Cartea „Oameni aleşi. Românii“ de Ion Simionescu este distribuită, luni, la pachet cu ziarul „Adevărul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
carte ion simionescu insert Adevaurl

Cartea „Oameni aleşi. Românii“, semnată de Ion Simionescu, va fi distribuită luni, 23 iulie, cu ziarul „Adevărul“. Pachetul care include ziar şi carte va costa 17,99 leişi se va găsi la chioşcuri timp de  două săptămâni.

 Autorul  Ion Simionescu, respectat om de ştiinţă şi preşedinte al Academiei Române între 1941-1944, şi-a propus să readucă în atenţie eroii săi mai cunoscuţi sau mai puţin cunoscuţi, evidenţiind cele mai notabile fapte ale acestora, prin intermediul volumului „Oameni aleşi. Românii“.

Despre vremuri de băjenie, de foc şi sânge

De ce românii sunt oameni aleşi? „Puţine noroade au trăit o viaţă mai jalnică decât cel românesc. Dacă ar fi să se concentreze neamul întreg într-o singură fiinţă, descrierea trecutului ei ar fi mai zguduitoare decât cea mai crâncenă tragedie a lui Shakespeare“, spune autorul Ion Simionescu în introducerea cărţii.

„Istoria poporului nostru, în decurs de veacuri nu cuprinde prea multe pagini neîntrerupte de senin şi linişte. Clipele de răgaz sunt împotmolite în perioade de atâta zbucium, încât într-adevăr te minunezi, cu cronicarul, cum de a mai putut să rămâie fiinţă vieţuitoare în ţară. Vremurile de bejenie, de foc şi sânge, n-au ţinut ca pe aiurea, cât prăpădul unui puhoi de munte. Dimpotrivă“, consideră Simionescu.

Un eroism tăcut,
adesea mai intens

oameni alesi ion simionescu

„Faptul că poporul a supravieţuit infernului în care se zbate de veacuri întregi rămâne drept indicarea eroismului tăcut, adesea mai intens, spre norocul vremii când va fi cu putinţă manifestarea lui reală pe toate terenurile în liniştea unor zile senine. Cu atât mai vădite răsar, ca nişte seminceri falnici, izolatele personalităţi presărate în drumul trecutului şi care, într-un fel ori altul, au răzbit furtunile, spre a arăta existenţa aleselor însuşiri păstrate sub carapacea ocrotitoare unde se menţine curat sufletul etnic“, subliniază autorul în prefaţa volumului „Oameni aleşi“.

Cine a fost
autorul Ion Simionescu

Ion Th. Simionescu (1873 -1944) a urmat  liceul „ A. T. Laurian“ din Botoşani, între anii 1883-1890. Apoi a fost înscris la  cursurile Facultăţii de Ştiinţe, din cadrul Universităţii din Iaşi, iar în perioada 1890-1894 a făcut Şcoala normală superioară „Vasile Lupu“ din Iaşi. Între anii 1895-1898 a urmat cursuri postuniversitare de specializare la Viena, în domeniul geologiei şi paleontologiei. În 1899 a urmat alte cursuri de specializare în Franţa, la Grenoble. Din 1907 a devenit membru corespondent al Academiei Române, din 1910 a fost decan al Facultăţii de ştiinţe, iar din 1911 a fost numit membru titular al Academiei Române. În 1930 a fost preşedinte al Societăţii Române de Ştiinţe, iar în 1941 a fost numit preşedinte al Academiei Române.

Perspectiva evoluţionistă

De-a lungul carierei sale ştiinţifice şi didactice, Ion Simionescu a publicat peste 1.600 de lucrări, în principal pe teme de geologie, geografie şi paleontologie. Prin lucrările sale, a contribuit la dezvoltarea geografiei, geologiei şi paleontologiei, prin introducerea unor noi puncte de vedere, în cele peste 100 de studii asupra Carpaţilor, Podişului Moldovei, Dobrogei şi a altor regiuni ale României. A fost un adevărat deschizător de drumuri, fiind recunoscut şi pe plan internaţional, în mod deosebit ca specialist în fauna neocomianului.

O constantă a lucrărilor sale este perspectiva evoluţionistă de prezentare a cauzelor şi mecanismelor care determină desfăşurarea proceselor din natură. O serie de rezultate urmate din cercetările practice asupra structurilor stratigrafice şi fosilelor din diferite sectoare montane au fost confirmate de cercetări ulterioare.

„Suntem ademeniţi mereu către lumina fascinantă a străinătăţii, ca şi fluturii de lumina unui felinar. Ne închinăm numai în faţa eroilor ei, uitându-i ori nesocotindu-i pe ai noştri, cu însuşiri adesea egale şi cu fapte uneori mai demne de ţinut în seamă, tocmai prin decorul aspru ce le formează fondul. Nu luăm pildă de la străini, cum ţin flacăra veşnică vie în faţa icoanei personalităţilor lor de vază. Nu mai pomenesc de marile serbări pentru evocarea până şi a copilăriei, dusă în nevoi, a lui Pasteur, desfăşurate în Franţa. Chiar vecinii noştri adesea ne întrec în această privinţă“, punctează autorul în volumul „Oameni aleşi. Românii“.

carte ion simionescu insert Adevaurl

„Oameni aleşi. Românii“ de Ion Simionescu, volum publicat de Editura Paul Editions, va fi distribuit luni, 23 iulie, cu ziarul „Adevărul“. Pachetul format din ziar şi carte, care costă 17,99 lei, va putea fi găsit la chioşcuri timp de două săptămâni.

Pentru a te abona la ziarul Adevărul (click aici).

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite