Actorul Mircea Rusu, la Interviurile FNT: „În teatru, lupta între generaţii trebuie uitată“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vlad Cristache şi Mircea Rusu, în studioul Adevărul Live    FOTO: Eduard Enea
Vlad Cristache şi Mircea Rusu, în studioul Adevărul Live    FOTO: Eduard Enea

Actorul Mircea Rusu şi regizorul Vlad Cristache au subliniat, la Adevărul Live, că numai prin competenţă se pot crea punţi de  comunicare între toate generaţiile de actori de pe scenă, ceea ce se putea vedea în spectacolele selectate în cadrul Festivalului Naţional de Teatru (20-30 octombrie)

Regizorul Vlad Cristache, care s-a aflat ieri, în studioul Adevărul Live, are două spectacole selecţionate în cadrul Festivalului Naţional de Teatru: „Umbre“ (27 octombrie, Teatrul Naţional Bucureşti) şi „Deşteptarea primăverii“ (20 şi 21 octombrie, Teatrul Mic). În spectacolul „Umbre“, o dramă schimbă destinul unei fete şi al familiei sale.„Umbre“, într-o montare cu o distribuţie foarte bună, reuneşte trei generaţii de actori, Ana Ciontea, Gheorghe Visu, Mariana Mihuţ, Victor Rebengiuc, Mircea Rusu, Gavril Pătru, Alexandra Sălceanu, sub îndrumarea lui Vlad Cristache (30 de ani), unul dintre tinerii regizori pe val. Personajele îşi trăiesc drama personală până când, treptat, povestea fiecăruia se întrepătrunde cu povestea celorlalţi, ca într-un puzzle care, după ce-i ataşezi ultima piesă, dezvăluie o surprinzătoare imagine de ansamblu, aşa cum se arată în prezentarea spectacolului de la TNB. După ce fiica le este violată în pădure, părinţilor interpretaţi de Ana Ciontea şi Gheorghe Visu li se opreşte viaţa în loc.

Regal cu Mariana Mihuţ şi Victor Rebengiuc

Umbre

Dramaturgul şi regizorul spaniol Marilia Samper (43 de ani) nu este la prima sa vizită în Bucureşti, prima având loc, în urmă cu trei ani, la Teatrul Odeon, cu ocazia unui spectacol-lectură bazat pe aceeaşi piesă. Scenografia cu frunze pe jos şi copaci închişi în cutii de sticlă poartă semnătura lui Vlad Cristache. Mariana Mihuţ şi Victor Rebengiuc sunt din nou împreună pe scena Teatrului Naţional, după cinci ani de la premiera „Conul Leonida faţă cu reacţiunea“. Bătrânelul şi Bătrânica, interpretaţi de cei doi mari actori, au replici savuroase.Un spectacol plin de poezie şi mister, cu final neaşteptat, plasat în inima pădurii, loc simbolic în care sălăşluiesc temeri ancestrale, dar şi locul din care putem ieşi la lumină, mai puternici decât am intrat. O piesă despre pierderea fiinţelor iubite, dar şi despre regăsirea seninătăţii, după o lungă suferinţă.

„În teatru lupta între generaţii trebuie uitată. Nu s-a simţit că e vorba de generaţii diferete pe scenă. El, un regizor tânăr, a ţinut în mână un spectacol şi a reuşit să conducă pe unii dintre cei mai puternici actori, cum sunt Victor Rebengiuc şi Mariana Mihuţ“, a spus  actorul Mircea Rusu.
„Comunicarea dintre noi a fost sinceră şi reală. Am încercat să spunem împreună o  o poveste. Competenţa atrage respect. În Umbre a fost mai complexă distribuţie cu care am lucrat acum“, a explicat regizorul Vlad Cristache.
Vlad Cristache si Mircea Rusu - FOTO Eduard Enea

În spectacolul, „Umbre“, de la Teatrul Naţional Bucureşti, actorul Mircea Rusu este unul dintre protagonişti, fiind personajul Bărbatul şi fiind alături pe scenă de Victor Rebengiuc şi Mariana Mihuţ.

Umbre de Marilia Samper

27 octombrie | 20:00

Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti, Sala Atelier

Un text contemporan al unei scriitoare spaniole, cu piese montate pe importante scene din Barcelona, care afirmă despre opera sa: „Sunt interesată de natura umană şi de ceea ce motivează oamenii să acţioneze, uneori în moduri ciudate. În scrierile mele am încercat să explorez laturile întunecate ale individului, să cercetez amănunţit temerile, obsesiile, dorinţele, mereu într-un context recognoscibil, cu care spectatorul să se poată identifica, dar lăsând spaţiu pentru imaginaţie şi poetic”.

O piesă despre trei familii marcate de pierdere: un cuplu care se destramă după dispariţia fiicei adolescente; un tată şi fiul său care nu pot comunica unul cu celălalt, fiind afectaţi de absenţa mamei; un al treilea cuplu de bătrâni pentru care, la finalul unei vieţi fericite, cea mai mare temere o reprezintă moartea celuilalt. Sfâşiaţi de durere, angoasă şi nesiguranţă, fiecare încearcă să facă faţă, în felul său, dramei pe care o traversează. Treptat, vieţile lor se întrepătrund până la a ajunge să se contopească într-o poveste unică: cea a Albei, fiica pierdută în desişul pădurii, şi a călătoriei ei prin ţinutul durerii, înspre salvare.

Traducerea : Florin Galiş şi Iunia Mircescu

Distribuţia :

Mama : Ana Ciontea                             

Tatăl : Gheorghe Visu

Bătrânica : Mariana Mihuţ                         

Bătrânelul : Victor Rebengiuc

Bărbatul : Mircea Rusu                                       

Străinul : Gavril Pătru

Fata : Alexandra Sălceanu                                 

Băiatul : Emilian Mârnea

Regia, scenografia, ilustraţia muzicală şi light design: Vlad Cristache

 Teatrul Naţional „I. L. Caragiale”, Bucureşti

Deşteptarea primăverii de Frank Wedekind (Teatrul Mic)

"

desteptarea primaverii foto bogdan catargiu

20 octombrie | 18:00 – Teatrul Mic

21 octombrie | 18:00 – Teatrul Mic

Tinerii visează la un paradis artificial care se opune universului adulţilor, se revoltă împotriva ipocriziei şi a falselor valori în lipsa unor ţeluri mai înalte sau a unui vis spre care să se îndrepte. Autorul însă, îşi caracteriza textul drept „o reflectare” luminoasă a vieţii, în care am căutat să dau fiecărei scene tot umorul ei degajat, care se putea obţine”.

Traducerea: Victor Scoradeţ

Adaptarea: Vlad Cristache

Distribuţia:

Melchior Gabor: Alexandru Voicu (20 oct) / Ionuţ Vişan (21 oct)

Wendla Bergman: Silvana Mihai (20 oct)/Alina Rotaru (21 oct)

Moritz Stiefel: Rareş Florin Stoica (20 oct) / George Albert Costea (21 oct)

Ilse:  Alina Petrică

Hanschen Pilow: Marian Olteanu  (20 oct)/ Cezar Grumăzescu (21 oct)

Ernst: Silviu Debu (20 oct) / Răzvan Krem Alexe (21 oct)

Georg, Otto, Robert, Lammermeier:

Alexandru Voicu/ Ionuş Vişan

Rareş Florin Stoica / George Albert Costea

Marian Olteanu / Cezar Grumăzescu

Silviu Debu / Răzvan Krem Alexe

Martha: Andreea Alexandrescu

Thea: Alina Rotaru/ Silvana Mihai

D-na Bergmann: Liliana Pană

D-na Gabor: Mihaela Rădescu

Dl. Gabor / Habebald: Gabi Costin

Sonnenstich (Rectorul şcolii), Omul cu mască: Gelu Niţu

Knuppeldick, Zungenschlag, Fliegentod (grup de profesori): Avram Birău, Ion Lupu, Petre Moraru

Pastorul Kahlbauch: Petre Moraru

Dl.Stiefel: Avram Birău

Dr. Von Brausepulver: Ion Lupu

Regia: Vlad Cristache

Scenografia: Vlad Cristache

Muzica originală: Daniel Rocca

Interpretare live: Trupa FiRMA (Daniel Rocca Stoicea, Sorin Erhan, Adrian Coman, Bărbuţă C-tin Bărbăşelu)

Light design: Iulian Bălţătescu

Durata: 3 h 30 min  (cu pauză)

 Spectacol nerecomandat persoanelor sub 16 ani

Spectacol cu traducere în limba engleză

Teatrul Mic, Bucureşti

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite