Actorul Constantin Drăgănescu a murit. Avea 84 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constantin Drăgănescu (1936 - 2020)
Constantin Drăgănescu (1936 - 2020)

Cu doar o zi înainte de Ziua Mondială a Teatrului, actorul Constantin Drăgănescu a încetat din viaţă la vârsta de 84 de ani. A fost unul dintre artiştii de bază ai Teatrului Bulandra, cu apariţii  remarcabile şi în filme pe marele ecran.

Născut în anul 1936 la Constanţa, Constantin Drăgănescu a absolvit cursurile Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti în 1961 (secţia actorie, clasa George Dem Loghin). A avut o carieră de peste patruzeci de ani, din filmografia lui nelipsind, pe lângă producţiile de cinema, filme de televiziune şi scurtmetraje.

Constantin Drăgănescu şi-a început cariera artistică pe scenele teatrelor din Constanţa şi Piatra Neamţ pentru ca puţin mai târziu să se angajeze la Teatrul Bulandra.

În total, zece ani de teatru după care, în 1971, a venit şi prima prezenţă pe marele ecran, graţie unui mic rol în filmul lui Manole Marcus, „Puterea şi adevărul”. De altfel, de numele lui Manole Marcus s-a legat primul deceniu de carieră cinematografică a actorului, această primă experienţă fiind urmată de alte două roluri în filme realizate de același regizor, Departe de Tipperary (1973) și Actorul şi sălbaticii (1975), precum şi de un rol în ultimul film pe care avea să-l facă Marcus, cu numai cinci ani înainte de deces, Marea sfidare (1989).

Anii '80 – '90 au adus o diversificare vizibilă în ceea ce priveşte regizorii cu care a colaborat actorul, în filmografia sa apărând titluri realizate de cei mai importanţi autori români de înainte şi de după Revoluţie: regretaţii Lucian Bratu (Angela merge mai departe) şi Alexandru Tatos (Secvenţe, Secretul armei secrete), Mircea Daneliuc (Glissando, A unsprezecea poruncă), Lucian Pintilie (Balanţa, Niki Ardelean, colonel în rezervă ) Nae Caranfil (È pericoloso sporgersi, Asfalt tango, Filantropica), Dan Piţa (Omul zilei), Radu Mihăileanu (Trenul vieții, Concertul).

Această listă impresionantă avea să fie completată, în următoarele decenii, cu filmele cineaştilor din noua generaţie: Cristi Puiu (Marfa şi banii), Sinişa Dragin (În fiecare zi Dumnezeu ne sărută pe gură), Călin Peter Netzer (Maria, Medalia de onoare), Cristian Nemescu (California Dreamin') sau Tudor Cristian Jurgiu (Câinele japonez). Şi nu în ultimul rând, Constantin Drăgănescu poate fi văzut în două dintre filmele nominalizate la Premiile Gopo 2016: Carmen, în regia lui Doru Niţescu, şi Un etaj mai jos, în regia lui Radu Muntean.


O apariţie remarcabilă a avut în serialul de televiziune „Las Fierbinţi”, difuzat de Pro TV.

Actorul Constantin Drăgănescu va fi înmormântat mâine în cadrul unei ceremonii restrânse, fără să fie depus la teatru, cum se practică de obicei, întrucât starea de urgenţă interzice prezenţa a mai mult de 8 persoane la ceremoniile funerare.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite