Teatru

articolul anterior articolul urmator

Caramitru, într-o scrisoare deschisă: „Mă simt nevoit, pentru a treia oară în ultimii douăzeci de ani, să-mi salvez onorabilitatea“

15
8 Jul 2019 17:41:43
Autor: Dana Mischie
Ion Caramitru                                                                                                            FOTO: Arhiva Adevarul
Ion Caramitru                                                                                                            FOTO: Arhiva Adevarul

Ion Caramitru, directorul TNB, a transmis presei o scrisoare deschisă în care vorbeşte despre a treia oară în care este nevoit să îşi salveze onorabilitatea. „Astăzi, mă pregătesc pentru a treia încercare. Acuzele curg torenţial, sunt deja un infractor, terenul e aproape inundat”, punctează ironic Caramitru, referindu-se la controlul pe care Ministerul Culturii îl va face la TNB.

În urmă cu o săptămână, Ministrul Culturii, Daniel Breaz, anunţa, la Antena 3, că va dispune un control la Teatrul Naţional Bucureşti, pentru a vedea cum sunt cheltuiţi banii. Acesta preciza că instituţia are în 2019 un buget de 57 de milioane lei, iar salariile actorilor au fost aproape triplate. 

Pe de altă parte, trei zile mai târziu, actorul şi regizorul Ion Caramitru, directorul Teatrului Naţional din Bucureşti, declara, citat de news.ro, la audierea din Comisia pentru cultură din Camera Deputaţilor, că managerii tuturor instituţiilor naţionale de cultură aflate acum în criză financiară sunt „în culpă juridică, situaţia în care am fost puşi de ministerul Culturii”.

Redăm mai jos scrisoarea deschisă semnată de Ion Caramitru: 

„Mă adresez pe această cale oamenilor, în general, spectatorilor, în special, prietenilor şi celor care nu-mi mai sunt prieteni.

Când am debutat în rolul Eminescu, în 1964, la TNB, regizorul Sică Alexandrescu mi-a scris o dedicaţie pe cartea dăruită la premieră: „Dragă Caramitru, cine are talent are şi mulţi duşmani, tu ai mult talent, îţi doresc cât mai mulţi duşmani!“

Pot să-I spun maestrului meu că urarea s-a împlinit. Am destui duşmani şi în teatru, şi în Parlament, şi în Guvern şi chiar pe stradă.

Am ajuns, iubite maestre, la maturitate!

Nu am a-mi reproşa mai nimic, nici privind conduit mea civică, nici profesională şi nici material. Trebuiee să-mi reproşez încrederea în oameni şi naivitatea de a uita ceea ce românul, tot timpul, ştie, că surprizele majore, dramatice şi uneori chiarr tragic vin de la cei cărora, într-un fel sau altul, le-ai făcut doar bine în viaţă şi în carieră.

De aici şi până la linşajul mediatic pe care îl trăiesc, e doar un pas.

Trebuie să mă apăr, să dovedesc, să mă dezbrac în faţa lumii, pentru a arăta unde mă doare şi ce am de gând să fac. Cam cum era în comunism.

Am mai trecut prin asta. Sunt pregătit.

Mă simt nevoit, pentru a treia oară în ultimii douăzeci de ani, să-mi salvez onorabilitatea.

În 2001, tot la iniţiativa Ministerului Culturii, s-a decis un control, chitit să mă compromită, în legătură cu UNITER. La final, am câştigat în instanţă, un process de calomnie care s-a încheiat cu condamnarea penală a Secretarului de Stat Ion Antonescu, zis „Mareşalu'“. Am cerut, atunci, daune morale de 1 Leu, fiindcă nu câştigul material m-a interesat, ci ca adevărul să iasă la lumină.

Între 2015 şi 2017, am fost controlat în toate ipostazele de funcţionar public, de binecunoscutul organism ANI. În 2017, dosarul a fost clasat.

Astăzi, mă pregătesc pentru a treia încercare. Acuzele curg torenţial, sunt deja un infractor, terenul e aproape inundat.

Numai că astăzi, cauza mea este, în principal, salvarea de la inactivitate şi faliment a Teatrului Naţional din Bucureşti şi a principalelor instituţii naţţionale ale României, aflate în directă legătură cu Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, resposabil, de facto, de activitatea noastră.

Alături, un alt traseu de abordat, pornit de la delaţiuni şi neadevăruri venite de la câţiva colegi lipsiţi de scrupule.

Sunt pregătit şi pentru asta.

Vreau să-mi asigur prietenii că nu am nevoie de ajutor, că am adevărul de partea mea şi că voi lupta să-l dovedesc. Îi rog doar să mă urmărească în tot ce fac. Atât.“

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

15 Comentarii

Manole Scarlat
8.07.2019, 17:49:44

Vrea să salveze ce nu are.

+2 (10 voturi)
imsi imsi
8.07.2019, 18:15:10

Cred ca a ajuns aici fiindca a ascultat de sfaturile economice ale fiu sau marele economist de la USR. Altfel ca actor n ai ce sa i reprosezi e printre ultimii care au si talent si carte. Simpatiile politice nu se discuta fiindca la artisti tin mai mult de suflet decit de ratiune.

0 (6 voturi)
Priviți Atent, Treziți-VĂ !
8.07.2019, 19:06:56

Cine intră în cocină .... Îl mănîncă ...... nu numai porcii. Oare Actorul Caramitru să nu fi știut ce dorea Domnul Caramitru ? Oare Artistul Caramitru să nu fi știu cine este TOV „ionică iliescu” ? ion la ion trage de se face un ALT-OM ! Oare Omul Caramitru să nu știe nici măcar astăzi ceea ce înseamnă să te faci Tov Ministru și Tov Director în cadrul Sistemul NEW & Modern Totalitarist de Stat post-comunist ex-securist ? Ar putea să-l ajute/lămurească Amicul Dinescu & Comp. ! De altfel în lumea artistico-cultural-intelectuală „de la noi” mai sînt încă foarte mulți Stimabili și Celebri care s-au băgat unde NU Ar Fi trebuit să le fiarbă OALA. Dar ce să-i faci ? la o supă fierbinte-nainte, la cinste, curaj și adevăr mai’napoi, Brînza-i pe bani, Tovarăși, și capitalismul securist în toi în „noi”! P.S. Oare de ce nu scrie nimeni o piesă pusă la TeîNBe despre o nouă „rivoluție” în studioul 4 de la TeVidRău cu aceeași Stimabili ceva mai Maturi cu 30 de ani de experiențe și chiolhane diverse și diversioniste. Stimabile, eu cu cine .... Hîc ! pe cine să crezo votez ? Hîm ! Pe „ionicii” Ăștia că-s mulți, unici și Alt-Om-izați superb. „Trăiască coana Joițica, că-i damă bună!” Trăiască con Ionică, că-i domn bun ! „Muzica!”

+3 (7 voturi)
M Costi
8.07.2019, 19:07:11

E bine si rentabil sa fii bugetar in Romania , salariul merge bine-mersi chiar daca pierzi timpul aiurea , ai timp sa faci politica , nimeni nu te intreaba de eficienta muncii ! Si poti sa-ti oferi o viata frumoasa , plus ca iti poti trimite copiii la studii in strainatate. Interesant este faptul ca niciunul dintre propagandistii antibugetari , foarte vehementi in cazul ...bugetarilor obisnuiti ( medici , profesori , militari , politisti , functionari etc ) nu are nimic de zis in cazul bugetarului Caramitru... !

+5 (9 voturi)
Victoria lui Mirea
8.07.2019, 20:26:15

Agramat Caramitru! E vorba de onoare. Incearca totusi sa vezi care e substantiv si care adjectiv in limba romana. Ca tu le stii doar sa le reciti. Ca un papagal.

-1 (11 voturi)

Vezi toate comentariile (15)