Celebrul actor Tim Robbins a ajuns la Sibiu. „Visul unei nopţi de vară“ coboară peste burgul de pe Cibin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actorul Tim Robbins, premiat cu Oscar, va primi o stea în weekend la Sibiu, pe Aleea Celebrităţilor, şi va prezenta spectacolul „Visul unei nopţi de vară“, după Shakespeare, în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru.

În prima jumătate a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS), care a început pe 10 iunie şi se termină, duminică, pe 19 iunie, spectacolele de stradă au fost în mare măsură afectate de ploaie.

Cea mai aşteptată prezenţă din festival este a actorului Tim Robbins, premiat cu Oscar, celebru pentru rolurile din filmele „Închisoarea îngerilor“ şi „Mystic River“. De astă dată, la Sibiu a venit în calitate de regizor al piesei „Visul unei nopţi de vară“, producţie realizată în colaborare cu trupa The Actors’ Gang. 

Ajuns la Sibiu, actorul a fimat marţi seară la Sala Festivă a Bibliotecii ASTRA, pentru conferinţa specială „Cătălin Ştefănescu în dialog cu Tim Robbins” - emisiunea Garantat 100%.

La Sibiu, vor fi două reprezentaţii ale spectacolului "Visul unei noţi de vară", regizat de Tim Robbins, joi şi vineri, pe 16 şi pe 17 iunie, de la ora 20.00, la  la Filarmonica de Stat.

visul unei nopti de vara

Spectacol hipnotic, realizat după textul lui Shakepeare, cu muzică live, „Visul unei nopţi de vară“  aduce la Sibiu un univers suprarealist. Spectacolul se va juca, vineri seară, la Sala Thalia,de la ora 20.00.

„Este una dintre piesele mele preferate scrise de Shakespeare. Conţine foarte multe straturi de adevăr, neadevăr, vis, realitate, magie şi înşelătorie. O dispută conjugală tulbură universul, iar situaţia confuză rezultată este periculoasă şi plină de comportamente scandaloase şi extrem de amuzante“, mărturiseşte Tim Robbins.

Actorul-regizor va participa şi la o conferinţă specială, alături de Irina Margareta Nistor, fiind onorat, sâmbătă-seară, şi cu o stea pe Aleea Celebrităţilor.

Pentru cei care nu au şansa să-l vadă la Sibiu, o veste bună: Tim Robbins şi spectacolul său vor ajunge şi în Bucureşti, la Teatrul de Comedie, pe 22, 23 şi 24 iunie.

Aleea Celebrităţilor

De-a lungul timpului, oraşul Sibiu a fost martorul ontribuţiei extraordinare aduse de numeroase personalităţi culturale şi artistice, care au poposit în cele 23 de ediţii de festival. Fiecare dintre aceste personalităţi are o poveste distinctă şi extraordinară, care o leagă de destinul Sibiului şi care rămâne ţesută în fibra intimă a comunităţii.

 Deşi este inspirată de celebra Walk of Fame de la Hollywood, Aleea Celebrităţilor din Sibiu are propria personalitate  şi unicitate.

chiriac stele wlak of fame

Este, de asemenea, un punct de atracţie turistică, în singurul oraş din România cu trei stele în Ghidul verde Michelin. Aleea Celebrităţilor este situată între primul şi al doilea zid de apărare pe o alee pietonală, ce uneşte primul teatru construit pe teritoriul României la 1788 cu “Cazarma 90”, unde va fi construit viitorul teatru. Între trecut şi viitor s-a născut această Alee a Celebrităţilor, unde în fiecare an vor fi adăugate nume importante din lumea teatrului, a dansului, a artelor spectacolului.

Din anul 2013 se desfăşoară cu succes şi Gala Celebrităţilor în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu. Evenimentul urmăreşte să marcheze în mod semnificativ întregul parcurs al festivalului. Gala aduce pe scenă personalităţile distinse cu o stea pe Aleea Celebrităţilor şi se constituie într-o recunoaştere publică a meritelor celor mai importanţi aritişti ce au contribuit la dezvoltarea festivalului de la Sibiu. De asemenea, celebrează activitatea profesională a unui actor şi a unui regizor, prin Premiile Virgil Flonda şi Iulian Vişa.

Anul acesta vor fi onoraţi cu o stea pe Aleea Celebrităţilor din Sibiu, următorii artişti:

Alvis Hermanis - regizor

Christoph Marthaler - regizor

Evgeny Mironov - actor

Thomas Ostermeier - regizor

Luk Perceval - regizor

Victor Rebengiuc - actor

Tim Robbins - actor, scenarist şi regizor

De la inaugurarea acestui proiect, acum 3 ani, au fost acordate 18 stele:

Ariane Mnouchkine – regizor (2013)
Declan Donnellan – regizor (2013)
Eugenio Barba – regizor (2013)
George Banu – om de teatru (2013)
Nakamura Kanzaburo XVIII – actor Kabuki (2013)
Silviu Purcărete – regizor (2013)
Gigi Căciuleanu – coregraf (2014)
Krystian Lupa – regizor (2014)
Lev Dodin – regizor (2014)
Martin Hochmeister - fondatorul primului teatru de pe actualul teritoiu al României, Turnul Gros (2014)
Peter Brook – regizor (2014)
Peter Stein – regizor (2014)
Radu Stanca - poet, dramaturg şi regizor (2014)
Klaus Maria Brandauer - actor, regizor de film (2015)
Eimuntas Nekrošius - regizor (2015)
Joël Pommerat -dramaturg, regizor (2015)
Neil LaBute - regizor, scenarist si dramaturg (2015)
Kazuyoshi Kushida - dramaturg, regizor si actor (2015)

Doi mari creatori ale caror spectacole au fost vazute pentru prima data in Romania la Festivalul National de Teatru de la Bucuresti – Thomas Ostermeier si Luk Perceval (foto) – vor primi, sambata18 iunie cate o stea pe Aleea Celebritatilor din Parcul Cetatii din Sibiu, la editia 2016 a Festivalului International de Teatru.

In 2007, regizorul Thomas Ostermeier a venit in Festivalul National de Teatru (FNT) la invitatia directorului artistic Marina Constantinescu cu doua spectacole memorabile – „Nora” de Henrik Ibsen si „Concert la cerere” (Wunschkonzert) de Franz Xaver Kroetz, productii ale Teatrului Schaubuhne din Berlin. Thomas Ostermeier si trupa lui minunata participau la Festivalul National de Teatru si la Bucuresti dupa succesul fulminant de la Avignon, la o editie de inalt nivel teatral si cultural, al carei director artistic asociat fusese chiar regizorul Ostermeier. Ii cucerise pe iubitorii de teatru. Ii era deschis drumul spre un public avid de aceasta arta. De atunci, a tot revenit in Romania cu alte spectacole la Craiova si la Cluj. „Hamlet”, de pilda, prezentat in Festivalul International de Teatru Shakespeare in anul 2010 ramane, dupa „Nora”, o productie de neuitat.

In 2015, regizorul belgian Luk Perceval a fost invitatul special al Festivalului National de Teatru. Marina Constantinescu a ales pentru editia de anul trecut impresionantul spectacol „Frontul” (Front) pe care Perceval l-a pus in scena la Thalia Theatre Hamburg din Germania. Realizat in 2014, acest spectacol a marcat teatrul european prin modul profund in care trateaza o tema cheie a lumii de azi: razboiul si efectele lui asupra fiintei umane. De asemenea, Luk Perceval a avut in perioada sederii sale la Bucuresti o intalnire cu zece tineri actori romani in cadrul atelierului de creatie sustinut de artist, intitulat „Peace for the monkey mind” / „O minte linistita, perfect concentrata”. O intensa experienta artistica, o imbinare armonioasa intre tehnici de yoga si lucrul cu actorii pe texte de William Shakespeare si Jon Fosse.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite