„Big Bang” în Piaţa Mare, artificii şi pantoful Cenuşăresei în primul weekend la FITS

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Big Bang în Piaţa Mare din Sibiu cu Plasticiens Volants             FOTO Sebastian Marcovici
Big Bang în Piaţa Mare din Sibiu cu Plasticiens Volants             FOTO Sebastian Marcovici

Cel mai mare festival de teatru din România şi unul dintre cele mai mari din lume, Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS), aflat la cea de-a XXII-a ediţie, s-a deschis cu un extraordinar spectacol de stradă, cu „Big Bang-ul” celor de la Plasticiens Volants, care a coborât peste Piaţa Mare aproape de miezul nopţii, urmat de un spectacol de artificii care a durat un sfert de oră, în Piaţa Teatrului.

Unele dintre cele mai importante companii de teatru din lume, artişti cunoscuţi la nivel internaţional, spectacole care au făcut istorie, se află acum la Sibiu, unde oraşul respiră teatru timp de zece zile. Festivalul s-a deschis cu un spectacol de la Paris, al Theatre de la Ville, venit în premieră în România, unul dintre cele mai cunoscute teatre ale lumii. „Şase personaje în căutarea unui autor”, după Pirandelllo, s-a jucat la Casa de Cultură a Sindicatelor, în faţa unei săli pline, care a aplaudat îndelung un spectacol de artă, un spectacol de o mare poezie, semnat de Emmanuel Demarcy-Mota, unul dintre regizorii cei mai importanţi ai momentului, care a fost prezent şi la o dezbatere, alături de George Banu. „Acest text, care a fost unul dintre cele mai strălucite manifeste ale reînnoirii teatrului în secolul XX, capătă, în spectacolul lui Emmanuel Demarcy-Mota, o dimensiune dramatică, o implicare profund umană, o încărcătură afectivă”, spune George Banu. „De la un Pirandello abstract la un Pirandello concret nu se sacrifică viaţa, drama suferinţa. O teorie teatrală care se construieşte pe o „rană mereu deschisă” – aceasta este vocaţia dublă a acestei reprezentaţii eveniment”, explică George Banu importanţa prezenţei acestei montări la cea de-a XXII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu.

Dar în aceste zile, la Sibiu teatrul nu stă doar în săli. De la zidul exterior al Teatrului „Radu Stanca”, pe care graficianul Dan Perjovschi l-a transformat într-o platformă de artă – „Ziarul orizontal” – aflat la cel „de-al treilea volum”, la spectacolele care au loc tot timpul pe pietonala „Nicolae Bălcescu”, unde în orice clipă îţi poate apărea în faţă un om pe picioroange sau o trupă care dansează samba în mijlocul mulţimii care face roată în jur, şi până la spectacolele grandioase din Piaţa Mare, teatrul e peste tot. Iar spectacolul „Big Bang” care le-a tăiat respiraţia celor care s-au aflat în Piaţa Mare vineri seara este unul dintre cele mai bune exemple şi una dintre cele mai importante prezenţe de la Sibiu.

sibiu

Un spectacol care prezintă evoluţia universului, de la începutul omenirii până la Big Bang, cu baloane uriaşe care se ridică deasupra Pieţei Mari, printre luminile proiectate pe clădiri. Imagine şi sunet... Timpul este cel care a dominat Piaţa Mare din Sibiu, invadată de oameni, timpul materializat prin minutarul unui ceas, care accelerează sau încetineşte pe parcursul scenelor, evocând 14 miliarde de ani. Şi un personaj omniprezent: un ochi sau mai mulţi care plutesc şi zboară.

sibiu

Un alt spectacol mult aşteptat în cadrul FITS a fost „Cenuşăreasa” lui Joel Pommerat, din Belgia, o rescriere modernă a poveştii arhicunoscute. O montare în care Cenuşăreasa are un alt fel de candoare, are şi mult umor, iar povestea de dragoste dintre ea şi prinţ se scrie cu totul altfel, într-o montare în care luminile recompun tulburător spaţiul la fiecare scenă. Iar pantoful... pantoful e al prinţului, nu al Cenuşăresei. E al prinţului trist şi asocial, care cântă la bal celebrul „Father and Son” al lui Cat Stevens şi la sfârşit îşi scoate pantoful din picior şi i-l oferă Cenuşăresei...

Un spectacol al Teatrului din Sibiu, „Fantoma e aici” de Kobo Abe, în regia lui Kushida Kazuyoshi, a fost şi el una dintre vedetele începutului de festival, cu însuşi directorul FITS, Constantin Chiriac, în rolul principal.

sibiu

Printre ritmuri de Holograf, care a cântat sâmbătă seara în Piaţa Mare, expoziţii, lansări de carte şi un „Faust” mult aşteptat în seara aceasta, într-un spaţiu nou din Sibiu, Festivalul, aflat la a XXII-a ediţie, una dintre cele mai valoroase, merge mai departe... La Sibiu, niciun minut nu e pauză, festivalul e pretutindeni şi în orice clipă are loc un eveniment pe care îţi pare rău că-l ratezi. Azi, o întâlnire cu George Banu, la Librăria Habitus, pentru lansarea volumului „Parisul personal. Casa cu daruri”, „O lume de basm” pe pietonala „Nicolae Bălcescu”, sunetul muzicii gospel la Biserica Ursulinelor, samba, „Troienele” la Cisnădioara şi siseară unul dintre pariurile acestei ediţii „Vizita bătrânei doamne”, de la Stuttgart, în regia lui Armin Petras.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite