Conferinţă despre Decameronul, spectacol digital

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Teatrul Naţional „Marin Sorescu" din Craiova a lansat pe 15 ianuarie proiectul internaţional Hektomeronul
Teatrul Naţional „Marin Sorescu" din Craiova a lansat pe 15 ianuarie proiectul internaţional Hektomeronul

Marţi, 2 martie, de la ora 17.00 (ora Suediei) şi 18.00 (ora României), pe canalele online, va avea loc o conferinţă, în limba engleză, despre provocările erei digitale în teatrul româno-suedez, intitulată „Decameronul, ca spectacol digital. Despre teatrul româno-suedez, în vreme de pandemie" /„ The Decameron, as a Digital Performance: About the Swedish and Romanian Theatre, during the Pandemic".

La dezbaterea moderată de criticul de teatru Octavian Saiu vor participa artişti cunoscuţi din cele două spaţii: regizoarea suedeză Dasha Nikiforova, regizorul Radu Afrim, actorul George Albert Costea, actriţa de origine română, Luiza Stănescu, stabilită în Suedia. Conferinţa este realizată de ICR Stockholm, în colaborare cu Teatrul „Marin Sorescu” din Craiova şi va fi transmisă, marţi, 2 martie 2021, de la ora 18.00, pe paginile de Facebook ale ICR Bucureşti şi ale teatrului.

„O întâlnire româno-suedeză, un dialog european despre un proiect cu adevărat global: acestea sunt ingredientele unei dezbateri despre situaţia actuală a teatrului şi despre nevoia artiştilor de a fi împreună. Şi scena, şi lumea se schimbă, iar Hektomeron este o dovadă concludentă", declară Octavian Saiu, moderatorul dezbaterii, despre tema conferinţei.

În cadrul proiectului Hektomeronul, derulat de Teatrul „Marin Sorescu" din Craiova, sunt difuzate, pe platforma www.hektomeron.com,  patru spectacole din spaţiul nordic. Două producţii, sub egida Danemarcei şi a Finlandei, au fost transmise pe 1 şi 2 februarie, iar cele realizate în colaborare cu artişti din Suedia şi, respectiv, Norvegia vor fi reprezentate pe 2 şi, respectiv, 31 martie 2021. Aşadar, marţi, 2 martie, va fi difuzat spectacolul regizat de Dasha Nikiforova,  în care joacă actorul George Albert Costea, iar conferinţa Decameronul, ca spectacol digital" se va derula în preambulul acestui spectacol.

Radu Afrim

Celebrul regizor Radu Afrim (foto) spune că de când a început sa regizeze a descoperit noua dramaturgie nordică. 

„Am pus în scenă piese scrise de dramaturgi scandinavi contemporani, chiar de doi suedezi: Jonas Gardell şi Sofia Freden. Ascult muzica nordică şi caut filme nordice la greu.  Şi, totuşi, mi se pare că nu ne cunoaştem destul de bine unii pe ceilalţi. Nu interacţionam prea mult. Un proiect ca Hektomeron poate suplini, parţial şi virtual, ceva din aceste goluri. Şi poate, acest an altfel cam  trist, înseamna un început", punctează Radu Afrim.

Teatrul în timpul pandemiei este cu totul diferit, pentru că arta Thaliei nu a fost făcută pentru a fi prezentată pe un ecran, consideră regizoarea Dasha Nikiforova.  „În aceste vremuri de criză, a trebuit să inventăm noi modalităţi de a face teatru, aceasta este o provocare imensă. Cred că Decameron-ul lui Boccaccio este un mod minunat de a găsi un refugiu, atunci când ne simţim căzuţi, întrebându-ne cum vom supravieţui acestei pandemii. Celebrul autor ne spune că alţii, în trecut, s-au confruntat cu vremuri şi mai grele şi că  salvarea poate vine prin imaginaţia şi povestirea noastră", subliniază Dasha Nikiforova.

Teatrul Naţional „Marin Sorescu" din Craiova a lansat pe 15 ianuarie 2021 proiectul internaţional Hektomeronul.

hektomeron

Pornind de la Decameronul scris de Giovanni Boccaccio acum mai bine de 650 de ani, proiectul Teatrului Naţional "Marin Sorescu" din Craiova prezintă cele 100 de poveşti ale autorului într-un moment în care izolarea, teama şi moartea sunt prezente în lumea de acum, aşa cum au fost prezente şi în Florenţa anilor în care Decameronul a fost conceput de către Boccaccio.

În fiecare zi, începând cu 15 ianuarie 2021, este prezentată pe website-ul www.hektomeron.com, în regim de live streaming din Sala Mare "Amza Pellea" a teatrului, câte o poveste, fiecare fiind regizată de către un alt artist. Proiectul reuneşte, aşadar, 100 de regizori din 100 de ţări.

Episoadele sunt jucate în limba română cu subtitrare în engleză de către actorii Teatrului Naţional "Marin Sorescu" din Craiova, excepţie făcând episodul regizat de către Radu Afrim, care va lucra cu un artist din afara ţării.  Fiecare episod va fi prezentat într-o manieră personală şi cu o viziune subiectivă, totul conlucrând pentru întregirea unui tablou al epocii obiectiv, coerent. O unică temă umană şi culturală care evidenţiază însă acelaşi spirit rezistent al omului ce trece prin vremuri dure.

Ultima poveste a Hektomeronului va fi prezentată publicului în 24 aprilie, iar la finalul proiectului toate cele 100 de episoade vor fi prezentate integral pe website-ul www.hektomeron.com , într-un maraton de 25 de ore.

Spectacolele se pot vedea gratuit în regim de live streaming pe website-ul www.hektomeron.com

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite