ANIVERSĂRI Actorii Horaţiu Mălăele şi Valeria Seciu îşi sărbătoresc ziua de naştere pe 1 august

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Horaţiu Mălăele s-a născut pe. 1 august 1952, la Târgu-Jiu
Horaţiu Mălăele s-a născut pe. 1 august 1952, la Târgu-Jiu

Actorul Horaţiu Mălăele împlineşte astăzi 62 de ani, iar  actriţa Valeria Seciu, născută pe 1 august 1939, împlineşte 75 de ani.

Horaţiu Mălăele (n. 1 august 1952, Târgu-Jiu) este un actor, regizor, caricaturist şi scriitor român. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” în 1975, clasa profesor Octavian Cotescu.

A învăţat la Liceul "Tudor Vladimirescu" din Târgu Jiu si a avut prima expoziţie personală de desene la casa de cultură din oraş in clasa a 12-a. Intenţiona sa urmeze Institutul de Arte Plastice din capitală, dar a absolvit in 1975 Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, la clasa profesorului Octavian Cotescu. A fost repartizat la Teatrul Naţional din Piatra Neamţ si a jucat in spectacole ca Tinereţe fără bătrâneţe de Eduard Covalli, cu rolul lui Dorde pentru care a primit premiul de interpretare, in Slugă la doi stăpâni de Carlo Goldoni, Muntele de D.R. Popescu, Eulenspiegel de Charles de Coster, etc.

S-a mutat in capitală si a jucat pe scenele Teatrelor Nottara, Odeon, Naţional, Bulandra din capitala, in roluri ca Fadinard din Palăria florentină de Eugene Labiche, Profesorul din Lecţia de Eugen Ionescu, Vanea din Unchiul Vanea de A.P. Cehov, Tartaglia din Regele Cerb de Carlo Gozzi, etc.
Din 1982 a regizat spectacole de teatru ca O sărbătoare princiară de Theodor Mazilu, Puricele de Georges Faydeau, Carlo contra Carlo de Paul Ioachim, pentru care a obţinut premiul Festivalului Comediei Romaneşti in 1994, Hotel de Tray Cooney, etc.
A debutat in cinematografie in anul 1974, cu filmul Muntele ascuns.
A regizat 2 episoade din serialul TV Ministerul comediei, apoi filmele Palaria si Nunta mută.
A expus in peste 30 de expoziţii caricaturile pe care le realizează, a publicat cartea autobiografică Horaţiu despre Malaiele, conduce publicaţia Satirul.
Este căsătorit si are 2 fii.

Valeria Seciu a urmat cursurile Institutului de Teatru din Bucureşti, la clasa lui A. Pop Marţian, între 1960-1964, avându-l ca asistent pe Octavian Cotescu cel care, ulterior, avea să-i devină soţ.

A debutat, în 1964, pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, alături de Ion Caramitru, în piesa Eminescu de Mircea Ştefănescu, sub îndrumarea regizorului Sică Alexandrescu, întruchipând-o pe Veronica Micle. În acelaşi an şi-a făcut, de asemenea, debutul în film, jucând în pelicula Casa neterminată, regizată de Andrei Blaier. După doi ani petrecuţi la Cluj, unde a interpretat două roluri, în Androcle şi leul de G.B. Shaw şi Vlaicu Vodă de Alexandru Davila, a revenit în echipa Teatrului Naţional din Bucureşti, pe care, cu excepţia câtorva colaborări, nu a mai părăsit-o până în 1978, când s-a alăturat trupei Teatrului Mic.

Actriţa fetiş a Cătălinei Buzoianu

Aici, sub directoratul scriitorului Dinu Săraru, s-a produs deplina sa maturizare artistică, la contactul cu regizoarea Cătălina Buzoianu şi în parteneriate legendare de scenă cu actorii Ştefan Iordache şi Gheorghe Visu. Marile roluri din această etapă le-a creat în spectacole precum Să îmbrăcăm pe cei goi, Maestrul şi Margareta, Nişte ţărani, Cerul înstelat deasupra noastră, Doamna cu camelii.
La începutul anilor 1990 a înfiinţat şi condus Teatrul Levant, una dintre primele instituţii independente de gen apărute după căderea regimului comunist, continuând însă să joace şi la Teatrul Mic, cu realizări notabile: recitalul Arta iubirii sau rolul Arkadina, din Pescăruşul de Cehov, ambele în regia Cătălinei Buzoianu.

De numele Teatrului Levant este legată o altă colaborare inspirată a actriţei cu regizoarea Cătălina Buzoianu, la spectacolul Pelicanul, după August Strindberg (1994), montat într-un spaţiu neconvenţional (un depozit al Sălii Dalles). Din 2000 până în prezent a urcat mai rar pe scenă, fiecare apariţie reprezentând însă un succes de public şi de critică, două dintre creaţiile sale recente (Esme Allen în Cum gândeşte Amy de David Hare, regia Cătălina Buzoianu, Teatrul Mic, 2006, şi Gloucester în Lear, după W. Shakespeare, regia Andrei Serban, Teatrul Bulandra, 2008) fiind răsplătite cu premii acordate de Uniter. O altă distincţie importantă, medalia comemorativă „150 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu”, i-a fost atribuită actriţei în 2000 de către preşedintele statului pentru merite deosebite în promovarea şi interpretarea operei poetului, mai cu seamă prin intermediul spectacolului Trecut-au anii, recital de poezie şi muzică susţinut ani de-a rândul pe diverse scene alături de actorii Ion Caramitru, Ovidiu Iuliu Moldovan şi de clarinetistul Aurelian Octav Popa. Pe lângă rolurile interpretate pe scenă sau ecran, ea a dat viaţă multor personaje la teatrul radiofonic.
În 2010 a apărut în filmul Aurora, semnat de Cristi Puiu.
Valeria Seciu a fost căsătorită cu actorul Octavian Cotescu. În 1968 s-a născut fiul lor, Alexandru; acesta este astăzi călugăr la Muntele Athos, purtând numele de Monahul Daniil; el se numără printre traducătorii celei mai recente ediţii româneşti a culegerii de texte teologice  Everghetinos (din gr. „Binefăcătoarea”).

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite