Cinci spectacole de teatru, pe scenele din Germania

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Actorul Marcel Iureş în spectacolul „Absolut“ FOTO: Alexandru Iureş
Actorul Marcel Iureş în spectacolul „Absolut“ FOTO: Alexandru Iureş

Luna aceasta, Institutul Cultural Român din Berlin prezintă în oraşele München şi Karlsruhe cinci spectacole de teatru din România.

Spectacolele „Absolut“ de Alexandru Dabija, şi „Actorul“ de Anca Dana Florea vor fi prezentate publicului german în oraşul München, în cadrul  Zilelor Culturii Române, desfăşurate în perioada 10 octombrie – 9 noiembrie.

Marcel Iureş, de la Dumnezeu la Scaraotschi

Spectacolul „Absolut“ de Alexandru Dabija va fi prezentat iubitorilor de teatru sub forma unui recital susţinut de Marcel Iureş şi reprezintă o transpunere în actualitate a textului „Ivan Turbincă“ de Ion Creangă. Spectacolul poate fi văzut pe data de 12 octombrie în Dogmagkateliers München.

Personajul jucat de Marcel Iureş, un om al străzii din zilele noastre, adoptă pe rând multiple roluri, devenind sub ochii spectatorilor când sătean, când boier, când Dumnezeu, când Scaraotschi, când Moartea, când Sfântul Petru.

Mihai Măliamare, actorul care se joacă pe sine

Tot în cadrul Zilelor Culturii Române din München va avea loc spectacolul „Actorul“ în regia Ancăi Dana Florea, pe muzică live compusă de Mircea Tiberian şi pe textele lui Mircea Dinescu. Prin pantomimă şi monolog, trecând prin diverse stări şi traversând diverse etape din istoria teatrului, Mihai Mălaimare interpretează rolul actorului care se joacă pe sine. Spectacolul va fi prezentat în ziua de 27 octombrie in Kulturzentrum Gasteig din München.

Sfârşit de săptămână teatral

Totodată, Badisches Theater din Karlsruhe, unul dintre cele mai importante teatre de stat din Germania, a invitat între 18 şi 20 octombrie, în cadrul Neues Theater aus Rumänien, trei spectacolele din Romania: „Ţinuturile joase“, de Herta Müller in regia lui Nikolaus Wolcz, „Nu ne-am născut în locul potrivit“, de David Schwartz si Alice Monica Marinescu şi lectura scenică „Familia Offline“ de Mihaela Michailov.

Astfel, weekend-ul teatral de la Karlsruhe se va deschide cu lectura scenică „Familia Offline“, de Mihaela Michailov, care prezintă viaţa de zi cu zi a unor copii care se transformă în oameni mari, aşteptându-şi părinţii să se întoarcă din străinătate, unde au plecat pentru a-şi găsi un loc de muncă. 

Sâmbătă, 19 octombrie, se va juca spectacolul „Ţinuturile joase/Niederungen“, de Herta Müller, în regia lui Nikolaus Wolcz şi scenografua lui Helmut Stürmer. Herta Müller, câştigătoare a Premiului Nobel pentru Literatură, vorbeşte în premieră absolută pentru teatru despre copilăria ei din Niţchidorf. Ea trece prin staţiile acelor vremuri şi evocă cu umor personajele trecutului, retrăind propriile temeri din copilărie, certurile părinţilor şi micile şarlatanii ale vieţii cotidiene , zugrăvirea acestora dintr-o perspectivă subiectivă nefiind lipsită de căldură şi umor.

Weekend-ul se va încheia cu spectacolul „Nu ne-am născut în locul potrivit“, piesă care se bazează pe un text scris de David Schwartz şi Alice Monica Marinescu. Spectacolul, în regia lui Manuel Braun, descrie lumea invizibilă a refugiaţilor şi apatrizilor, viaţa într-o lume a regulilor care îngrădesc, a legilor care nu se respectă şi a graniţelor care destramă familii şi comunităţi. Textul celor doi a câştigat concursul „Talking About Borders“, organizat în 2012 în România. 

În cadrul evenimentului dedicat teatrului românesc va fi expusă şi instalaţia „Take a peek. The city. The people. The absurde. Bucharest“, realizată de arhitecţii Dan Lancea şi Sabina Pip.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite