VIDEO Actorul Ion Besoiu a fost înmormântat, sâmbătă, la Cimitirul Bellu, cu onoruri militare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Discret, aşa cum a trăit în ultima perioadă, Ion Besoiu a fost condus pe ultimul drum sâmbătă la prânz de familie, prieteni apropiaţi şi câţiva actori care l-au plâns. Actorul Ion Besoiu a fost înmormântat, sâmbătă, la Cimitirul Bellu, cu onoruri militare. Cel care a fost căpitanul Lupan în „Toate pânzele sus“ şi Firs în „Livada cu vişini“ se va odihni pe Aleea Artiştilor, alături de Radu Beligan.

Familia a cerut, de asemenea, discreţie la înmormântare, astfel că jurnaliştilor le-a fost permis accesul doar la intrarea în foaierul Teatrului Bulandra, acolo unde Ion Besoiu a fost director timp de 12 ani. La căpătâiul acestuia au stat de gardă, pe rând, colegi actori, printre aceştia numărându-se şi Dorel Vişan.

Mihai Constantin nu şi-a putut stăpâni lacrimile, atunci când portiera maşinii mortuare s-a închis, ferecând în ea până la cimitir sicriul marelui actor. În alaiul care l-a petrecut până la ieşirea din teatru au putut fi văzuţi şi Marian Râlea şi Emilia Dobrin (fosta soţie a lui Ion Besoiu), dar şi alţi actori, de la alte teatre, alături de care cel dispărut a jucat de-a lungul timpului. De asemenea, directorul Teatrului Bulandra, Alexandru Darie, s-a numărat printre cei care l-au petrecut cu privirea la ultima ieşire „din scenă“ pe Ion Besoiu.

„O epocă se stinge, dar într-un fel am o oarecare pace sufletească că se vor întâlni cu toţii acolo, şi cu Toca (Alexandru Tocilescu, n.r), şi cu Liviu Ciulei, şi cu tata, şi cu mulţi. Din nefericire cu mulţi, dar pentru sufletul lui îi va face bine să se revadă cu toţi, mai ales că a fost unul dintre cei mai buni prieteni cu tata, au făcut filme împreună, i-a legat o prietenie adevărată, ca şi cu mine, de altfel“, a declarat Ducu Darie.

A fost prezent Ministrul Culturii

Slujba de înmormântare a durat 45 de minute, fiind oficiată de doi preoţi, după care actorul a fost înhumat în cripta familiei. Ion Besoiu a fost înmormântat cu trei salve de foc, trase de militari ai Regimentului 30 Garda "Mihai Viteazul". 

Printre personalităţile care i-au stat alături pentru a-i aduce un ultim omagiu s-au numărat ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, Ionuţ Vulpescu, actorii Adrian Titieni, Mihai Constantin, Alexandru Arşinel, regizoarea Alice Barb cu George Ivaşcu. 

Vineri, la priveghi, în foaierul Teatrului Bulandra au venit actori, prieteni, colaboratori şi spectatori.

Alexandru Darie, directorul Teatrului, a spus că "dispare o epocă", iar Dorina Lazăr, directoarea Teatrului Odeon, a mărturisit că "Dumnezeu se îmbogăţeşte acolo sus".

Ion Besoiu, condus pe ultimul drum de familie şi colegi

Actorul Ion Besoiu, cunoscut pentru roluri din filme ca ”Toate pânzele sus” şi ”Bucureşti Non Stop”, a murit miercuri, la vârsta de 85 de ani.

Ion Besoiu s-a născut la 11 martie 1931, la Sibiu, şi a absolvit Academia de Teatru şi Muzică din Sibiu. A debutat în teatru în 1950, dar consacrarea a venit după turnarea filmului ”Toate pânzele sus”, în regia lui Mircea Mureşan, unde i-a avut ca parteneri pe Ilarion Ciobanu şi Jean Constantin.

Timp de 16 ani, a jucat pe scena Teatrului "Radu Stanca", din Sibiu, după care s-a mutat la Bucureşti, unde a jucat la Teatrul "Lucia Sturdza Bulandra" şi a fost, ulterior, timp de 12 ani, directorul acestei instituţii.

Cele mai cunoscute roluri ale sale sunt Cloşca, în "Procesul lui Horia" (1967), Serebreakov, în "Unchiul Vanea" (1983), Polonius, în "Hamlet" (1985), Oronte, în "Mizantropul" (1989), Corifeu, în "Antigona" (1993), Ferapont, în "Trei surori" (1995), Senecus, în "Caligula" (1996), şi Muhoianov Ivan Matveevici, în "Oblomov" (2003).

În film, Ion Besoiu a debutat în ”Furtuna”, de Andrei Blaier şi Sinisa Ivetici, căruia i-au urmat peste 60 de producţii artistice şi de televiziune. A colaborat cu regizori ca Mircea Mureşan, Sergiu Nicolaescu, Gheorghe Vitanidis, Cătălin Mitulescu şi Dan Chişu.

Câteva dintre filmele în care a jucat Ion Besoiu sunt: "Furtuna", "Neamul Şoimăreştilor", "Haiducii", "Răscoala", "Mihai Viteazul", "Ciprian Porumbescu", "Păcală", "Ion, blestemul pământului, blestemul iubirii", "Ultima noapte de dragoste", "Lumini şi umbre". Ultimul film în care a jucat actorul a fost ”Bucureşti Non Stop” (2015), regizat de Dan Chişu.

”Mulţumesc poporului meu care m-a apreciat şi m-a urmărit de-a lungul atâtor ani”, declara Ion Besoiu la împlinirea vârstei de 85 de ani.

În 2002, a primit Premiul de excelenţă al Cinematografiei Române. În 2001, a fost declarat cetăţean de onoare al oraşului Sibiu. Ion Besoiu era preşedinte executiv al Fundaţiei "Sibiul Vechi. Sibiu - Hermannstadt", asociaţie care îi ajută pe tinerii talentaţi şi care oferă premii etnografilor. În anul 2011, a primit premiul Gopo pentru întreaga carieră.

A fost căsătorit de patru ori, prima dată, la 23 de ani, iar ultima dată, la 61 de ani. Are o fiică, Ioana, din căsnicia cu actriţa Emilia Dobrin, care i-a dăruit doi nepoţi.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite