„Carousel“-ul lui Andrei Şerban deschide cu fast Festivalul Naţional de Teatru VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adaptarea de Andrei Şerban şi Daniela Dima, după piesa Liliomde Ferenc Molnár şi filmul cu acelaşi titlu de Fritz Lang, „Carousel“, se joacă în deschiderea Festivalului Naţional de Teatru (FNT) vineri şi sâmbătă, pe 21 şi 22 octombrie,  de la ora 18.00, la Teatrul Bulandra, Sala „Liviu Ciulei” .

Un musical de excepţie, de anvergura reprezentaţiilor de pe Broadway, semnat inconfundabil de Andrei Şerban, aşa este prezentat spectacolul pe site-ul Teatrului Bulandra.

Spectacolul are două distribuţii, cu Ana Ularu şu Alexandra Fasolă, în rolurile principale. 

Spectacolul începe chiar de la intrarea în holul sălii "Liviu Ciulei" de la Teatrul Bulandra. O atmosferă de bâlci, în scenografia lui Octavian Neculai, cântece italieneşti şi franţuzeşti interpretate live (muzica lui Raul Kusak, pe care îl putem vedea ulterior şi la pian). Canţonetele vesele te învăluie, publicul cântă, dansează şi face poze alături de actori, printre căluţi, baloane colorate, lumini stroboscopice. Femei frumoase, în rochii de cabaret (costume Lia Manţoc).

Vlad Ivanov, în rol de clovn, cu buze roşii şi chip de mască alb, se întrece pe sine încă o dată. Rodica Lazăr, madame Muscat, stăpână a Caruselului, este o veritabilă "femme fatale".  Alexandra Fasolă interpretează candoarea şi hotărârea unei fete, care-şi asumă cu încăpăţânare iubirea până la capăt.

Textul te poartă spre problematica morţii. Râsul ţi se îneacă în lacrimi... A iubi şi a nu iubi, a-ţi ispăşi încăpăţânarea şi orgoliul în Purgatoriu timp de 16 ani, a recunoaşte că iubeşti, a fi părăsită, deşi iubeşti, a purta copilul celui pe care-l iubeşti şi trebuie să-l îngropi...

Dramele unor femei, pe care nici bogăţia, nici sărăcia nu le ajută în disperarea lor de a-l pierde pe acelaşi bărbat iubit, cântecul lor sfâşietor în faţa morţii, inocenţa unei fetiţe care-şi caută tatăl în amintirile celor din jur, toate pe fondul unor melodii sensibile din repertoriul italienesc.

Andrei Şerban: "Când suntem cu adevărat implicaţi, putem simţi în mod concret acel curent invizibil care ne traversează"

"Am emoţii să revin în această sală la aproape o jumătate de secol de la debutul meu ca student, cu Iulius Cezar, cu celebra punte peste spectatori construită atunci de Ciulei. Acum o punte similară revine, iar ...un omagiu in memoriam celor care nu mai sunt. Actul teatral e prin definiţie viu. Cred că mergem la teatru ca să fim atinsi. Avem nevoie de teatru pentru a intra în contact cu o altă realitate, spune Andrei Şerban.

Teatru - repetitii Carusel de Andrei Serban FOTO Eduard Enea
"Prezenţa umană se deschide spre altceva, o altă dimensiune; în anumite momente de graţie, când suntem cu adevărat implicaţi, putem simţi în mod concret acel curent invizibil care ne traversează.  Pentru câteva clipe nu ne mai simţim singuri. Bun venit la Car(o) usel!", apreciază Andrei Şerban.

Din distribuţia spectacolului de la Bulandra fac parte, în mare parte actorii cu care regizorul a lucrat la "Omul cel bun din Seciuan", tot la Bulandra: Vlad Ivanov, Alexandra Fasolă, Ana Ularu, Ana Covalciuc, Silviana Negruţiu, Cătălin Babliuc, Radu Iocoban, Rodica Lazăr, Maria Obretin, Mirela Gorea, Adela Bengescu, Şerban Gomoiu, Simona Pop, Andrada Corlat. Biletele la repetiţiile cu public, la cele două reprezentaţii rămase din cele cinci,  jucate luni şi marţi,  se găsesc la casa de bilete a Teatrului L.S. Bulandra.

Teatru - repetitii Carusel de Andrei Serban FOTO Eduard Enea

Scenografia: Octavian Neculai. Costume: Lia Manţoc. Muzica: Raul Kusak

Musical pe Broadway şi film de Fritz Lang

liliom film

Piesa "Liliom" de Ferenc Molnár a avut în 1909 premiera  mondială din Budapesta. "Liliom" a parcurs o impresionantă carieră internaţională: Fritz Lang, Max Reinhardt, Michael Thalheimer, Schilling Árpád s-au apropiat de această capodoperă  iar cinematograful american i-a dedicat opt ecranizări.  

De asemenea, spectacolul s-a jucat ani de-a rândul pe Broadway, ca musical - Carusel, semnat de Richard Rodgers (muzică) şi Oscar Hammerstein (versuri).

În Teatrul European al  ultimilor cinci ani, textul lui Molnár a fost interpretat scenic în teatre din Germania, Franţa, Italia, Marea Britanie. În România, Victor Ioan Frunză a mai montat la Brăila textul lui Molnar.

Regizorul Fritz Lang (1890 – 1976) a făcut filmul "Liliom", în 1934. Extrem de influent în artă în perioada cunoscută ca expresionismul german, Lang a devenit ulterior unul dintre cei mai cunoscuţi émigrés din Germania în Statele Unite, Fritz Lang a fost proclamat de către British Film Institute drept Maestru al întunericului (în original, "Master of Darkness"). 

Filmul Liliom (1934)

Regizor by Fritz Lang
Produs de Erich Pommer
Scenariu: Robert Liebmann, Ferenc Molnár, Bernard Zimmer
Din distribuţie: Charles Boyer, Madeleine Ozeray, Pierre Alcover, Roland Toutain, Robert Arnoux
Muzica de Jean Lenoir, Franz Waxman

broadway musical

Pe Broadway

Muzica Richard Rodgers
Versuri Oscar Hammerstein

Producţii musical Carusel

1945 Broadway
1947 Turneu în Statele Unite
1949 Broadway 
1950 West End
1965 Lincoln Center 
1992 West End 
1994 Broadway 
2008 West End 
Premii
1945 New York Drama Critics Circle Award, Best Musical
1992 Olivier Award, Best Musical Revival
1994 Tony Award, Best Revival of a Musical

INFO FNT

"Carousel"
adaptare de Andrei Şerban şi Daniela Dima, după piesa „Liliom” de Ferenc Molnár şi filmul cu acelaşi titlu de Fritz Lang
Direcţia de scenă: Andrei Şerban
Decorul: arh. Octavian Neculai
Costumele: Lia Manţoc
Produs de: Teatrul „Lucia Sturdza Bulandra” Bucureşti
Durata: 2h 30 min cu pauză

21-10-2016 | 18:00
Teatrul Bulandra, Sala „Liviu Ciulei”

22-10-2016 | 18:00
Teatrul Bulandra, Sala „Liviu Ciulei”

CAROUSEL

adaptare de Andrei Şerban şi Daniela Dima, după piesa Liliom de Ferenc Molnár şi filmul cu acelaşi titlu de Fritz Lang

Distribuţia:

Liliom: Vlad Ivanov

Iulia: Alexandra Fasola / Ana Ularu

Doamna Muskat, Comisarul: Rodica Lazăr / Maria Obretin

Albert, Ştefan Kadar: Cătălin Babliuc

Maria: Ana Covalciuc / Silvana Negruţiu

Wolf Beifeld, Inspectorul: Radu Iacoban

Mătuşa Fotografă, Dr. Reich: Mirela Gorea

Luiza, Ascuţitorul de Cuţite, un Poliţist din Cer: Adela Bengescu

Hozlinger, Poliţist pe pământ şi în cer, Strungarul: Şerban Gomoi

Nepoata Fotografei, Poliţist din Cer: Andrada Corlat / Simona Pop

Regia: Andrei Şerban

Decor: Arh. Octavian Neculai

Costume: Lia Manţoc

Coregrafia: Arcadie Rusu

Muzica originală: Raul Kusak

Light Design: Alexandru Darie, Andrei Şerban

Asistent regie: Cristina Bilciu

Asistent secud: Răzvana Cernat

Asistent decor: Vladimir Iuganu

Asistent costume: Nicoleta Cârnu

Efecte de magie: Marius Drăguş

Durata: 2h 30 min (cu pauză)

Teatrul „Lucia Sturdza Bulandra”, Bucureşti

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite