut în 1964 la Teatrul de Stat din Oradea, actualul Teatrul „Regina Maria”. Din 1966 până în 1974 a activat la Teatrul Tineretului Piatra Neamţ, iar din 1974 până la pensionare a jucat pe scenele Teatrului „Ion Creangă” din Bucureşti, Teatrului Evreiesc de Stat şi Teatrului Nottara. A jucat peste 165 de roluri în piese din dramaturgia românească şi universală, bucurându-şi publicul în peste 4000 de reprezentaţii. 

A avut apariţii în peste 20 de filme, având roluri secundare şi episodice. 

De asemenea, a jucat în multe spectacole de teatru de televiziune, iar vocea lui ne-a bucurat în nenumărate spectacole de teatru radiofonic, a căror regie a şi semnat-o uneori. 

Şi-a încheiat activitatea pe scena Teatrului „Tony Bulandra” din Târgovişte”, notează UNITER.

Conform sursei citate, breasla teatrală i-a recunoscut şi răsplătit anii dedicaţi Teatrului, în anul 2004 Boris Petroff a primit Premiul special UNITER pentru teatrul de copii. 

De asemenea, ani de zile, Boris Petroff a fost preşedintele juriului Festivalului de Teatru pentru Elevi „Ferdinand I”. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

de Zeama Zor
19.11.2021, 06:33:58

Ah, m-am bucurat ca a murit petrov, securistul.

Modifică Setările