Teatru

articolul anterior articolul urmator

Celebrul spectacol „La Ţigănci“ de la Odeon, în regia lui Alexander Hausvater, transmis astăzi online

1
23 Apr 2020 10:38:28
Autor: Otilia Andrei
Scenă din "La ţigănci, cu Florin Zamfirescu şi Adriana Trandafir
Scenă din "La ţigănci, cu Florin Zamfirescu şi Adriana Trandafir

În aceste vremuri pline de încercări, în care lumea se închide, Odeonul rămâne deschis prin seria Marilor Spectacole @Odeon difuzate săptămânal online. Joi, de la ora 18.00, va fi difuzat  spectacolul antologic „La Ţigănci” după Mircea Eliade, în regia lui Alexander Hausvater. Data premierei a fost pe 22 iunie 1993.

 „Fastuos, de o teatralitate luxuriantă", spectacolul „La Ţigănci” s-a bucurat deopotrivă de aprecierea publicului şi a criticii de specialitate. A fost a doua colaborare a actorilor Teatrului Odeon cu Alexander Hausvater, după ce în 1991, regizorul, revenit în România din Canada, a montat pe scena Odeonului un spectacol cu un succes răsunător: „...Au pus cătuşe florilor“ după F. Arrabal. Ambele texte, „La Ţigănci” (1993) şi „...Au pus cătuşe florilor“ (1991),  au fost adaptate de poetul Cristian Popescu.

Spectacolul va fi transmis prin live streaming pe pagina de Facebook a teatrului, pe site-ul Smart FM şi va fi disponibil online pe canalul de YouTube până la ora 24.00.  În „La Ţigănci“, lucrul important era descoperirea că publicul poate să se integreze în spectacol, spunea regizorul Alexander Hausvater.

"De la început, Cristian Popescu era un spirit total revoluţionar. Era cineva care nu mai văzuse teatru şi când venea la repetiţii plângea ca un copil. Era cineva care-şi căuta cuvintele zile întregi; fugeam după el prin oraş că n-a terminat textul, fugea de mine, se îmbăta… Pentru a prezenta o frază, trăia cu ea zile întregi... Era un artist adevărat; întrebat fiind la conferinţa de presă „tu ce-ai făcut în spectacol?“, a spus: „am fost la cheremul lui Hausvater şi în folosul spectacolului“. Un fenomen care nu prea se mai întâmplă, în care cineva cu capacităţile lui poetice se pune la dispoziţie total",  a declarat Alexander Hausvater la  Adevărul LIVE.

Filmarea care va fi transmisă joi, 23 aprilie, începând cu ora 18:00, a fost realizată în 2003, când s-au sarbatorit zece ani de la premieră, ocazie cu care a fost lansată cartea „La Ţigănci… cu Popescu” (Editura „Semne”, Bucureşti), semnată de Mugur Arvunescu, un volum care vorbeşte despre experienţa extraordinară de lucru a întregii echipe la acest spectacol. Mugur Arvunescu a reunit mărturiile tuturor colegilor săi, iar rezultatul a fost foarte emoţionant:

 „Pentru Alexander Hausvater nuvela lui Mircea Eliade este pretext de desfăşurări ideatice şi imagistice despre ţigan ca singura punte naturală între Occident şi Orient. Apropierea de viaţă gitană este o posibilitate pentru lumea modernă şi desacralizată de a accede la ritual, la rădăcini, la conştiinţa mitologică. Povestirea profesorului Gavrilescu devine, în cutia cu miracole care este teatrul, un drum iniţiatic deopotrivă pentru actori şi spectatori. O întâlnire prin care suntem invitaţi să exorcizăm răul din noi, odată cu eroul", aprecia Ludmila Patlanjoglu.

„În La Ţigănci acţiunea şi personajele devin fragmente care îşi caută întregul – personajul principal este jucat de cinci actori, nu se imită un om ci se recompune un sens şi o existenţă din fragmente de personalitate. Fragmentul existenţei însă trebuie luat ca un dat, chiar dacă o anumită nostalgie a vechilor modele persistă: ce bine era când lumea era în alb şi negru; nu mai suntem aşa – suntem o lume de cioburi, în care cel mai tragic lucru e sa priveşti neputincios tragedia”, sublinia Doru Mareş.

„La Ţigănci”

De Mircea Eliade
Regia: Alexander Hausvater

Text pentru spectacol: Cristian Popescu
Decor: Constantin Ciubotariu
Costume: Irina Solomon şi Dragoş Buhagiar
Muzica: Adrian Enescu

Distribuţie: Adriana Trandafir, Florin Zamfirescu, Carmen Tănase, Marius Stănescu,  Gelu Niţu, Ionel Mihăilescu, Camelia Maxim, Laurenţiu Lazăr, Constantin Cojocaru, Mugur Arvunescu, Dan Bădărău, Iuliana Ciugulea,  Mirela Dumitru, Şerban Ionescu, Angela Ioan, Ioan Batinaş, Diana Gheorghian

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Mesterul Ardelean
23.04.2020, 10:57:14

Oare, peste ani si ani, o sa fie romanii nevoiti sa schimbe titlul din "La tiganci" in "La femeile rome"? Adica, daca tot e "politically correct" sa fie pana la capat ori sa nu fie deloc!

Modifică Setările